7 punten om op te letten als u naar een ander huis gaat kijken

Bent u op zoek naar een ander huis? Dan wilt u natuurlijk een huis waarin u zich prettig voelt en waar u lang met plezier kunt blijven wonen. Maar heeft u ook naar deze 7 punten gekeken?

1. Is de woning geschikt (te maken) voor de toekomst?

Als u ouder wordt, is het fijn als uw woning gelijkvloers is. Een appartement of een bungalow is wat dat betreft ideaal. Dat wil niet zeggen dat u geen woning met een trap meer kunt kopen. Maar het is dan wel verstandig om na te denken wat u doet als traplopen lastiger wordt. Kunt u dan bijvoorbeeld een slaapkamer en/of badkamer laten maken op de begane grond? Of wilt u dat misschien nu al doen?

Let ook op het onderhoud dat de woning en de eventuele tuin nodig hebben. Nu ziet u daar misschien niet tegenop. Maar als u ouder wordt kan het u teveel worden. Kunt u het onderhoud dan volledig uitbesteden? Lees er meer over in het artikel Wanneer is mijn woning geschikt voor de toekomst?

2. Hoe is de staat van onderhoud?

Een slecht onderhouden huis kan veel zorgen met zich meebrengen. Als het dak aan vervanging toe is of de houten kozijnen in slechte staat zijn, moet u al snel veel kosten maken. Het is dus belangrijk om te onderzoeken of het huis dat u op het oog heeft achterstallig onderhoud heeft.

De verkoper is verplicht u te vertellen wat hij al weet over eventuele gebreken. Maar u moet zelf ook onderzoek doen. Het is verstandig om hiervoor een bouwkundige keuring te laten doen. U kunt dit ook laten doen nadat u het koopcontract heeft getekend. U moet dan wel in de voorwaarden opnemen dat u het contract kunt ontbinden als er verborgen gebreken aan het licht komen. U kunt bijvoorbeeld een maximum bedrag opnemen dat u accepteert om eventuele gebreken te herstellen.

3. Hoe is de omgeving?

De omgeving is minstens zo belangrijk als het huis zelf. Waar kunt u bijvoorbeeld boodschappen doen? Is er een sportveld in de buurt? Is er een fysiotherapiepraktijk dichtbij? Om deze vragen te beantwoorden moet u niet alleen uw nieuwe huis bezichtigen, maar ook uw nieuwe woonplaats. U kunt op Google Maps opzoeken waar alle voorzieningen liggen, maar het is ook goed om ze zelf te bezoeken. Dan krijgt u de beste indruk van de afstanden, de loop-, fiets- of autoroutes en de sfeer. Belangrijke voorzieningen zijn verder een buurthuis of welzijnsorganisatie, een gezondheidscentrum en een bibliotheek.

Het is ook goed om eens op een ander tijdstip naar het huis te kijken, bijvoorbeeld in de avond. Dan krijgt u meteen een indruk van de veiligheid van de buurt, of de verlichting goed is en of er hangjeugd is bijvoorbeeld.

4. Is er openbaar vervoer in de buurt?

Misschien rijdt u nog auto en heeft u geen openbaar vervoer in de buurt nodig. Maar dat kan veranderen. Dan is het erg handig om een bushalte of station dichtbij te hebben. Gaat u in een wat kleinere plaats wonen, dan rijdt er niet altijd een bus. Misschien kunt u dan wel gebruik maken van een belbus of taxiservice. Vraag ernaar bij de gemeente.

5. Wat komt er terug van uw oude huis?

Woont u naar uw zin in uw oude huis? Hoe komt dat? En vindt u die kenmerken ook terug in uw nieuwe huis? U kunt teleurstellingen en heimwee voorkomen als u goed weet wat u nodig heeft om gelukkig te worden in uw nieuwe huis en woonomgeving. Maak een lijst van alle zaken die voor u belangrijk zijn. Voor de één is dat een beschutte tuin en een parkeerplaats voor de deur, voor de ander is het een park en een café vlakbij. Let ook op licht en geluid in het huis en in de buurt. Als u van een zonnige woonkamer houdt en van stilte, zult u moeilijk kunnen wennen aan de schaduw van een hoge boom en het geblaf van de buurhond.

6. Gaan de bewoners goed met elkaar om?

Buren en wijkbewoners zijn erg belangrijk als u gaat verhuizen. Probeer als u naar een nieuwe woning gaat kijken ook een indruk te krijgen van de mensen in uw nieuwe buurt en de manier waarop zij met elkaar omgaan. Misschien kunt u na een woningbezichtiging even een praatje maken met iemand uit de straat of een bewoner die zijn hond uitlaat. In de ene straat of wijk zijn bewoners meer gericht op gezelligheid dan in de andere. Als er een actieve bewonersvereniging is, maakt u waarschijnlijk makkelijk contacten. Dat is iets om op te letten als dit voor u belangrijk is.

7. Hoe actief is de Vereniging van Eigenaren?

Als u een appartement wilt kopen, zijn er nog een paar extra punten om op te letten. De Vereniging van Eigenaren (VvE) bijvoorbeeld. Deze VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten en onderdelen van het gebouw, zoals het trappenhuis en het dak. Het is een goede zaak als de VvE regelmatig vergadert, als er een meerjarenonderhoudsplan is en als er voldoende geld in kas is. U kunt er dan op vertrouwen dat u niet plotseling voor achterstallig onderhoud hoeft bij te betalen. Als u een appartement koopt, wordt u automatisch lid van de VvE. U gaat dan ook bijdragen aan de gezamenlijke onderhoudskosten.