7 dingen die u moet weten als u uw huis wilt isoleren

Isoleren is gunstig voor het milieu. U bespaart er veel energie mee en dat ziet u terug op uw energierekening. Maar hoe pakt u dat aan? Dit is wat u moet weten.

1. Hoe goed is mijn woning al geïsoleerd?

Voordat u begin met isoleren, is het goed om te onderzoeken welke isolatie u nodig heeft. Misschien is uw huis al goed geïsoleerd of heeft alleen een bepaald onderdeel extra isolatie nodig. Als u dat wilt weten, leest u eerst het artikel Hoe weet ik of mijn huis goed geïsoleerd is?

2. Welke materialen zijn er om mijn huis te isoleren?

Dit zijn veelgebruikte  isolatiematerialen.

Minerale wol

Steenwol en glaswol zijn de meest gebruikte minerale materialen. Beide isolatiematerialen zijn geschikt om te recyclen en dus gunstig voor het milieu. Steenwol en glaswol kunt u kopen in de vorm van dekens en buigzame platen. Omdat het materiaal flexibel is, kunt u het makkelijk verwerken. Het sluit goed aan op de muur, de vloer of het dak en op andere isolatiedelen. Het is onbrandbaar en werkt ook isolerend voor geluid.

Als u gaat werken met minerale wol, is het verstandig om beschermende kleding en een mondkapje te dragen. De vrijkomende vezels kunnen de huid en de luchtwegen irriteren.

Kunststof

Kunststof isolatie koopt u meestal in de vorm van harde platen. De platen zijn niet flexibel. U moet daarom nauwkeurig werken om een aansluitende isolatielaag te krijgen. Een uitzondering is EPS (Expanded Polystyrene), ook bekend als tempex of piepschuim. Dit bestaat uit korrels, die u als platen of als losse korrels kunt kopen. Kunststof isolatiemateriaal kan ook als schuim worden gespoten. Verder zijn er speciale chips of korrels te koop voor in de kruipruimte. De meeste kunststof isolatiematerialen kunnen bij brand smelten. Ook kunnen er gevaarlijke gassen bij vrijkomen.

Natuurlijke materialen

Vlas, kurk, katoen, houtvezel, schelpen en schapenwol zijn natuurlijke isolatiematerialen. Ze zijn verkrijgbaar in platen en dekens. Vaak worden er chemische stoffen aan het natuurlijke materiaal toegevoegd om rotten tegen te gaan. Veel natuurlijke isolatiematerialen zijn een bijproduct van de landbouw. Milieu Centraal raadt schapenwol af als isolatiemateriaal, omdat de schapenhouderij een grote impact heeft op het milieu. Meer over de invloed van isolatiematerialen op het milieu leest u op de website van Milieu Centraal.

Folie

Folie is te koop als radiatorfolie, foliezakken, thermokussens of multifolie. Multifolie bestaat uit verschillende lagen folie, afgewisseld met zacht materiaal. De folie weerkaatst stralingswarmte, zodat er minder warmte verdwijnt. Tussen de folie en de omgeving moet een luchtlaag zijn, anders werkt het materiaal niet. In een constructie moet de folie goed luchtdicht afsluiten, anders ontstaat er een warmtelek.

3. Welk materiaal kies ik voor welk deel van het huis?

Als u weet welk deel van het huis u wilt isoleren, is het verstandig om goed na te denken over het type isolatiemateriaal dat u wilt gebruiken. Op de website van Vereniging Eigen Huis staat een handig schema dat aangeeft welk isolatiemateriaal geschikt is voor welke deel van het huis.

4. Kan ik zelf isoleren of kan ik het beter uitbesteden?

Als u handig bent en ervaring heeft met isoleren, kunt u overwegen om het zelf te doen. U bespaart dan kosten voor arbeidsloon. Bedenk wel dat isoleren een secuur werkje is. Als u een fout maakt en er ontstaat een kier in de isolatie, dan werkt de isolatie minder goed. Als u gebruik wilt maken van subsidie voor isolatie, dan moet u het werk laten uitvoeren door een erkend isolatiebedrijf.

5. Waar kan ik isolatiemateriaal kopen?

Als u zelf gaat isoleren, kunt u isolatiemateriaal kopen bij de bouwmarkt. Er bestaan ook gespecialiseerde winkels voor isolatiemateriaal, waar u ook online een bestelling kunt doen.

6. Wat kost isoleren?

De kosten van een isolatieklus zijn afhankelijk van het onderdeel van het huis en de oppervlakte. Volgens Milieu Centraal kost dakisolatie gemiddeld 950 euro aan materialen als u het zelf doet en 4400 euro als u het laat doen. Gevelisolatie is het duurste, dat kost gemiddeld 7500 euro voor een tussenwoning en 19.000 euro voor een hoekwoning. In deze rekenvoorbeelden is rekening gehouden met een verlaagd BTW-tarief van 9 procent. U betaalt dit verlaagde tarief als u een woning ouder dan twee jaar laat isoleren met de bedoeling om energiekosten te besparen. De isolatiescan van homeQgo kan een handig hulpmiddel zijn om u te helpen uw huis energiezuiniger te maken. Als u de scan invult ontvangt u een gratis online isolatie advies voor het isoleren van uw woning. 

7. Kan ik subsidie krijgen voor isoleren?

Misschien wel. U moet dan wel eerst twee isolatieprojecten laten uitvoeren, want u krijgt de subsidie pas achteraf en alleen als u twee of meer maatregelen heeft genomen. Een warmtepomp of zonneboiler laten installeren of uw woning laten aansluiten op het warmtenet telt ook mee als maatregel. De overheid betaalt ongeveer 30 procent mee aan de kosten van isolatie. Lees er meer over in het artikel 11 vragen over energiebesparende subsidies.

Denk ook eens aan een groen dak

Een andere methode om de isolatie van uw huis te verbeteren is het aanleggen van een groen dak. In de zomer zorgt een groen dak voor prettige binnentemperaturen. Ruimtes kunnen tot wel 4 graden koeler blijven. Een groen dak is een verzameling van plantjes bovenop de daklaag bovenop uw woning of uitbouw. Bij regen vangt het groen een deel van het water op. Daardoor stroomt het water na een bui veel langzamer naar het riool. Dat verkleint de kans op waterschade.