8 vragen over het energielabel

Voor de meeste woningen is een energielabel verplicht bij de verkoop of verhuur van de woning. Dit energielabel laat op een eenvoudige manier zien hoe energiezuinig de woning is. Er zijn verschillende klassen: van energielabel A++++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig). We geven antwoord op 8 veel gestelde vragen over het energielabel.

1. Waar vind ik het energielabel?

Op de website energielabel.nl kunt u het energielabel van uw huis of toekomstige huis controleren. U kunt uw postcode en huisnummer invullen en klikken op 'Check energielabel'. Een energielabel is tien jaar geldig. De einddatum vindt u ook op de website.

Heeft u uw huis verduurzaamd, bijvoorbeeld door betere isolatie of zonnepanelen en wilt u uw huis verkopen? Dan kan het verstandig zijn om het energielabel opnieuw te laten vaststellen. Het nieuwe label is weer tien jaar geldig.

2. Hoe vraag ik een energielabel aan?

Wilt u een huis verkopen of verhuren en is er geen geldig energielabel? Of heeft u verduurzaamd en wilt u het nieuwe label vaststellen? Dan moet u een energieadviseur inschakelen. De energieadviseur komt langs om de kenmerken van het huis vast te stellen, zoals de isolatie en de verwarming. Dit duurt anderhalf tot twee uur. De energieadviseur registreert het label en geeft de eigenaar een digitale kopie (pdf). De tarieven verschillen per energieadviseur.

3. Mijn energielabel klopt niet, wat kan ik doen?

Bent u het niet eens met het energielabel van uw eigen woning? Neem dan eerst contact op met de energieadviseur en geef aan waarom u het er niet mee eens bent. Misschien wordt de bepaling van het energielabel opnieuw gedaan of komt er een wijziging. Komt u er niet uit met de energieadviseur, neem dan contact op met de certificaathouder die het label heeft geregistreerd. Die naam staat op het energielabel. Bent u het niet eens met de afhandeling door de certificaathouder, dan neemt u contact op met de certificerende instelling. Deze instelling controleert de certificaathouder. Ook deze naam staat op het energielabel.

Twijfelt u over het energielabel van uw huurwoning? Neem dan contact op met de verhuurder. Deze kan contact opnemen met de certificaathouder om de melding te behandelen. Bent u het niet eens met de afhandeling door de verhuurder, stap dan naar de Huurcommissie. Dit kunt u doen als een ander energielabel leidt tot een lagere huur of een huurverhoging voorkomt.

4. Krijg ik een boete als ik mijn huis verkoop zonder energielabel?

U kunt een boete krijgen als u een huis verkoopt of verhuurt zonder energielabel. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dit. De ILT kan een boete opleggen als het energielabel ontbreekt. Voor particuliere verkopers van een woning is de boete 450 euro. Het energielabel is niet verplicht voor monumenten en recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar worden gebruikt.

5. Verhoogt een hoger energielabel de waarde van mijn huis?

Ja. Een huis met een verbeterd energielabel is gemiddeld ruim 7 procent meer waard dan dezelfde woning met het oude label. Dat laat onderzoek van Brainbay zien, een dochterbedrijf van makelaarsvereniging NVM (eerste kwartaal van 2023). Vooral oudere woningen worden door verduurzaming meer waard. Woningen met een beter energielabel worden ook sneller verkocht dan woningen met een slechter energielabel.

6. Kan ik een hypotheek krijgen voor een huis met een laag energielabel?

Ja, maar het maximum bedrag dat u kunt lenen is vanaf 2024 afhankelijk van het energielabel. Hoe beter het energielabel, hoe meer u kunt lenen. Voor een huis met energielabel E, F of G kunt u minder lenen. U kunt wel extra lenen voor energiebesparende maatregelen. De exacte bedragen zijn nog niet bekend.

7. Ik huur een woning met een slecht energielabel. Mag dat nog?

Voorlopig wel. Vanaf 2030 mogen woningcorporaties en particuliere verhuurders geen woningen meer verhuren met een slecht energielabel (E, F of G). Ruim een jaar geleden waren er nog meer dan een half miljoen woningen met een slecht energielabel. Woningcorporaties hebben afgesproken dat zij in 2028 alle sociale huurwoningen met label E, F of G hebben verbeterd. Voor veel isolatiemaatregelen mogen woningcorporaties geen huurverhoging vragen.

8. Is de verhuurder verantwoordelijk voor het verhogen van het energielabel?

Ja. Wilt u dat de verhuurder energiebesparende maatregelen neemt, dan kunt u daarom vragen. Als uw verhuurder akkoord gaat, zal hij meestal een huurverhoging vragen. Bent u het niet eens met die huurverhoging, dan kunt u aan de huurcommissie vragen wat een redelijke huurverhoging is. Weigert de verhuurder om energiebesparende maatregelen te treffen, dan kunt u naar de rechter stappen. De rechter kan de verhuurder verplichten tot isolatie. Mogelijk doet de rechter dit alleen als u akkoord gaat met huurverhoging.