12 vragen die u moet stellen als u een nieuwe woning zoekt

Heeft u verhuisplannen? Aan de hand van deze 12 punten kunt u controleren of een nieuwe woning geschikt is om er te blijven wonen als u ouder wordt. U hoeft dan niet opnieuw te verhuizen als u minder mobiel wordt en meer zorg nodig heeft.

1. Zijn de deuren breed genoeg?

Misschien loopt u nu nog goed, maar er kan een moment komen dat u een rollator, krukken, een looprek of een rolstoel nodig heeft. Dan is het prettig als u de ruimte heeft om daarmee goed te bewegen. Voor een rolstoel moeten de deuren in huis minimaal 85 centimeter breed zijn. In nieuwbouwhuizen is dat geen probleem. Daar is de standaard breedte meestal 93 centimeter.

2. Zijn er drempels?

Drempels zijn een obstakel voor de rolstoel of rollator. U komt er moeilijk overheen. Maar ook als u zonder hulpmiddelen loopt, is een drempelloze woning veiliger. U loopt dan minder risico om te vallen.

3. Zijn er opstapjes?

Hoogteverschillen in de woning, zoals een opstapje tussen de kamer en de keuken, vergroten de kans op vallen. Voor een rolstoel of rollator zijn deze opstapjes onbegaanbaar. Let ook op opstapjes buiten, bijvoorbeeld bij de voordeur.

4. Zijn de trappen veilig?

Een veilige trap is stevig en ruim en heeft stevige trapleuningen. Let er ook op of de trap niet te steil is en of de treden diep genoeg zijn om uw voeten goed neer te zetten. Als er later een traplift nodig is, is het belangrijk dat er genoeg loopruimte overblijft voor andere gebruikers van de trap. Heeft het huis een zolder of vliering, dan is het fijn als ook daar een vaste trap naartoe gaat.

5. Is de badkamer veilig?

Sommige woningen hebben een douche in de badkuip. De stap over de badrand is gevaarlijk. U kunt makkelijk vallen of uitglijden. Een inloopdouche is veiliger. Verder heeft een veilige badkamer stroeve vloertegels en is er ruimte voor beugels en een douchestoeltje.

6. Is de woning aan te passen?

Misschien vindt u een mooie woning die nu naar uw zin is, maar die minder geschikt is als u ouder wordt. Kijk dan of het mogelijk is de woning aan te passen. Kunt u drempels en opstapjes weghalen, deuren verbreden of een traplift installeren? Is er bij een woning met meer verdiepingen ruimte om beneden een slaapkamer of badkamer te maken? Kunt u beugels monteren op het toilet? Is het bad te vervangen door een inloopdouche?

7. Is het licht genoeg?

Bijna een derde van de 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Vaak gebeurt dat in huis. Goede verlichting helpt een valpartij te voorkomen. Komt er voldoende daglicht in de woning? Of heeft de woning veel donkere hoekjes, gangen en slecht verlichte opstapjes?

8. Heeft de woning veel onderhoud nodig?

Vraag u af wat erbij komt kijken om de woning goed te onderhouden. Houtwerk buiten moet van tijd tot tijd geschilderd worden. Sommige houten vloeren moeten worden geboend. Als het huis al wat ouder is, kunt u meer onderhoud verwachten.

9. Heeft de tuin veel onderhoud nodig?

Tuinieren is een goede manier om aan uw dagelijkse beweging te komen, maar de tuin moet geen last worden. Vraag u af of het een probleem is als u straks niet meer zelf gras kunt maaien, blad kunt opruimen of de planten kunt snoeien. Let ook op de oprit, de paden en het terras. Is er gevaar voor struikelen door slecht straatwerk of opstapjes? Is er risico op uitglijden door mos of groene aanslag? Of kunt u de tuin aanpassen, zodat er minder onderhoud nodig is?

10. Hoe is het binnenklimaat van de woning?

Als het klimaat in huis niet goed is, kan dat gezondheidsklachten geven. Schimmel komt veel voor en is een teken dat het te vochtig is in huis. Het kan problemen met de luchtwegen geven. Let ook op de isolatie en controleer het energielabel van de woning. Goede isolatie zorgt ervoor dat het warm is in de winter, en houdt in de zomer de warmte buiten. Bedenk dat een huis in de zomer snel heet wordt als het veel ramen heeft, vlak onder een plat dak ligt en in een omgeving staat met veel steen en weinig groen.

11. Zijn er voorzieningen in de buurt?

Misschien pakt u nu makkelijk de fiets of de auto. Maar wat als u minder mobiel wordt? Dan is het fijn als winkels, de bibliotheek, de apotheek en de huisarts in de buurt zijn of goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer.

12. Gaat u zich er thuis voelen?

Bedenk dat goede buren heel belangrijk kunnen zijn als u ouder wordt. Let op de sfeer in de buurt als u naar een nieuw huis gaat kijken. Gaat u zich er thuis voelen, vindt u er gezelligheid en verwacht u dat de mensen er naar elkaar omkijken?

50Plus WoonTest

Om u te helpen om na te denken over uw woonwensen voor later, hebben Rabobank en Interpolis de 50Plus WoonTest ontwikkeld. U beantwoordt vragen over uw huis, de buurt, de voorzieningen en de mogelijkheden om hulp te krijgen. U kunt deze vragen ook invullen voor het huis dat u op het oog heeft. Na het invullen van de test, kunt u beter beoordelen of dit huis ook de komende jaren nog bij u past.