11 vragen over het verkopen van uw huis

Heeft u een eigen huis en wilt u kleiner gaan wonen of verhuizen naar een rustigere omgeving? Dan moet u niet alleen een nieuw huis vinden, maar ook uw oude huis verkopen. Daar komt veel bij kijken. Doet u het met of zonder makelaar? Hoe stelt u de vraagprijs vast? Hoe zorgt u ervoor dat uw woning aantrekkelijk is ? Twaalf belangrijke vragen over het verkopen van uw huis.

1. Heb ik een makelaar nodig?

Nee, een makelaar is niet verplicht. U kunt ook alles zelf doen. Dat bespaart geld, maar het kost ook veel tijd. U moet zelf de vraagprijs vaststellen, adverteren, bezichtigingen organiseren en onderhandelingen voeren. Als u een koper heeft gevonden, moet u zelf een koopovereenkomst opstellen. Of u een makelaar nodig heeft, is ook afhankelijk van de situatie in de markt. Als er veel vraag is naar woningen, hoeft de makelaar weinig te doen, en als er weinig vraag is juist wel.

2. Waar moet ik op letten bij het kiezen van een makelaar?

Vraag in uw omgeving naar makelaars en zoek ook op internet. Er zijn grote prijsverschillen tussen makelaars. Kies een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging. Voer gesprekken met enkele makelaars. Wees kritisch en vraag door. Heeft de makelaar zich echt verdiept in uw huis? Weet hij wat vergelijkbare huizen in de buurt hebben opgeleverd? Kent hij mensen die geïnteresseerd zijn in uw huis? Kijk ook naar ervaringen van klanten op Funda.

3. Met welke kosten krijg ik te maken als ik een makelaar inschakel?

U moet de makelaar betalen voor zijn dienstverlening. Dat kan een afgesproken percentage van de verkoopprijs zijn of een vast bedrag. Meestal hoeft u alleen te betalen als de woning verkocht is. U kunt ook aanvullende afspraken maken over een extra vergoeding bij een hogere verkoopprijs.
Zorg dat duidelijk is welke werkzaamheden onder de afgesproken beloning vallen. Promotiekosten vallen daar vaak niet onder, zoals kosten om de woning op Funda te zetten, kosten voor foto's en een verkoopbrochure. Vaak zijn er ook nog bijkomende kosten, zoals de kosten voor de fotograaf en extra marketingkosten. Maak hierover duidelijke afspraken op papier. Bespreek ook wat de kosten zijn als u voortijdig stopt.

4. Kan ik met de makelaar onderhandelen over de kosten?

Ja. Makelaarstarieven zijn vrij. U kunt altijd onderhandelen over de kosten. Wilt u onderhandelen, dan is het verstandig bij verschillende makelaars een offerte aan te vragen.

5. Kan ik ook voor een deel van de werkzaamheden een makelaar inschakelen?

Ja. U kunt een makelaar inschakelen om bijvoorbeeld de woning op Funda te zetten en/of om de onderhandelingen te voeren. Bezichtigingen doet u dan zelf. Niet iedere makelaar neemt deelopdrachten aan. Informeer daarom altijd vooraf over de mogelijkheden.

6. Hoe bepaal ik de vraagprijs?

Kijk naar vergelijkbare woningen in de buurt die te koop staan of net zijn verkocht. U kunt zien hoeveel er voor de woningen wordt gevraagd en hoe lang ze te koop hebben gestaan. Als u het werkelijke bedrag wilt weten waarvoor een woning is verkocht, kunt u bij het kadaster aankoopprijzen opvragen van vergelijkbare huizen. U kunt advies vragen aan een makelaar, want hij kent de plaatselijke woningmarkt. Ook is van belang hoe snel u het huis wilt verkopen. Als u geen haast heeft, kunt u een hogere prijs vragen dan als u snel weg wilt.

7. Moet ik een taxatierapport hebben?

Nee. Een taxatierapport is geen verplicht document bij het verkopen van uw huis. Er is ook geen garantie dat u het huis voor de getaxeerde waarde kunt verkopen. Een geldig energielabel is wel verplicht bij de verkoop.

8. Als ik een bod accepteer, kan ik dan nog terug?

Ja. Stel er is een koper die de vraagprijs biedt. U accepteert dat bod en een dag later krijgt u een hoger bod. U kunt dan terugkomen op uw besluit aan de eerste koper en verder gaan met de tweede koper. Pas als de koopovereenkomst is getekend, kunt u niet meer terug. De koper kan dat nog wel. Hij heeft na het tekenen van de koopovereenkomst nog 3 keer 24 uur bedenktijd en kan dan afzien van de koop. Daarna is de koop rechtsgeldig.

9. Wat doe ik als ik veel belangstelling voor de woning verwacht?

Op dit moment is er voor iedere woning veel belangstelling. U kunt bijvoorbeeld een kijkdag organiseren, zodat u bepaalt op welke dag belangstellenden het huis kunnen bezichtigen. U kunt ook de makelaar vragen alleen de meest geïnteresseerde kopers uit te nodigen voor een bezichtiging.

10. Is het verstandig om in een overspannen markt eerst te kopen of eerst te verkopen?

Dat hangt van uzelf af. Wordt u zenuwachtig als uw huis al is verkocht en als u nog geen nieuw huis heeft? Dan kunt u beter eerst een nieuw huis zoeken. Of vertrouwt u erop dat u wel iets vindt, of vindt u het ook goed om tijdelijk ergens anders te gaan wonen? Dan kunt u ook eerst verkopen. Het hangt ook af van de regio. In regio's met een groter aanbod aan koop- en huurwoningen heeft u als verkoper meer mogelijkheden.
Het is verstandig om vooraf te berekenen wat de nieuwe woning mag kosten wat u zo nodig moet lenen. Heeft u geen hypotheek nodig, maar wilt u wel graag een financieel advies? Maak dan een afspraak met uw bank.

11. Wat komt er kijken bij de verkoop van een huis dat ik heb geërfd?

Als een huiseigenaar is overleden, erven de erfgenamen het huis. Vaak zijn dat de kinderen. Soms wil een van de kinderen in het huis wonen. Dit kind moet de andere erfgenamen dan uitkopen. Dat betekent dat hij of zij zijn broer(s) en/of zus(sen) de waarde van hun aandeel in het huis betaalt in geld. Hij of zij kan daarvoor zo nodig een hypotheek afsluiten. Wil geen van de kinderen het huis hebben, dan kunnen de erfgenamen het huis verkopen.
Het verkopen van het ouderlijk huis gaat hetzelfde als het verkopen van een eigen huis. Zet het huis liever niet leeg te koop.