11 vragen over de overstap van een koopwoning naar een huurwoning

Heeft u een eigen huis en wilt u verhuizen? Dan kunt u op zoek gaan naar een huurhuis of een koophuis. Kiest u voor een huurhuis, dan kunt u met de opbrengst van uw huis de huur betalen. Maar voor hoe lang? We beantwoorden 11 vragen over de overstap van een koopwoning naar een huurwoning.

1. Wat zijn de voordelen van huren?

In een huurwoning bent u flexibel. U kunt ieder moment de huur opzeggen en vertrekken. U hoeft niet te wachten op een koper of een nieuwe huurder. In een huurwoning heeft u ook geen groot onderhoud, zoals schilderwerk. Dat moet de verhuurder doen. Huren kan ook financiële zekerheid geven voor een korte periode, bijvoorbeeld een paar jaar. De huurprijs kan niet ineens veel hoger worden. De waarde van een koophuis kan in korte tijd wel erg veranderen.

2. Hoe vind ik een huurwoning?

Woningcorporaties bieden huurwoningen aan. Om in aanmerking te komen voor een huurwoning moet u ingeschreven staan. Bij iedere gemeente gelden andere regels. Vraag bij de gemeente waar u wilt wonen naar de mogelijkheden. Als er lange wachtlijsten zijn, is het verstandig om u ruim van tevoren in te schrijven. Ook bij makelaars of verhuursites op internet kunt u huurwoningen vinden. Een sociale huurwoning heeft een maximale kale huur van 808,06 euro per maand (2023). Daarboven valt een woning in de vrije sector. Daarvoor geldt geen bovengrens voor de huur en hoeft u niet ingeschreven te staan.

3. Mag ik een sociale huurwoning huren?

Een woningcorporatie wijst de meeste sociale huurwoningen toe aan bepaalde groepen. Daarvoor mag uw inkomen niet te hoog zijn en het huis moet passen bij het aantal mensen. Het maakt niet uit hoeveel vermogen u heeft. Particuliere verhuurders hoeven zich niet aan inkomensgrenzen te houden.

In de grote steden moet u vaak jarenlang ingeschreven staan voordat u een sociale huurwoning kunt krijgen. In sommige gemeenten heeft u voor een sociale huurwoning een vestigingsvergunning nodig. De eisen verschillen per gemeente.

4. Wat doe ik met de opbrengst van mijn huis?

U kunt het geld op een spaarrekening zetten, maar u kunt het ook beleggen. Sparen heeft als voordeel dat u uw geld niet kunt verliezen. Uw spaargeld is beschermd tot 100.000 euro per persoon. Een spaarrekening vergoedt rente over uw spaargeld. Er zijn verschillende mogelijkheden om te sparen. U kunt ook gaan beleggen met een deel van uw geld. Dat kan meer opleveren, maar ook minder. Ook kunt u geld kwijtraken als u belegt.

5. Is wonen in een huurhuis duurder dan wonen in een koophuis?

De huur kan hoger zijn dan de hypotheekrente en aflossing die u betaalde voor uw koophuis. Uw vaste lasten gaan dan dus omhoog. Daar staat tegenover dat andere kosten wegvallen, zoals de kosten voor groot onderhoud, onroerendezaakbelasting en sommige andere gemeentelijke belastingen. Kunt u alleen een dure huurwoning vinden? Dan kunt u daar gaan wonen en verder zoeken naar een goedkopere woning. Hoe langer u ingeschreven staat voor een sociale huurwoning, hoe groter uw kans wordt dat u een woning toegewezen krijgt.

6. Heb ik nog andere kosten dan de huur?

Meestal wel. Een verhuurder mag servicekosten in rekening brengen. Dat zijn de kosten voor een lift, elektra en schoonmaak in de gemeenschappelijk ruimte bijvoorbeeld. Iedere maand betaalt u als huurder een voorschot voor de servicekosten en een keer per jaar krijgt u een afrekening. De verhuurder mag alleen kosten in rekening brengen die werkelijk zijn gemaakt. De verhuurder mag ook een waarborgsom vragen van maximaal drie maanden huur. Dat geld krijgt u terug als u de huurwoning opzegt en er geen schade is.

7. Kom ik in de financiële problemen als ik de opbrengst van mijn woning opeet?

Dat ligt eraan hoeveel overwaarde er vrijkomt bij de verkoop van uw woning, hoeveel uw vermogen opbrengt als u het op een spaarrekening zet of laat beleggen en hoeveel huur u gaat betalen. Het is verstandig om een berekening te maken voor de langere termijn. U kunt een financieel adviseur vragen om u hierbij te helpen. Houd er rekening mee dat de huren ieder jaar een paar procent omhoog gaan.

8. Hoe weet ik of ik te veel huur betaal?

U kunt de huur laten controleren bij de Huurcommissie. Dat heet de toets aanvangshuurprijs. U kunt dat zelf doen op de website van de Huurcommissie. Bij een sociale huurwoning kunt u de huur altijd laten controleren. Als de huur van een sociale woning te hoog is, stelt de Huurcommissie een lagere huur vast. Bij een vrijesectorwoning kunt u de huur alleen in het eerste halfjaar laten controleren. Als de Huurcommissie de huur van een vrijesectorwoning op of onder de grens voor een sociale huurwoning vaststelt, dan verlaagt de Huurcommissie de huur. Uw woning is dan de rest van het huurcontract een sociale huurwoning. Ligt de huurprijs boven de grens voor een sociale huurwoning, dan verandert er niets aan de huurprijs.

9. Heb ik recht op huurtoeslag bij een laag inkomen?

Waarschijnlijk niet. U kunt alleen huurtoeslag krijgen als de huur voor een sociale huurwoning hoog is in verhouding tot uw financiële situatie. Bij een hoge huur en een laag inkomen heeft u recht op huurtoeslag, als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo mag u in 2023 niet meer dan 33.748 euro per persoon aan vermogen hebben. Heeft u met uw partner samen meer dan 67.496 euro, dan heeft u geen recht op huurtoeslag. Heeft u een (bijna) afbetaald huis verkocht, dan komt u boven die vermogensgrens uit.

10. Wat is het juiste moment om een overstap te maken?

Het juiste moment hiervoor bestaat niet. Het is wel goed om op bepaalde momenten na te denken over uw woonsituatie. Bijvoorbeeld als uw kinderen het huis uitgaan, uw woning veel onderhoud nodig heeft, u met pensioen gaat, zorg nodig heeft of uw partner verliest. Het kan dan aantrekkelijk zijn om te verhuizen.

11. Waar kan ik spullen kwijt die ik niet meer nodig heb?

Als u verhuist naar een andere woning, is het fijn als u uw overbodige spullen alvast heeft opgeruimd. Het is handig om hier op tijd mee te beginnen. Vindt u het moeilijk om zomaar dingen weg te gooien? Misschien kunt u spullen verkopen of anderen er blij mee maken. Er zijn verschillende manieren om met een goed gevoel afstand van uw spullen te doen.