5 gouden regels voor veilig stoken

Heeft u een houtkachel of een open haard of wilt u er één aanschaffen? Bijvoorbeeld omdat u houtvuur gezellig vindt of omdat u liever hout gebruikt dan gas? Dan zijn er een paar dingen die u moet weten.

Veilig stoken is belangrijk. Om veilig te kunnen stoken moet u op de volgende punten letten.

Gebruik schoon en droog hout 

Goed stookhout heeft een vochtpercentage van minder dan 20 procent. Zelf gehakt hout moet minstens twee jaar drogen. Met een houtvochtmeter kunt u controleren of het hout droog genoeg is. Zorg verder dat u alleen schoon, onbehandeld hout gebruikt. 

Onderhoud uw schoorsteen 

Laat uw schoorsteen elk jaar vegen en controleren door een deskundig bedrijf. Houd ook zelf de kachel schoon. Verwijder bijvoorbeeld regelmatig de as bij een houtkachel. Een te dikke laag as kan de ventilatie belemmeren. Dat zorgt voor onvoldoende verbranding en geeft een groter risico op de vorming van koolmonoxide. Koolmonoxide is een zeer giftig gas zonder kleur of reuk. Als u dit gas inademt, kunt u ongemerkt bewusteloos raken en overlijden. Als een schoorsteen verstopt raakt door bijvoorbeeld een vogelnest, specie of stenen, trekt hij niet goed meer. De rook slaat terug in de kamer en geeft risico op koolmonoxidevergiftiging.

Stook met de Zwitserse methode 

Een goede manier van stoken die de brandweer adviseert is de Zwitserse methode. Bij deze stookmethode komen minder schadelijke stoffen vrij. Veel mensen starten het vuur van onderaf. Ze beginnen met krantenproppen of aanmaakhoutjes en leggen daar grotere blokken bovenop. De Zwitserse methode werkt precies omgekeerd.

Laat u goed voorlichten

Wilt u een (nieuwe) houtkachel kopen? Denk dan goed na over uw keuze. Wilt u een kachel of haard regelmatig gebruiken en woont u in een dichtbevolkt gebied? Dan kan dat invloed hebben op de luchtkwaliteit, zeker als er meer mensen zijn die hout stoken. Woont u in een gebied met meer ruimte of wilt u de kachel maar af en toe gebruiken? Dan geeft een houtkachel minder snel problemen. Er zijn open en gesloten haarden en houtkachels.

Open stoken

Een open haard en open houtkachel hebben lucht uit de kamer nodig om te kunnen branden. Ze verwarmen het huis het minst efficiënt, omdat een groot deel van de warmte door de schoorsteen verdwijnt. Een open haard of kachel veroorzaakt vrij veel ongezonde rook.

Gesloten stoken

Een gesloten haard en een gesloten kachel hebben een extra pijp naar buiten om lucht aan te voeren. Gesloten haarden en kachels zijn veiliger. Ook geven ze meer warmte bij dezelfde hoeveelheid brandstof. Een voorbeeld van een gesloten kachel is een pelletkachel. Deze veroorzaakt de minste ongezonde rook.

Let erop dat u de juiste maat kachel koopt voor de ruimte die u ermee wilt verwarmen. Een kachel werkt het zuinigst als u minimaal op half vermogen stookt. Is de kachel te groot, dan wordt het snel te warm. Als u de kachel dan lager zet, ontstaat er extra vervuiling. Laat u daarom goed voorlichten bij uw keuze voor een houtkachel.

Houd rekening met uw omgeving

Stoken met hout heeft als nadeel dat het overlast in de omgeving kan veroorzaken. Als u verstandig stookt, kunt u de overlast beperken. Let op de volgende punten.

Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt nauwelijks rook uit de schoorsteen.

Verkeerd hout kan flinke overlast in de omgeving geven. Schoon en droog hakhout, houtbriketten of houtsnippers geven de minste fijnstof en rook.

Stook niet iedere dag, maar alleen bij speciale gelegenheden voor de sfeer.

Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Bij dit weer blijft de rook lang hangen, waardoor de lucht om het huis erg ongezond wordt. Op de website Stookwijzer kunt u controleren of u verantwoord kunt stoken.

Zorg altijd voor een goede luchttoevoer. Laat het vuur niet smoren door de luchttoevoer te verminderen, want dan verbrandt het hout niet volledig en ontstaan er extra veel gevaarlijke stoffen.