8 veelgestelde vragen over het achterlaten van uw huurwoning

Als u gaat verhuizen en een huurhuis achterlaat, is het belangrijk om te weten hoe u de woning moet opleveren. Moet u een zonnescherm verwijderen? Moet u alle beschadigingen herstellen? In dit artikel beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over de oplevering van uw huurwoning.

1. Hoe moet ik de woning achterlaten?

De woning moet bij vertrek in dezelfde staat worden opgeleverd als toen u hem kreeg. In de opnamestaat kunt u zien waar u precies aan moet voldoen. Een opnamestaat is verplicht bij huurcontracten die vanaf 1 augustus 2003 zijn afgesloten. De verhuurder moet die bij het begin van de verhuur geven. Daarin staat bijvoorbeeld dat u de woning hebt gekregen met witte en gladde muren, zonder gaten en zonder behang. U moet de woning dan ook weer zo achterlaten. Verder moet u gordijnrails en vloerbedekking weghalen en beschadigingen repareren. Ook moet u wijzigingen die u zelf heeft aangebracht ongedaan maken, bijvoorbeeld als u een tussenwand heeft neergezet of juist heeft verwijderd. Als de verhuurder toestemming heeft gegeven voor de wijziging, mag de situatie zo blijven, tenzij u iets anders heeft afgesproken. Verder is het belangrijk dat de woning schoon is en dat al het dagelijkse onderhoud is gedaan. Wat er precies onder dagelijks onderhoud valt en wat onder groot onderhoud, vindt u op deze website van de Rijksoverheid.

2. Wat moet ik doen als er iets beschadigd is?

Normale slijtage hoeft u niet te herstellen. Het is logisch dat aan het huis is te zien dat u er heeft gewoond. U moet er wel voor zorgen dat het dagelijks onderhoud is gedaan. Als huurder bent u bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het vervangen van een kapotte wc-bril, het vastzetten van de trapleuning of het smeren van een piepende deur. Is er schade aan de cv-ketel, de schoorsteen of het ventilatiekanaal, dan moet de verhuurder deze schade herstellen.

3. Ik heb geen opnamestaat. Wat nu?

Ook als de huur is ingegaan voor 1 augustus 2003, moet u de woning in goede staat opleveren. Dat moet ook als de woning niet in goede staat was toen u er kwam wonen. Alleen als u kunt bewijzen dat de woning toen niet in goede staat was, mag u de woning opleveren zoals u hem kreeg. Bent u de woning gaan huren op of na 1 augustus 2003 en heeft u toch geen opnamestaat gekregen? Dan mag u de woning opleveren zoals die is. Als de verhuurder vindt dat de woning aan het begin van de huurperiode in een betere staat was, dan moet de verhuurder dat bewijzen.

4. Moet ik een zonnescherm en een zo goed als nieuwe laminaatvloer verwijderen? Ik denk dat de volgende huurder er blij mee zal zijn.

De algemene regel is dat u alle veranderingen aan de huurwoning moet herstellen. Als u de woning heeft verbeterd, kunt u de volgende huurder vragen deze verbeteringen over te nemen. Misschien wil de nieuwe huurder uw zonnescherm of laminaatvloer overnemen, eventueel tegen betaling. Als de nieuwe huurder de verbeteringen niet wil overnemen, moet u ze weghalen. Dat moet ook als er nog geen nieuwe huurder bekend is.

6. Wat gebeurt er als ik niet heb voldaan aan de regels van de verhuurder?

Het is gebruikelijk dat een medewerker van de verhuurder bij u langskomt voor een voorinspectie. De medewerker loopt dan samen met u door de woning en vertelt u wat u moet doen om de woning goed achter te laten. U kunt dan ook vragen stellen. Is er schade en twijfelt u of u die moet herstellen? De medewerker kan u dat vertellen en adviseren hoe u dat het beste kunt doen. Aan het einde van het bezoek stelt de medewerker een document op dat u beiden ondertekent. Het is verstandig om voor de voorinspectie al zoveel mogelijk gebreken te herstellen. Meer over de aansprakelijkheid leest u op de website wa.nl. 

7. Tot wanneer ben ik verantwoordelijk voor de energierekening?

U betaalt de energierekening tot de dag van de sleuteloverdracht. Op die dag noteert u de meterstanden en geeft u ze door aan het energiebedrijf. Dat kan ook via internet. Het is verstandig om bij de eindinspectie een handtekening te vragen aan de verhuurder voor de genoteerde meterstanden. Zo kunt u aan het energiebedrijf bewijzen tot wanneer u verantwoordelijk was voor het betalen van de rekening.

8. Mijn vader is overleden. Hij woont alleen in een huurwoning. Waar moet ik aan denken?

Geef aan de verhuurder door dat uw vader is overleden. De huurovereenkomst loopt door tot het einde van de maand die volgt op het overlijden. U heeft dus één tot twee maanden de tijd om de woning leeg te halen. U mag de huur ook eerder opzeggen, tegen het einde van de maand van overlijden. Heeft u juist meer tijd nodig, overleg dan met de verhuurder. Er zijn ook bedrijven die het repareren van beschadigingen en het verwijderen van vloerbedekking van u kunnen overnemen. Maak vooraf goede afspraken over de kosten en de opbrengst van spullen die worden verkocht. Zijn er waardevolle meubels of kunstwerken bij, dan kan het verstandig zijn om die vooraf te laten taxeren.