Tijdelijke vervanging voor mij als mantelzorger

U zoekt informatie over tijdelijke vervanging voor u als mantelzorger.

Wie voor een ander zorgt, heeft zelf ook weleens vakantie nodig. Maar hoe moet dat dan? Als mantelzorger kunt u uw partner of ouder toch niet onverzorgd achter laten?

Wat zijn de mogelijkheden?

Beroepskrachten en vrijwilligers kunnen de zorg tijdelijk overnemen om u een adempauze te geven. Dat heet 'respijtzorg'. Het kan gaan om opvang buitenshuis, zoals dagopvang of een verblijf in een zorghotel of logeerhuis. Of opvang in eigen huis, als degene voor wie u zorgt, graag in zijn of haar vertrouwde omgeving blijft.

Hoe regel ik het?

Professionele mantelzorgvervanging regelt u bij uw gemeente of via de zorgverzekeraar. U kunt ook een vrijwilligersorganisatie benaderen. Bijvoorbeeld de organisatie Handen-in-Huis. Deze vrijwilligersorganisatie richt zich op 24-uurs vervanging van de vaste mantelzorger. Of u neemt contact op met vrijwilligersorganisaties in uw gemeente. U vindt uitgebreide informatie hierover, en over zorghotels en logeeradressen op Mantelzorger op vakantie. Kan dat?

Een andere oplossing is het zelf inkopen van particuliere hulp. Door belastingvoordeel kan dit misschien voordeliger voor u uitpakken dan u denkt. Er zijn veel particuliere bureaus, die zorg bieden. Denk daarbij aan een uurprijs van minimaal 17,50 euro per uur. Hoe regel ik particuliere hulp of - zorg?

En tot slot: Er zijn veel kleine zelfstandigen die zorg aanbieden. Op de website www.nationalehulpgids.nl plaatst u een hulpvraag. Voor uzelf of voor degen voor wie u zorgt. U laat uw mailadres achter en hulpverleners bij u in de buurt die zich aangesproken voelen, melden zich. Zij vragen een uurprijs, meestal in overleg.

Wat kost een mantelzorgvervanging?

Voor mantelzorg via de gemeente betaalt u een eigen bijdrage. Voor mantelzorgvervanging via de zorgverzekeraar hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. Ook vrijwillige ondersteuning is gratis. Voor particuliere hulp betaalt u een uurprijs. Deze kosten kunt u onder bepaalde omstandigheden aftrekken van uw belasting. Particuliere hulp kunt u ook vanuit een persoonsgebonden budget betalen, als u volgens de wet recht heeft op de zorg die u wordt geleverd. Alles over het persoonsgebonden budget (pgb).

Zijn er alternatieven?

Ja, wat betreft op vakantie gaan. U kunt degene voor wie u zorgt, ook meenemen op vakantie. Samen er tussenuit. Er zijn tal van reisorganisaties die hiervoor speciale arrangementen ontwikkelen. Ook op reis kan de zorg dan eventueel worden overgenomen en is er bovendien extra aandacht voor u. Uitgebreide informatie en een lijst met organisaties die deze reizen aanbieden vindt u op Mantelzorger: Samen op vakantie?