6 vragen over kangoeroewonen

Wanneer familieleden voor elkaar zorgen, is het fijn als ze bij elkaar in de buurt wonen. Dat kan in een kangoeroewoning. Zes veelgestelde vragen over deze woonvorm én de antwoorden.

1. Wat is een kangoeroewoning?

In een kangoeroewoning delen de bewoners een voordeur, maar hebben ze achter die voordeur allemaal een eigen woning. In de ene woning woont bijvoorbeeld een gezin met kinderen, in de andere woning de (groot)ouders. Andere namen die gebruikt worden zijn meergeneratiewoning of gekoppelde woning. De kangoeroewoning lijkt op een mantelzorgwoning, maar is een definitieve woonoplossing. Een mantelzorgwoning is altijd een tijdelijke woonruimte.

2. Waarom is een kangoeroewoning handig?

Als familie dicht bij elkaar woont, is het makkelijker om voor elkaar te zorgen. Als u ouder wordt en zorg nodig heeft, zijn uw kinderen altijd in de buurt. Of omgekeerd. Als uw kinderen hulp nodig hebben, bijvoorbeeld voor de opvang van hun kinderen, kunt u eenvoudig op de kleinkinderen passen. Een kangoeroewoning geeft ook gezelligheid. U kunt bijvoorbeeld samen eten en koffie drinken. Tegelijkertijd houdt u uw privacy, omdat u een eigen woning heeft.

3. Hoe kan ik een kangoeroewoning huren?

Er zijn woningcorporaties die kangoeroewoningen verhuren. Soms verloopt de huur via de gemeente. Vaak wordt gevraagd of er een zorgrelatie is. Meestal moet u de woning verlaten bij overlijden of vertrek van een van de huurders. Informeer goed naar de regels die gelden voor de woning die u op het oog heeft. Let op: op veel websites wordt de naam 'kangoeroewoning' gebruikt als er in feite sprake is van een tijdelijke mantelzorgwoning.

4. Hoe kan ik een kangoeroewoning kopen?

Er worden weinig kangoeroewoningen te koop aangeboden. U kunt overwegen om zelf een kangoeroewoning te laten bouwen of een bestaand pand te verbouwen. Informeer goed wat de mogelijkheden en de regels zijn, want deze kunnen per gemeente verschillen. Mag u zomaar een bestaande woning splitsen? Mag u een woning ook in drieën splitsen, bijvoorbeeld als kinderen willen wonen met ouders én schoonouders? Laat u hierover goed voorlichten.

5. Hoe zit het financieel?

Bij een kangoeroewoning worden de kosten van de woning gedeeld. Daarom is deze manier van wonen vaak financieel aantrekkelijk. Kinderen en ouders kunnen samen bijvoorbeeld een huis kopen of huren dat voor de kinderen alleen te duur zou zijn. Als kinderen en ouders vanwege mantelzorg onder één dak wonen, heeft dit geen gevolgen voor de AOW-uitkering van de ouders. Maar pas op. Met hetzelfde huisnummer wordt u gezien als fiscale partners, waardoor u misschien minder of geen zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget krijgt. Ook kan het gevolgen hebben voor uitkeringen. Informeer vooraf bij de Belastingdienst of uitkerende instanties. Tip: kijk of ieder een eigen huisnummer kan krijgen.

6. Zijn er subsidies voor het bouwen van een kangoeroewoning?

Gewone bouwkosten betaalt u zelf, maar woningaanpassingen kunt u misschien vergoed krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Informeer ernaar bij uw gemeente.