12 vragen over de warmtepomp

Met een warmtepomp kunt u uw woning verwarmen zonder gas. Hoe werkt een warmtepomp en wat zijn de voor- en nadelen?

1. Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of de bodem en verwarmt daarmee het water in de centrale verwarming. Dat werkt ook als de buitenlucht kouder is dan de kamertemperatuur. Een warmtepomp heeft hiervoor stroom nodig.

2. Welke soorten warmtepompen zijn er?

Er zijn volledig elektrische warmtepompen en hybride warmtepompen. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt niet alleen voor alle verwarming in huis, maar ook voor het warme water in de keuken en de badkamer. Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. De cv-ketel zorgt voor het warme water in keuken en badkamer. De hybride warmtepomp verwarmt het huis, behalve als het buiten erg koud is. Dan springt de centrale verwarming aan. Een hybride warmtepomp haalt de warmte altijd uit de lucht. Een elektrische warmtepomp kan de warmte uit de lucht of uit de bodem halen.

3. Hoe kies ik een warmtepomp?

Voordat u een warmtepomp kunt kiezen, moet u weten hoe uw huis is geïsoleerd. Als uw huis overal isolatie heeft (vloer, gevel, dak en dubbel glas) dan kunt u kiezen voor een hybride warmtepomp. Ontbreekt ergens in huis nog isolatie, dan kunt u dat beter eerst oplossen voordat u een warmtepomp laat aanleggen.

Voor een volledig elektrische warmtepomp is nog betere isolatie nodig dan voor een hybride warmtepomp. Een huis dat deze eeuw is gebouwd, heeft voldoende isolatie voor een volledig elektrische warmtepomp. Is uw huis geschikt voor een elektrische warmtepomp? Dan kunt u kiezen of u de warmte uit de bodem of uit de buitenlucht haalt. Om de warmte uit de bodem te kunnen halen, heeft u buitenruimte nodig waar u in de grond kan en mag boren.

4. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende warmtepompen?

Hybride luchtwarmtepomp

Voordelen:
 • Kost het minste geld.
 • Neemt weinig ruimte in.
 • Is ook geschikt voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn.
Nadelen:
 • De gasaansluiting blijft nodig.
 • De buitenunit maakt geluid.
Prijs: Een hybride warmtepomp kost tussen de 3.600 en 4.600 euro. U kunt hiervoor 1.500 tot 1.800 euro subsidie krijgen. De besparing op energiekosten is gemiddeld 250 euro per jaar.

Elektrische luchtwarmtepomp

Voordelen:
 • De gasaansluiting is niet meer nodig.
Nadelen:
 • Neemt veel ruimte in.
 • De buitenunit maakt geluid.
 • U heeft een zwaardere stroomaansluiting nodig.
Prijs: Een elektrische luchtwarmtepomp kost tussen de 6.500 en 14.000 euro. U kunt hiervoor 1.300 tot 2.500 euro subsidie krijgen. De besparing op energiekosten is gemiddeld 200 euro per jaar.

Elektrische bodemwarmtepomp

Voordelen:
 • Verbruikt minder energie dan luchtwarmtepomp.
 • Gaat langer mee dan luchtwarmtepomp.
 • Geeft geen geluidsoverlast.
 • Heeft geen zichtbare buitenunit (alleen buizen onder de grond).
 • Kan het huis ook energiezuinig koelen.
Nadelen:
 • Ingrijpende installatie omdat boren in de grond noodzakelijk is.
 • Heeft een zwaardere stroomaansluiting nodig.
 • Kost veel geld.
Prijs: Tussen de 8.500 en 19.500 euro. Daarbij komen nog de kosten voor het boren in de grond. U kunt hiervoor tussen de 2.650 en 3.400 euro subsidie krijgen. De besparing op energiekosten is gemiddeld 370 euro. Hierbij komt een extra besparing van ongeveer 250 euro, omdat de gasaansluiting niet meer nodig is.

5. Hoeveel ruimte neemt een warmtepomp in?

Een hybride warmtepomp is kleiner dan een cv-ketel. Een volledig elektrische warmtepomp heeft het formaat van een hoge koelkast. Hij is zo groot omdat er een voorraadvat voor warm water in zit. De volledig elektrische en de hybride luchtwarmtepomp hebben allebei ook een buitenunit. Dat is een kast waarin een ventilator zit. Dit is vergelijkbaar met een buitenunit van een airco. Het is niet nodig om deze unit onder een afdakje te plaatsen.

6. Waar in huis kan ik de warmtepomp laten plaatsen?

U kunt de warmtepomp overal in huis laten plaatsen, ook in de kelder of een garage. Het is belangrijk dat die ruimte goed geïsoleerd is en dat er genoeg ruimte is voor de leidingen. Een hybride warmtepomp komt vaak naast de cv-ketel. Een elektrische warmtepomp kan ook in plaats van de cv-ketel komen. Het is belangrijk dat de buitenunit dicht in de buurt van de binnenunit staat of hangt, omdat er anders energie verloren gaat.

7. Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

In een warmtepomp die zijn warmte uit de buitenlucht haalt, zit een ventilator. Deze ventilator maakt geluid als hij draait. U heeft geen toestemming nodig van de buren voor het plaatsen van een warmtepomp. Om geluidsoverlast te voorkomen is het verstandig om de buitenunit op een slimme plaats te zetten, zoals bij een schuurtje of op het dak van een aanbouw. Ook kunt u er een geluiddempende kast omheen zetten.

8. Kan ik in een flat ook een warmtepomp installeren?

Ja, als er voldoende ruimte is. De buitenunit kunt u op een plat dak of op het balkon zetten. Overleg dit wel met de Vereniging van Eigenaren, want het dak, de buitenmuren en vaak ook de kozijnen zijn gemeenschappelijk bezit.

9. Zijn er in mijn huis aanpassingen nodig?

Als u een volledige elektrische warmtepomp kiest, dan heeft u een zwaardere stroomaansluiting nodig. Ook moet de meterkast worden uitgebreid. Dit zijn eenmalige kosten. Het vastrecht blijft gelijk. Daarnaast heeft u misschien andere radiatoren of vloerverwarming nodig.

10. Welke radiatoren zijn geschikt voor een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan de cv-ketel. Het water is maximaal 55 graden, bij de centrale verwarming is dat 60 tot 80 graden. Daarom heeft u radiatoren nodig die veel warmte afgeven. Als uw radiatoren niet genoeg warmte afgeven, kunt u misschien radiator-ventilatoren kopen, een extra radiator plaatsen of bestaande radiatoren vervangen door grotere radiatoren of een convector. Er bestaan ook speciale radiatoren die geschikt zijn voor lage temperatuur verwarming. Ook vloerverwarming past goed bij deze manier van verwarmen. Het is verstandig u goed te verdiepen in de aanpassingen die u moet doen om uw huis te kunnen verwarmen met een warmtepomp.

11. Krijgt een warmtepomp het huis direct warm?

Nee. Een warmtepomp zorgt voor een gelijkmatige warmte in huis, maar werkt langzamer dan een centrale verwarming. Zet daarom 's nachts de thermostaat minder laag dan bij de cv. Bij een goed geïsoleerd huis kan dat zonder veel energieverlies.

12. Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Vraag naar de plannen van de gemeente. In sommige gemeenten worden hele wijken van het gas afgekoppeld en aangesloten op een duurzaam warmtenet. Als dat bij u in de wijk speelt, is het zonde van het geld om nu een warmtepomp te kopen.