Wonen zoals u dat wilt
Steeds meer huizen in Nederland gaan van het gas af. De cv-ketel maakt plaats voor een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. De overgang gebeurt wijk voor wijk. Maar wat moet u doen als uw cv-ketel eerder aan vervanging toe is? Lees hier het antwoord op veel gestelde vragen.
Ja. Pas vanaf 2026 bent u verplicht om een kapotte cv-ketel te vervangen door een hybride warmtepomp, een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. U mag dus tot en met 2025 nog een nieuwe cv-ketel kopen, maar dat is niet altijd verstandig. Vraag eerst aan uw gemeente wanneer uw wijk of buurt van het aardgas afgaat. De gemeente kan u ook vertellen wanneer u kunt worden aangesloten op een warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd. Dit gebeurt vooral in steden. Aan de hand daarvan kunt u beslissen of het kopen van een dure, nieuwe cv-ketel verstandig is. Een cv-ketel gaat gemiddeld twaalf tot vijftien jaar mee. Komt er over korte tijd een warmtenet bij u in de wijk en is uw cv-ketel echt aan vervanging toe, dan kunt u ook een cv-ketel huren om de tijd te overbruggen. Veel energiebedrijven verhuren cv-ketels.
Nee. Als eigenaar van een bestaande woning bent u niet verplicht uw huis te laten aansluiten op een warmtenet, ook niet als u het huis verbouwt of ingrijpend renoveert. Huizen in een nieuwbouwproject kunnen wel verplicht worden aangesloten op een warmtenet. In huurwoningen kan de verhuurder voorstellen een aantal huurwoningen tegelijk aan te sluiten. Dit plan kan alleen doorgaan als zeventig procent van de huurders het ermee eens is.
Houd er rekening mee dat de gasleidingen in de toekomst waarschijnlijk weggehaald kunnen worden. Op dit moment mag dat nog niet, maar in het Klimaatakkoord is afgesproken dat er een wet komt die de afsluiting van het gas gaat regelen.
Een warmtenet bestaat uit ondergrondse buizen waar warm water doorheen stroomt. Dit water wordt op een duurzame manier verwarmd, bijvoorbeeld met warmte die vrijkomt bij bedrijven. U heeft geen cv-ketel meer nodig, dus u bespaart de kosten van aanschaf en onderhoud van uw cv-ketel. In plaats daarvan krijgt u een warmte-afleverset in huis. Die zorgt voor de verspreiding van het warme water door uw radiatoren of vloerverwarming. Ook meet de warmte-afleverset uw warmteverbruik. U betaalt voor de afgenomen warmte en voor de aansluiting.
Een nadeel van een warmtenet is dat u niet kunt kiezen uit verschillende aanbieders en dat de vaste kosten vrij hoog zijn. Ook verdwijnt de gasaansluiting, zodat u niet meer op gas kunt koken.
Dat ligt eraan hoe goed uw huis is geïsoleerd. Stadsverwarming en een elektrische warmtepomp krijgen het huis alleen goed warm als het goed geïsoleerd is. Isolatie is dus een belangrijke eerste stap voor een gasloze woning. De kosten kunt u vaak snel terugverdienen. U kunt zelf uitzoeken of uw huis geschikt is voor verwarming zonder gas. U kunt hiervoor de temperatuur van de cv-ketel verlagen naar 50 graden. Als het huis ’s winters warm blijft, is de isolatie voldoende voor een warmtepomp.
Een hybride warmtepomp is een aanvulling op uw cv-ketel. De hybride warmtepomp heeft een gedeelte dat binnen hangt en een gedeelte dat buiten hangt. Het buitengedeelte haalt warmte uit de buitenlucht en hiermee verwarmt het binnengedeelte het water in de radiatoren. Zo kunt u uw huis het grootste deel van de tijd elektrisch verwarmen. De cv-ketel gaat alleen aan als het heel koud is en als u warm water uit de kraan gebruikt.
Voor de meeste huishoudens is een hybride warmtepomp op dit moment een interessante keuze. Het is vaak verstandig een nieuwe cv-ketel te combineren met een hybride warmtepomp, die naast de cv-ketel hangt. Maar omdat er veel vraag is naar hybride warmtepompen, zijn ze niet altijd direct te leveren. Als u een nieuwe cv-ketel laat installeren, kunt u aan de installateur vragen om de aansluiting van een hybride warmtepomp alvast voor te bereiden.
Als u een cv-ketel combineert met een hybride warmtepomp, kunt u uw gasverbruik flink verlagen. Bij een redelijk tot goed geïsoleerd huis (energielabel D of beter) kunt u tot 60 procent besparen op uw gasverbruik. Daar staat een wat hoger stroomverbruik tegenover.
Schakel altijd een erkende installateur in voor de installatie van een hybride warmtepomp. Vaak zijn er veel leidingen nodig van de hybride warmtepomp naar de cv-ketel. Bij de aanleg daarvan is er altijd een risico op schade. Laat deze installatie daarom over aan een deskundige. Bespreek met de installateur ook het plaatsen van een rookmelder en een CO-melder.
Een hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kilowattuur plus een nieuwe cv-ketel kost ongeveer 8000 euro, inclusief installatie. Er is een subiside van 2500 euro, dus u betaalt 5500 euro (2023).
Het buitengedeelte van de warmtepomp heeft een ventilator. Die kunt u horen draaien als de verwarming aanstaat. Heeft u een volledig elektrische warmtepomp, dan levert deze pomp ook uw warm water. Deze pomp draait dus altijd.
Overdag is het geluid van de ventilator niet zo storend, omdat er dan veel andere geluiden zijn in de omgeving. Als het ‘s nachts stil is, valt het geluid wel op en dat kan hinderlijk zijn. ’s Nachts staat de thermostaat lager, zodat de warmtepomp minder vaak aanslaat. Toch kunnen de buren of uzelf er last van hebben. In de wet staat welk geluidsniveau is toegestaan. Als het buitengedeelte te veel lawaai maakt, moet u dat deel verder van het huis van de buren neerzetten. Ook kunt u het buitengedeelte in een geluidsdempende kast plaatsen. Goede installatie door een professional is belangrijk om geluidsoverlast te voorkomen.
Ja. U kunt de cv-ketel nu al vervangen door een volledig elektrische warmtepomp. Bij deze oplossing is er geen cv-ketel die kan bijspringen op koude dagen. U kunt alleen een volledig elektrische warmtepomp laten installeren als uw huis goed geïsoleerd is. Op de site van MilieuCentraal vindt u een isolatie-zelfscan.
Een volledig elektrische warmtepomp van 8 kilowattuur kost gemiddeld zo’n 12.000 euro en u kunt er 3.000 euro subsidie voor krijgen (2023).