10 vragen over inbraak

Wat werkt beter tegen inbrekers: een buitenlamp die altijd brandt of een lamp die aangaat bij beweging? Lees het antwoord op deze vraag en negen andere vragen over inbraak.

Op welk tijdstip zijn de meeste inbrekers actief?

Overdag tussen zes uur 's morgens en zes uur ’s avonds, zijn de meeste inbrekers actief. Een inbreker slaat makkelijk zijn slag als hij een raam open ziet staan of een deur niet goed op slot is gedraaid. Bovendien zijn veel mensen overdag niet thuis.

In welke maanden zijn de meeste inbraken?

Van november tot en met februari. Als het 's middags eerder donker is, hebben inbrekers meer kans om ongemerkt in te breken. Tijdens de komende feestdagen is het inbraakrisico hoger dan anders, omdat veel mensen dan niet thuis zijn.

Wat is de kwetsbaarste plek van mijn woning?

Inbrekers komen het liefst via de achterkant het huis binnen. Achterpaden zijn donker en liggen door begroeiing of schuttingen meestal niet goed in het zicht. Met goede automatische verlichting die reageert op beweging, kunt u de achterkant van uw woning veiliger maken.
Tip: probeer eens door de ogen van een inbreker naar uw woning te kijken.

Moet ik boven ook alles beveiligen?

Ja. Inbrekers gaan liever naar binnen via de begane grond, maar als ze boven een open raam zien, zullen ze niet aarzelen om naar boven te klimmen, zeker als er in de tuin een afvalcontainer staat die ze als opstapje kunnen gebruiken.

Hoe gaan inbrekers vaak te werk?

'Beproefde inbraakmethoden' zijn het openbreken van een raam of deur. Ook kunnen inbrekers met een tang de cilinder van het slot afbreken en eruit trekken. De deur is dan meteen te openen.

Wat kan ik daar tegen doen?

Het openbreken van een raam of deur is goed te voorkomen, met gecertificeerd hang- en sluitwerk maakt u de kans op inbraak veel kleiner. Het beste kunt u advies vragen bij een PKVW-bedrijf (Politie Keurmerk Veilig Wonen). Meer producten om inbraak te voorkomen vindt u in de Interpolis Preventiewinkel.

Hoe herken ik goede sloten?

Gecertificeerd hang- en sluitwerk heeft een SKG-merk met 1,2 of 3 sterren. Hoe meer sterren, des te veiliger. Sloten met 3 sterren kunnen het binnendringen van een inbreker met vijf minuten vertragen.

Moet ik de deuren altijd op slot draaien?

Ja. Ook als u even een boodschap gaat doen of naar boven gaat, kunt u beter de deur op slot doen. Een inbreker heeft een deur die niet op slot zit, in een paar seconden geopend.

Moet ik het licht aan laten?

Als u niet thuis bent, geeft verlichting uw huis een bewoonde indruk. U kunt een lamp met een tijdschakelaar gebruiken, zodat het licht aangaat als het donker is en uitgaat als het bedtijd is. Ook led lampjes die op brandende kaarsen lijken werken goed. Een inbreker zal denken dat er kaarsen branden en dat direct koppelen aan de aanwezigheid van mensen.

Welke buitenverlichting is het meest effectief?

Een lamp die automatisch gaat branden als er beweging wordt gesignaleerd, schrikt het meest af. Het is daarbij wel belangrijk dat omwonenden dat kunnen zien en alarm kunnen slaan.