1. Welke subsidies zijn er om mijn woning te verduurzamen?
De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een landelijke subsidie voor isolatie, zonneboilers en warmtepompen.
U kunt hiermee het dak, de spouwmuur, de gevel en/of de vloer isoleren bijvoorbeeld. Of HR++ of triple glas laten plaatsen. Ook kunt u een warmtepomp of zonneboiler laten plaatsen of uw woning laten aansluiten op een warmtenet. De subsidie voor isolatie is ongeveer dertig procent van de kosten als u twee maatregelen laat uitvoeren. Als u één isolatiemaatregel laat uitvoeren krijgt u ongeveer vijftien procent van de kosten vergoed.
Voor een zonneboiler ligt de subsidie meestal tussen de 1000 en 3500 euro, afhankelijk van het soort zonneboiler. Voor een warmtepomp ligt het subsidiebedrag meestal tussen de 3000 en 10000 euro, afhankelijk van het soort warmtepomp en het vermogen. Hoe groter het vermogen, hoe hoger het subsidiebedrag.
U kunt alleen subsidie krijgen voor een zonneboiler of warmtepomp als u een apparaat aanschaft dat op de lijst van zonneboilers en warmtepompen staat. MilieuCentraal geeft meer informatie over zonneboilers en warmtepompen. U moet de subsidie binnen een jaar na installatie aanvragen.
2. Hoe weet ik of mijn gemeente of provincie extra subsidie geeft?
De overheid heeft op internet een Energiesubsidiewijzer gezet. Vul daarin de naam van uw gemeente in en vink aan dat u woningeigenaar bent. De subsidiewijzer geeft een overzicht van alle subsidies en leningen, ook de provinciale en gemeentelijke subsidies en leningen die er zijn.
3. Moet ik subsidie aan het begin van het jaar aanvragen omdat er een beperkt bedrag beschikbaar is?
U kunt de subsidie pas aanvragen als de maatregelen zijn uitgevoerd. U kunt dus geen subsidie aanvragen voordat u de wijzigingen heeft uitgevoerd. Op de website Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u het totaalbudget, de verstrekte subsidie, de aangevraagde subsidie en het nog beschikbare bedrag.
4. Kom ik in aanmerking voor subsidie?
Dat kunt u zelf inschatten met de rekentool op de website van de RVO.
5. Hoe kom ik aan geld als ik nog geen subsidie heb gekregen?
Heeft u geen spaargeld waarmee u de maatregelen kunt betalen? Dan kunt u misschien een lening afsluiten, zoals de Energiebespaarlening. Deze lening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen die u laat uitvoeren door een aannemer of installateur. De Energiebespaarlening heeft een gunstige rente. Bovendien kunt u de lening boetevrij vervroegd aflossen, bijvoorbeeld op het moment dat u de subsidie ontvangt. Heeft uw woning overwaarde? Bekijk dan ook of u misschien uw hypotheek kunt verhogen. Bespreek met uw bank de mogelijkheden.
6. Mag mijn zoon de klus ook doen als ik subsidie krijg?
Nee. U kunt alleen subsidie krijgen als u de maatregelen laat uitvoeren door een deskundig bedrijf met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel in de sectie bouwnijverheid. Voor maatregelen die u zelf uitvoert of die vrienden en bekenden uitvoeren, is er geen subsidie. Behalve natuurlijk als uw zoon een professioneel bouwbedrijf heeft.
7. Met welke voorwaarden moet ik rekening houden als ik subsidie heb gekregen? Moet ik een bepaalde tijd in mijn huis blijven wonen bijvoorbeeld?
Nee, dat hoeft niet. Er geldt wel een andere beperking na het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler waarvoor u subsidie heeft gekregen. Deze mag u niet meteen weer weghalen. Dat mag pas vanaf een jaar na de datum waarop de subsidie is toegekend.
8. Mag ik twee subsidies combineren?
Ja. U mag de overheidssubsidie combineren met subsidie van de gemeente of de provincie.
9. Mag ik ook twee keer overheidssubsidie aanvragen?
Nee, dat mag maar één keer, ook als u de vorige keer een subsidie kreeg met een andere naam (SEEH). Wilt u vier isolerende maatregelen laten uitvoeren, dan moet u voor alle maatregelen tegelijk subsidie aanvragen. Als een vorige eigenaar al subsidie heeft aangevraagd, kunt u ook geen subsidie meer krijgen.
10. Krijg ik ook subsidie voor een uitbreiding aan mijn woning?
Nee, de subsidie is bedoeld voor energiebesparende maatregelen binnen de huidige woning. Een uitbreiding (aanbouw, bijbouw) van een woning of een plaatsing van een dakkapel komen niet in aanmerking voor deze subsidie.
11. Hoe weet ik welke maatregelen ik het beste kan kiezen?
Wilt u weten welke aanpassingen geschikt zijn om uw huis mee te verduurzamen? Doe dan de Huisscan van homeQgo. U vult uw adres in, de details van uw woning en uw wensen. U krijgt dan een lijst met oplossingen, zoals isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp. U kunt direct offertes aanvragen om deze oplossingen te laten installeren.