9 vragen over energiebesparende subsidies

Huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, kunnen subsidie krijgen van de overheid. Voor isolatie bijvoorbeeld kunt u maximaal tienduizend euro krijgen. Voor een warmtepomp of zonneboiler is ook geld beschikbaar. Wat zijn de voorwaarden en hoe vraagt u subsidie aan? De 9 meest gestelde vragen.

1. Welke subsidies zijn er om mijn woning te verduurzamen?

Er zijn landelijke subsidies voor isolatie, zonneboilers en warmtepompen. Wilt u het dak, de spouwmuur, de gevel en/of de vloer isoleren? En wilt u misschien ook HR++ of triple glas laten plaatsen? Dan kunt u in aanmerking komen voor Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). U krijgt de subsidie alleen als u twee of meer maatregelen heeft genomen, bijvoorbeeld spouwmuur- én vloerisolatie. Of gevelisolatie én triple glas. De subsidie is ongeveer twintig procent van de kosten met een maximum van tienduizend euro. Wilt u een zonneboiler of warmtepomp laten installeren? Dan kunt u gebruik maken van de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Voor een zonneboiler kunt u tussen de 500 en 2000 euro krijgen, afhankelijk van het soort zonneboiler. Een voorbeeld. Een zonneboiler voor vier personen kost ongeveer 3300 euro. U kunt hiervoor ongeveer 1100 euro subsidie krijgen. UPDATE:  de bedragen zijn in 2020 tijdelijk verhoogd. Hoe dat precies uitpakt is nog niet duidelijk, de laatste stand van zaken leest u hier. Voor een warmtepomp ligt het subsidiebedrag tussen de 500 en 2500 euro, afhankelijk van het soort warmtepomp en het vermogen. Een voorbeeld. Een hybride warmtepomp op buitenlucht met een vermogen van 5 kW kost ongeveer 4000 euro. U kunt hiervoor 1500 tot 1800 euro subsidie krijgen. Hoe groter het vermogen, hoe hoger het subsidiebedrag. U kunt alleen subsidie krijgen voor een zonneboiler of warmtepomp als u een apparaat aanschaft dat op de lijst van zonneboilers en warmtepompen staat. MilieuCentraal geeft meer informatie over zonneboilers en warmtepompen. U moet de subsidie binnen een half jaar na installatie aanvragen.

2. Hoe weet ik of mijn gemeente of provincie extra subsidie geeft?

De overheid heeft op internet een Energiesubsidiewijzer gezet. Vul daarin de naam van uw gemeente in en vink aan dat u woningeigenaar bent. De subsidiewijzer geeft een overzicht van alle subsidies en leningen, ook de provinciale en gemeentelijke subsidies en leningen die er zijn.

3. Moet ik subsidie aan het begin van het jaar aanvragen omdat er een beperkt bedrag beschikbaar is?

U kunt de subsidie pas aanvragen als de maatregelen zijn uitgevoerd. U kunt dus geen subsidie aanvragen voordat u de wijzigingen heeft uitgevoerd. Op de website Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u het totaalbudget, de verstrekte subsidie, de aangevraagde subsidie en het nog beschikbare bedrag. Subsidie voor isolatie (SEEH) kunt u aanvragen tot en met 31 december 2020. Daarna wordt isolatie toegevoegd aan de regeling ISDE.

4. Kom ik in aanmerking voor subsidie?

Dat kunt u zelf inschatten met de rekentool op de website van de RVO. Dit is een formulier, dat u eerst moet opslaan op uw computer. Het formulier werkt alleen op een Windows-computer, niet op een Apple. Als u het formulier heeft opgeslagen, kunt u het invullen. Het resultaat is een schatting van de hoogte van de subsidie die u kunt krijgen. De subsidie voor energiebesparende maatregelen is maximaal 10.000 euro per woning. Voert u het zeer energiezuinige pakket uit, dan is de subsidie maximaal 15.000 euro.

5. Hoe kom ik aan geld als ik nog geen subsidie heb gekregen?

Heeft u geen spaargeld waarmee u de maatregelen kunt betalen? Dan kunt u misschien een lening afsluiten, zoals de Energiebespaarlening. Deze lening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen die u laat uitvoeren door een aannemer of installateur. De Energiebespaarlening heeft een lage rente, 1,7 procent bij een looptijd 10 jaar. Bovendien kunt u de lening boetevrij vervroegd aflossen, bijvoorbeeld op het moment dat u de subsidie ontvangt. Bespreek met uw bank de mogelijkheden.

6. Mag mijn zoon de klus ook doen als ik subsidie krijg?

Nee. U kunt alleen subsidie krijgen als u de maatregelen laat uitvoeren door een deskundig bedrijf met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel in de sectie bouwnijverheid. Voor maatregelen die u zelf uitvoert of die vrienden en bekenden uitvoeren, is er geen subsidie. Behalve natuurlijk als uw zoon een professioneel bouwbedrijf heeft.

7. Met welke voorwaarden moet ik rekening houden als ik subsidie heb gekregen? Moet ik een bepaalde tijd in mijn huis blijven wonen bijvoorbeeld?

Nee, dat hoeft niet. Er geldt wel een andere beperking na het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler waarvoor u subsidie heeft gekregen. Deze mag u niet meteen weer weghalen. Dat mag pas vanaf een jaar na de datum waarop de subsidie is toegekend.

8. Mag ik twee subsidies combineren?

Ja. U mag de subsidies voor woningisolatie combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld van de gemeente of de provincie. U mag ook subsidies voor isolatie en voor een warmtepomp met elkaar combineren.

9. Mag ik ook twee keer SEEH-subsidie aanvragen?

Nee, dat mag maar één keer. Wilt u vier isolerende maatregelen laten uitvoeren, dan moet u voor alle maatregelen tegelijk subsidie aanvragen. Als een vorige eigenaar al SEEH-subsidie heeft aangevraagd, kunt u ook geen subsidie meer krijgen.