Wonen zoals u dat wilt
Als bomen en struiken hun bladeren gaan verliezen, wordt het tijd om uw tuin en terras klaar te maken voor de winter. Tien suggesties om uw tuin op de winter voor te bereiden.
U kunt uw tuin op verschillende manieren winterklaar maken. U kunt alles wat dor en uitgebloeid is uit de tuin halen. Zo ziet uw tuin er weer keurig uit. Maar u kunt er ook voor kiezen om zoveel mogelijk tuinafval te laten liggen. Voor de dieren in uw tuin is dat een stuk prettiger. Knip uitgebloeide bloemen niet af, want vogels eten graag de zaden. Insecten vinden een overwinterplek in holle stengels. Laat vruchten en bessen hangen. Spaar de klimop, want deze plant blijft altijd groen en is een warme schuilplek voor vogels als de bomen kaal zijn. Ook is de klimop een belangrijke voedselbron. De bessen zijn aan het einde van de winter rijp. Dit is precies het moment waarop er weinig voedsel voor vogels te vinden is. Op de site van Natuurmonumenten en van de Vogelbescherming kunt u hier meer informatie over vinden.
Veel gemeenten hebben in het najaar speciale ophaaldagen voor snoeiafval. Andere gemeenten komen op afspraak gratis groenafval ophalen. Kijk op de website van uw gemeente, hoe het in uw gemeente geregeld is. Het is prettig als u na het snoeien, uw tuinafval direct kwijt kunt.
Plant in het najaar bloembollen, zodat u in het voorjaar een kleurige tuin heeft. Bijvoorbeeld krokussen in uw grasveld, tulpen in de borders of een mix van narcissen en blauwe druifjes in uw potten.
Wilt u uw planten vermeerderen, dan is het najaar daar de geschikte tijd voor. Sommige planten kunt u eenvoudig vermeerderen door grote pollen te scheuren. Graaf de pol uit en scheur of steek hem in stukken. Plant de pollen los van elkaar in de grond. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld hosta, phlox, ridderspoor en geranium vermeerderen.
U kunt na de bloei ook zaadjes winnen van bijvoorbeeld stokroos, oostindische kers, leeuwenbekjes en goudsbloemen. Die kunt u bewaren tot het voorjaar en dan zaaien in potjes of in de volle grond. U kunt ook planten vermeerderen door te stekken. maar dat kunt u beter in augustus doen.
Als er veel blad op het gazon ligt, kan dat het gras verstikken. Het gras krijgt geen licht en geen lucht meer en wordt geel. Hark herfstbladeren daarom van het gazon. Gooi ze niet weg, maar hark het blad naar de borders. Als het gaat vriezen, werken de bladeren als een beschermende deken. Maai het gras een laatste keer, maar maai het niet te kort. Houd ongeveer 4 centimeter aan. Als de winter niet te warm wordt, zal het gras tot het voorjaar niet meer groeien. Loop in de winter zo weinig mogelijk op uw gazon.
Planten in de borders kunt u tegen de vorst beschermen door er bladeren omheen te leggen. Het blad geeft meteen voeding aan de planten. Planten in potten op het terras en het balkon zijn veel gevoeliger voor vorst dan planten in de volle grond. Dat geldt helemaal voor de soorten die niet winterhard zijn. Zet ze als het kan beschut weg, liefst in een kas of andere lichte binnenruimte. Lukt dat niet, pak de potten dan in als er vorst komt. U kunt hiervoor bijvoorbeeld noppenfolie gebruiken. Deze folie voorkomt ook dat de potten stuk vriezen. Vooral aardewerk dat vocht opneemt, zoals terracotta, kan makkelijk breken bij vorst.
Als er een flinke herfststorm komt, is het belangrijk dat alles in uw tuin, op uw terras en op uw balkon veilig staat. Controleer of de schutting stevig staat en berg alle spullen op die makkelijk wegwaaien, zoals kunststof meubels, gieters en bloempotten. Ook een afvalcontainer kan bij een flinke storm wegwaaien en schade veroorzaken. Zet de afvalcontainer daarom op een beschutte plek. Haal oude, zwakke bomen weg. Vraag eventueel een tuinman om advies.
In natte wintermaanden kunnen ijzeren onderdelen van uw gereedschap gaan roesten. Hout, zoals de steel van een bezem, kan rotten of scheuren. Maak al uw gereedschap schoon. Borstel het zand van de schep, haal het gras van de messen van de grasmaaier, poets sappen en vuil van de snoeischaar. Slijp scharen en messen als dat nodig is. Gereedschap dat kan roesten, kunt u beschermen met een heel dun laagje (plantaardige) olie. Berg alles droog op.
De meeste tuinmeubels kunnen buiten blijven staan. Ze kunnen tegen een flinke bui of nachtvorst. Maar na de winter kunt u veel werk hebben aan het schoonmaken. Als u de ruimte heeft, zet uw tuinmeubels, tuinkussens en parasol dan droog weg.
Uw tuintegels, vlonders en de vloer van uw balkon kunnen glad worden door mos en natte bladeren. Veeg uw terras en balkon voor de winter goed schoon met een harde bezem. Controleer meteen of er geen tegels of planken los of scheef liggen en controleer de tuinverlichting.
Als het erg koud wordt in de winter, kan de waterleiding kapot vriezen. Daarom is het verstandig om de buitenkraan af te sluiten. Lukt dat niet, pak de kraan dan voor een vorstperiode goed in met isolerend materiaal. Laat de tuinslang leeglopen en berg hem schoon en droog op. Laat de regenton leeglopen en gooi gieters leeg om te voorkomen dat ze scheuren door uitzettend ijs. Zet potten, gieters of bakken die u niet kunt opbergen ondersteboven, zodat er geen water in blijft staan.