7 tips om het huis op te vrolijken

Wilt u uw huis of appartement opvrolijken? Daarvoor hoeft u niet veel moeite te doen en het hoeft ook niet veel te kosten. Tips voor een fris en gezellig thuis, dat er weer als nieuw uitziet.

1. Geef het huis kleur

Heeft u een muur die wel een likje verf kan gebruiken? Kies dan eens voor een andere kleur. Kleur heeft effect op uw gemoedstoestand. Om ideeën op te doen voor een kleur die bij u past, kunt u een moodboard maken. Dat is een collage van foto’s van ruimtes, meubels en accessoires die u mooi vindt. Daaruit kunt u afleiden welke kleuren uw voorkeur hebben. Wees voorzichtig met felle kleuren. Kies het liefst warme kleuren zonder blauwe ondertonen. Zachte tinten zorgen voor rust. Donkere kleuren geven een warme sfeer, maar kunnen de kamer ook kleiner maken.

2. Rond of strak

Ronde vormen in huis maken een ruimte zachter en gezelliger. Denk aan bolle ronde schalen, vazen, kussens en lampen. Of kies juist voor een strak interieur met weinig overbodige spullen. Dat geeft rust en ruimte. Ook dat kan een prettig gevoel geven.

3. Sfeervol licht

Verplaats de lampen in uw huis. Licht dat anders valt dan u gewend bent, maakt een groot verschil. Of zorg voor extra sfeerverlichting met een kleine lamp boven de bank of een vloerlamp naast een kast. Kies voor warm licht met verschillende lichtsterktes. Er bestaat ook verlichting waarvan u de kleur zelf kunt bepalen, variërend van fel roze tot zacht blauw.

4. Woonaccessoires als nieuw

Accessoires en versieringen kleden de woonkamer aan. Koop voor op de bank nieuwe kussenovertrekken in verschillende kleurenpatronen en materialen. Ook bloemen doen het altijd goed. Tegenwoordig zijn er kunstplanten en -bloemen die bijna niet van echt zijn te onderscheiden. Geef houten krukjes of bijzettafeltjes een verfje in een nieuwe kleur. Kunt u ook wel iets nieuws gebruiken voor aan de muur? In veel steden kunt u bij de Kunstuitleen voor weinig geld een kunstwerk lenen voor een bepaalde tijd. Zo kunt u altijd genieten van kunst en heeft u regelmatig iets anders aan de muur. Of u kunt iets moois ophangen dat de kleinkinderen voor u hebben gemaakt. Of een collage van mooie foto’s bijvoorbeeld.

5. Andere foto's

Kijk eens kritisch naar de foto’s die u in huis heeft staan of hangen. Zijn dat de foto’s waar u het liefst dagelijks naar kijkt? Of mogen ze wel het fotoalbum in? Zo komt er weer plaats voor nieuwe foto’s of oude foto’s die u al bijna vergeten was. Knap de lijstjes op of koop er een paar nieuwe bij.

6. Verplaats de meubels

De bank of de eettafel een andere plek geven, heeft heel veel effect. Het is wel even puzzelen hoe de andere meubels dan moeten staan. Het is handig om een plattegrondje te maken. Daarmee krijgt u een indruk van de ruimte tussen de meubels en kunt u inschatten of het past wat u heeft bedacht. Houd rekening met handige looproutes en de ruimte die u nodig heeft om te bewegen. Vraag zo nodig hulp bij het tillen of schuiven van de meubels.

7. Ruim op

In een opgeruimd huis kunt u meer genieten van de resultaten van uw inrichting. Overbodige spullen leiden de aandacht af van mooie accessoires, dierbare foto’s of kunstwerken die u met zorg heeft uitgekozen. Meer over opruimen leest u in het artikel Opruimen, hoe pakt u dat aan?