11 preventietips waarmee u in de zomer ellende voorkomt

Voorkomen is beter dan genezen, ook in de zomer. Wist u bijvoorbeeld dat het heel zinvol kan zijn om juist in de zomer de schoorsteen te laten vegen? En installaties zoals de cv-ketel kunt u ook beter in de zomer laten keuren.  We hebben 11 tips voor u.

Tip 1: Schoorsteen vegen
In de zomer? Maar dan gaat de kachel of de open haard niet aan. Nee, dat klopt. Maar de vogeltjes buiten zitten niet stil en bouwen juist dan nestjes die later voor problemen kunnen zorgen. Bovendien hebben de schoorsteenvegers het nu minder druk dus hoeft u zich nu geen zorgen te maken over wachttijden. Meer weten over veilig stoken? Lees dan dit artikel.

Tip 2: Technische installaties laten keuren
In de zomer is het geen probleem om even zonder verwarming te zitten: de cv staat toch op een laag pitje. En zeker voor de verwarming geldt: voorkomen is beter dan genezen. Tijdig onderhoud is belangrijk. U verkleint de kans op schade en de eventuele overlast. Altijd een goed idee: een koolmonoxide-melder in de buurt van uw cv-ketel.

Inbrekers te slim af

Inbrekers werken het hele jaar door. In de wintermaanden, omdat het dan korter licht is en in de zomermaanden, omdat er dan veel mensen op vakantie zijn. Zo kunnen inbrekers rustig hun slag slaan. Daar kunt u vrij eenvoudig iets tegen doen.
Tip 3: Gebruik timers
Met timers op de lampen maakt het huis een bewoonde indruk, ook als u er niet bent. Met een paar kleine led-lampjes in de vorm van waxinelichtjes in de vensterbank, heeft u hetzelfde effect.

Tip 4: Schakel buren in
Een paar goede afspraken met de buren helpen ook. Denk aan het legen van de brievenbus of planten water geven. Vraag uw buren om uw woning een klein beetje in de gaten te houden. Geef aan wanneer u op reis bent en waar ze u kunnen bereiken.

Tip 5: Adres NIET op kofferlabels
Reist u met koffers? Schrijf dan alleen een telefoonnummer op het label. Een adres is helemaal niet nodig om bij eventueel verlies uw koffer terug te krijgen. Daarvoor is een telefoonnummer genoeg. En zo voorkomt u dat kwaadwillenden uw adres afkijken en tijdens uw vakantie bij u thuis op bezoek gaan.

Meer tips? Die leest u hier.

Hevige regenbuien: voorkom waterschade

Niet alleen in de herfst kan het flink regenen: ook in de zomer kan het flink hozen en onweren. Dit kunt u doen om de kans op waterschade te verkleinen:
Tip 6: Riolering laten reinigen
Vaak is de riolering vervuild. Bij een hevige stortbui kan deze vervolgens het water niet snel genoeg afvoeren. Reinig de riolering van uw woning zodat de capaciteit van de afvoerleidingen optimaal is.

Tip 7: Uw spullen op een verhoging plaatsen
Plaats spullen in kelders of haal uw spullen van de begane grond en zet ze op een verhoging. Hiermee voorkomt u dat spullen nat worden als er water binnenkomt in uw woning.

Tip 8: Goedkope waterkering
Een waterkering bij buitendeuren kan een hoop ellende voorkomen. Het kan een eenvoudige plank zijn die voor de voordeur wordt gezet, eventueel in combinatie met zandzakken. U kunt een waterkering ook op maat laten maken door gespecialiseerde bedrijven, maar zelf doen is veel goedkoper. Hiermee voorkomt u dat het water uw woning binnenkomt.

Tip 9: Ga niet de straat op
Ga geen ondergelopen straten op, tenzij het noodzakelijk is om iemand te helpen. Losliggende putdeksels en daardoor openliggende putten zijn een gevaar. Houd kinderen binnen.

Tip 10: Haal stekkers en kabels uit stopcontacten
Via de kabels en leidingen kan overspanning op apparatuur ontstaan bij een blikseminslag. Haal de kabels uit de stopcontacten en plaats ze pas terug als het onweer voorbij is. Dit voorkomt ook dat eventuele apparaten die op de kabels zijn aangesloten, kapot gaan.

Tip 11: Vergeet de dakgoot niet
En voor straks: vergeet de dakgoot niet. Die kan in het najaar verstopt raken met bladeren. Dat lijkt onschuldig, maar een overlopende dakgoot kan voor waterschade zorgen. Controleer daarom regelmatig de dakgoot en schep die leeg als dat nodig is.  Er zijn handige hulpjes die dat klusje makkelijker maken.