10 tips voor het plaatsen van rookmelders

In nieuwbouwhuizen is een rookmelder al vanaf 2003 verplicht. In oudere huizen moet vanaf 1 juli 2022 ook verplicht op iedere verdieping een rookmelder hangen. Heeft u nog geen rookmelders in huis? Wacht dan niet te lang om deze op te hangen, want rookmelders heeft u voor uw eigen veiligheid. Dat zegt risico- en preventie-expert Sjak van Nieuwkuijk van Interpolis. We vroegen hem zijn belangrijkste tips met ons te delen.

Een rookmelder geeft een hard geluid als er rook is. Hierdoor wordt u op tijd gewaarschuwd als er brand is in huis. Een rookmelder is vooral belangrijk als u slaapt. Tijdens uw slaap ruikt u niets, dus u wordt niet wakker van de geur van rook. Uw gehoor werkt wel, dus van een hard geluid kunt u wel wakker worden. Zo kunt u zich op tijd in veiligheid brengen en de brandweer bellen. We geven u 10 tips voor het gebruik van rook- en koolmonoxidemelders.

1. Denk goed na in welke ruimtes een rookmelder moet komen

Hang in ieder geval een rookmelder in uw vluchtroute. Bijvoorbeeld in de hal en de overloop op de eerste verdieping. Voor extra veiligheid kunt u ook rookmelders hangen bij de wasdroger, in de slaapkamer en in de berging. Hang een rookmelder liever niet op een plaats waar vaak rook, damp of stof is, zoals in de keuken, de badkamer en de garage. De kans op vals alarm is daar groter. In deze ruimtes kunt u beter een hittemelder gebruiken.

2. Hang de rookmelder op de juiste plek op

De beste plaats voor een rookmelder is aan het plafond, omdat rook opstijgt. De rookmelder hangt het stevigst als u deze aan het plafond vastschroeft. Als het lastig is om te boren in het plafond, kunt u de rookmelder met speciaal dubbelzijdig plakband vastmaken. Vraag ernaar bij de winkel waar u de rookmelder koopt, zoals een bouwmarkt of elektronicawinkel. Maak voor het plakken de ondergrond goed schoon en schuur de plek waar het plakband moet komen. Kijk voor het bevestigen van de rookmelder ook in de handleiding.

3. Kies een rookmelder met een batterij die lang meegaat

Er zijn veel verschillende soorten rookmelders. De goedkoopste keuze is een eenvoudige rookmelder op batterijen (vanaf circa 12 euro). Deze werkt goed en geeft een geluidssignaal als de batterijen bijna leeg zijn. Er zijn ook rookmelders met een batterij die zeker tien jaar meegaat (vanaf circa 18 euro). Die zijn iets duurder om aan te schaffen, maar goedkoper in het gebruik omdat u tien jaar lang geen nieuwe batterijen nodig heeft. Daarmee voorkomt u ook dat u vergeet de batterij te vervangen en daardoor lange tijd geen werkende rookmelder heeft.

4. Koppel uw rookmelders, ook met de buren

Gekoppelde rookmelders gaan bij brand allemaal tegelijk af. Zo wordt u overal in huis gewaarschuwd. U kunt gekoppelde rookmelders ook samen met uw buren aanschaffen. Dan horen de buren het meteen als er brand bij u is, ook als u zelf niet thuis bent. En u hoort het als er brand is bij de buren. Test wel eerst of de rookmelder werkt in de verschillende huizen, want dat verschilt per situatie. Koppelbare rookmelders koopt u vaak in een pakket van twee of meer. De prijs per stuk begint bij ongeveer 25 euro.

5. Laat u bij brand waarschuwen door uw telefoon

Rookmelders met een internetverbinding geven bij brand een waarschuwing op uw mobiele telefoon. Sommige systemen kunnen ook een melding sturen aan buren of bekenden, zodat zij actie kunnen ondernemen of u kunnen helpen. Rookmelders met een internetverbinding zijn meestal onderdeel van een domoticasysteem. De prijs hangt af van het systeem dat u gebruikt.

6. Hoort u minder goed? Neem dan een rookmelder voor doven en slechthorenden

Als u minder goed hoort, wordt u misschien niet wakker van een gewone rookmelder. Daarom zijn er speciale rookmelders voor doven en slechthorenden. Die kunt u koppelen aan een lamp die een lichtsignaal geeft of aan een trillend apparaatje voor in uw hoofdkussen.

7. Neem een losse koolmonoxidemelder

Koop liever geen gecombineerde rook- en koolmonoxidemelder. Voor een rookmelder is het plafond altijd de beste plaats, maar voor een koolmonoxidemelder is dit niet altijd het geval. Dat hangt van de ruimte af. Op de website van de brandweer vindt u hiervoor goede instructies. Een koolmonoxidemelder voor in huis is te koop vanaf 25 euro. Er bestaan ook koolmonoxidemelders die u kunt meenemen op reis. Die kunt u bijvoorbeeld ook op vakantie in een hotelkamer, vakantiehuisje of in de camper gebruiken.

8. Zorg voor genoeg zuurstof

Te veel koolmonoxide in de lucht kan ontstaan bij open verbrandingstoestellen, zoals een geiser of een open haard. Bij een gesloten verbrandingstoestel, zoals een cv-ketel, is het risico kleiner. Het is daarom belangrijk dat u altijd goed ventileert. Zorg er bij een open haard ook voor dat uw afvoerkanaal goed werkt. Laat het afvoerkanaal ieder jaar vegen en gebruik geen geverfd of nat hout in uw open haard.

9. Test uw rook- en koolmonoxidemelders

Test uw rook- en koolmonoxidemelders één keer per maand. Doe dat bijvoorbeeld als de sirene gaat op de eerste maandag van de maand om 12 uur. Dan kunt u het nooit vergeten. Haal op die dag ook even de stofzuiger langs de rookmelders. Stof zorgt ervoor dat een rookmelder minder goed werkt. Als de batterijen aan vervanging toe zijn, doe dat dan meteen.

10. Kijk naar uw woonverzekering

Met een goede beveiliging van uw huis, kunt u soms korting krijgen op uw woonverzekering. Vraag dat na bij uw verzekeraar.