17 eenvoudige manieren om duurzamer te leven

Wilt u ook graag het milieu en het klimaat een handje helpen? Daarvoor hoeft u niet meteen alle pleziertjes te schrappen of veel geld uit te geven. Met een paar eenvoudige aanpassingen kunt u al veel bereiken. In dit artikel geven we 17 tips.

Er zijn heel veel manieren om een klein beetje duurzamer te leven. En u bespaart er waarschijnlijk ook  geld mee. Kies een manier die bij u past, zodat u het makkelijk volhoudt.

1. Controleer eerst uw restjes voordat u boodschappen gaat doen

Bewaart u ook altijd uw etensresten van de vorige dag in de koelkast? Hoe vaak gebeurt het dat u de restjes vergeet en alsnog weggooit? Maak er een goede gewoonte van om voordat u boodschappen gaat doen, te kijken wat er nog in de koelkast staat. Misschien hoeft u dan niet veel extra’s te kopen. Of misschien kunt u iets maken met de restjes die zijn overgebleven.

2. Kies bewust voor een grote of kleine verpakking

Wilt u zo min mogelijk afval veroorzaken, dan kunt u het beste kiezen voor producten in grote verpakkingen. Een literpak vruchtensap heeft minder verpakkingsmateriaal dan bijvoorbeeld vier kleine pakjes. Kleine verpakkingen kunnen ook heel handig zijn, bijvoorbeeld als u alleen woont en niet snel een grote verpakking op krijgt. Probeer daar slimme keuzes in te maken.

3. Gebruik een herbruikbaar netje voor groente in de supermarkt

Koopt u groente of fruit vaak los? Daarvoor hoeft u geen plastic zakje te gebruiken. Misschien biedt uw supermarkt een gratis netje aan, dat u steeds opnieuw kunt gebruiken. Heeft uw supermarkt zo’n netje niet, dan kunt u ook zelf een zakje of netje van huis meenemen waarin u de groente afweegt en meeneemt.

4. Neem uw eigen tas mee

Gaat u winkelen? Zorg dan voor uw eigen tas(sen). Dat is milieuvriendelijker dan een plastic of papieren tas van de winkel. Koopt u toch een plastic of papieren tas van de winkel, gebruik deze dan meerdere keren.

5. Gebruik verpakkingsplastic voor in de afvalbak

Sommige producten die u koopt in de supermarkt, zitten verpakt in een grote, stevige plastic zak die u prima kunt hergebruiken. Koopt u bijvoorbeeld een grote verpakking wc-rollen, dan kunt u de plastic verpakking gebruiken als afvalzak in de pedaalemmer.

6. Gebruik minder vlees en zuivel

Vlees, melk en kaas veroorzaken veel broeikasgas. Sommige mensen kiezen daarom voor een menu zonder dierlijke producten. U kunt ook al veel goed doen door een beetje op te letten hoeveel vlees en zuivel u gebruikt. Misschien vindt u het net zo lekker om plantaardig ‘gehakt’ te gebruiken in de spaghetti. Of om koffiemelk te vervangen door soja- of havermelk.

7. Drink meer water in plaats van een verpakte drank

Water drinken is gezond. Iedereen zou iedere dag tussen de 1,5 en 2 liter water moeten drinken. Water is beter voor u dan een drank uit een fles of pak, omdat daar suiker of andere toevoegingen in kunnen zitten. Ook voor het milieu is het beter om kraanwater te drinken. Er hoeft dan geen pak of fles te worden gemaakt en te worden opgeruimd of schoongemaakt. Bovendien is water drinken goedkoper.

8. Gebruik al het water uit de kraan

Laat u vaak koud water weglopen terwijl u wacht op warm water? Het is een goede gewoonte om dit water op te vangen en later te gebruiken. Misschien kunt u het gebruiken in de waterkoker, om de plantjes water te geven of de waterbakjes van uw hond of kat mee te vullen. Of u vult er een fles mee, waar u de rest van de dag water uit kunt drinken.

9. Laat de mengkraan niet in de warme stand staan

Heeft u een mengkraan, dan is het slim om die standaard in de koude stand te laten staan. Als u de kraan even openzet, krijgt u gewoon koud water. Laat u de mengkraan in de warme stand staan, dan komt de warmwatertoevoer op gang, ook als u maar heel even de kraan openzet. Dat is zonde als u het warme water niet nodig heeft.

10. Geef kleding een tweede leven

Heeft u kleding die u niet meer gebruikt? Misschien kunt u er iemand anders een plezier mee doen. Geef de kledingstukken aan een bekende of verkoop ze op internet. Grote kledingzaken zamelen ook vaak oude kleding in. Soms krijgt u er een kortingbon voor terug. Ten slotte kunt u oude kleding ook inleveren bij een verzamelpunt in uw gemeente.

11. Gooi niet zomaar spullen weg

Spullen die u niet meer nodig heeft, kunnen voor anderen waardevol zijn. Vraag voordat u iets weggooit aan anderen of ze uw spullen nog kunnen gebruiken. Vraag het aan mensen om u heen, in een WhatsAppgroep waarvan u lid bent of via Facebook. Waardevolle spullen kunt u ook naar een kringloopwinkel brengen.

12. Vang regenwater op in een regenton

Regenwater dat u opvangt in een regenton, is goed te gebruiken in de tuin. Misschien heeft uw huis een regenpijp van waaruit u het water in een regenton kunt laten lopen. Als u een regenton koopt met een kraantje, kunt u makkelijk uw gieter vullen om de planten water te geven. Ook kunt u regenwater gebruiken om de ramen te wassen.

13. Douche niet iedere dag, maar om de dag

Misschien bent u gewend om iedere dag te douchen en dat kan erg prettig zijn. Maar voor uw lichaam is iedere dag douchen niet noodzakelijk. U kunt zich wat vaker aan de kraan wassen voor een schoon en fris gevoel. Misschien kunt u eraan wennen om bijvoorbeeld om de dag te douchen. Probeer het eens uit.

14. Hang niets voor de verwarming

Lange gordijnen voor de verwarming houden veel warmte tegen. U kunt ze misschien in de vensterbank leggen, of vervangen door korte gordijnen. Ook meubels die voor de verwarming staan, zorgen ervoor dat de warmte minder makkelijk de kamer binnenkomt. Houd daarom als het kan de verwarming zoveel mogelijk vrij. U bespaart daarmee energie en uw kamer wordt sneller lekker warm.

15. Gebruik een washandje

Gebruikt u vochtige doekjes om uw gezicht schoon te maken? Misschien gaat het wel net zo goed met een ouderwets washandje met een beetje zeep. Dat is veel duurzamer, want een washandje kunt u wassen en opnieuw gebruiken. Ook andere vochtige doekjes kunt u vaak vervangen door een herbruikbaar doekje. Denk aan vochtige doekjes voor het schoonmaken van de toiletbril.

16. Zet het fornuis eerder uit

Voor het koken van pasta is het vaak niet nodig om het water in de pan voortdurend te laten koken. U kunt het gas of de kookplaat uitzetten als het water kookt en de pasta in een gesloten pan gaar laten worden. Ook aardappels en groente hoeven niet continu in kokend water te liggen om gaar te worden.

17. Koop minder

In de winkel zijn producten vaak zo uitgestald dat u makkelijk in de verleiding komt om iets extra’s te kopen. Het is verstandig om u bij iedere aankoop af te vragen of u het product wel echt wilt hebben. Heeft u het nodig? Beleeft u er plezier aan? Of voelt u zich misschien beter als u het laat liggen? Voor uw portemonnee en voor het milieu is minder kopen altijd beter.