10 tips om prettig te wonen

Langer zelfstandig blijven wonen vraagt om meer dan alleen een geschikte woning. Ook in de buurt van uw huis moet u zich prettig voelen. Deze 10 punten zijn daarbij belangrijk.

1. Winkels en andere voorzieningen

Zelf boodschappen doen en zelf naar de huisarts gaan. Het is fijn als u daarvoor geen hulp van anderen hoeft in te schakelen. Daarom is het belangrijk dat er winkels in de buurt zijn. En is er een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum dichtbij? Een brievenbus op loopafstand? Komen er bezorgdiensten bij u thuis, zoals de boodschappendienst of de medicijnendienst van uw apotheek? Of komt er een rijdende winkel door uw straat?  

2. Veilige straten

Nette openbare ruimtes zijn belangrijk voor een veilige buurt. Denk aan goed onderhouden straten en wandelpaden. Zijn er in uw buurt ruime stoepen zonder obstakels of losliggende tegels? Is er goede verlichting, zijn er veilige oversteekplaatsen waarbij de stoplichten niet te snel op rood springen? Zijn er goed verzorgde plantsoenen en prullenbakken? Wordt rommel snel opgeruimd? Dat zijn allemaal zaken die een buurt netjes en veilig houden.

3. Openbare toiletten

Zijn er openbare toiletten aanwezig? Het is fijn om te weten waar u terecht kunt als u plotseling heel nodig naar de wc moet. Vaak kan dat in een bibliotheek, buurthuis of gezondheidscentrum. Sommige supermarkten hebben ook een openbaar toilet.

4. Bankjes en tafeltjes

Staan er in uw buurt voldoende bankjes? Als u iets minder goed kunt lopen of wat sneller moe wordt, is het fijn als u even kunt uitrusten. Vaak staan er bankjes op veelgebruikte looproutes langs parken en speelplekken. Daar heeft u een leuk uitzicht en u kunt er misschien even een praatje maken.

5. Gemeenschappelijke tuin

Heeft u groene vingers? En vindt u het fijn om in de tuin te werken? Kijk dan eens of er een buurtmoestuin of gemeenschappelijke kruidentuin in uw buurt is. Er zijn steeds meer openbare plekken waar u volop kunt genieten van het groen. In de meeste buurttuinen wordt regelmatig iets georganiseerd. Op die manier is het een plek waar u actief bezig kunt zijn en andere mensen kunt ontmoeten.

6. Ontmoetingsplekken

Een buurtkamer, buurthuis of bibliotheek kan een geschikte plek zijn om andere mensen te ontmoeten. Dat is heel prettig als u ergens vragen over heeft of als u een praatje wilt maken. Vaak kunt op zo’n ontmoetingsplek even binnenlopen om een kopje koffie te drinken.

7. Het openbaar vervoer

Hoe is het openbaar vervoer bij u geregeld? Kunt u lopend naar een bushalte? Of kunt u gebruik maken van aangepast vervoer voor mensen die minder mobiel zijn? Wellicht kent uw gemeente een andere vervoerservice? Vraag er eens naar bij uw gemeente of buurthuis.

8. Uitzicht op straat

Vindt u het ook vervelend om in een straat te lopen met alleen maar garages of portieken? Dat is niet zo gek. Veel mensen voelen zich fijner als ze langs ramen van woningen of winkels lopen. In zo’n straat heeft u meer het gevoel dat andere mensen u kunnen zien. Dat voelt veiliger. Hoe ziet uw buurt eruit?

9. Speciale looproutes

Zijn er speciale looproutes die de route van een wooncomplex naar de winkel aangeven? Dat kan handig zijn als u vergeetachtig wordt of als uw oriëntatie achteruit gaat. In sommige steden zijn deze looproutes met blauwe vergeet-me-nietjes op straat aangegeven. Zo kunnen de bewoners altijd de weg naar huis terugvinden.

10. Beweegtuinen

Wist u dat er ook beweegtuinen bestaan? Dat zijn parkjes ingericht met allerlei eenvoudige fitnesstoestellen. U kunt daar zelf of onder begeleiding oefeningen doen en anderen ontmoeten. Zo blijft u gemakkelijk fit en gezond.