In 2050 moeten alle Nederlandse woningen energieneutraal en aardgasvrij zijn volgens het regeerakkoord van kabinet-Rutte III. Nieuwbouwwoningen krijgen al een aantal jaar geen gasaansluiting meer. Bestaande woningen gaan stapsgewijs van het gas af. Daarbij spelen de aardbevingen door gasboringen in Groningen een belangrijke rol. Maar ook het Klimaatakkoord van Parijs, waarin staat dat Nederland de CO2-uitstoot moet verminderen. Dat kan door het verbruik van fossiele brandstoffen als aardgas te verlagen.
Afscheid nemen van het gas heeft meerdere voordelen. Ten eerste is het duurzamer: u neemt afscheid van een fossiele brandstof. Als de elektriciteit die daarvoor (deels) in de plaats komt, opgewekt wordt door zonnepanelen levert het ook een besparing op. En u kunt onder meer met isolatie het comfort in huis vergroten.
Aardgasvrij betekent meestal dat u meer op elektriciteit gaat doen. U kookt bijvoorbeeld op een inductiekookplaat en verwarmt uw huis en uw douchewater met een warmtepomp. Dit vraagt om een aantal aanpassingen, die u misschien niet allemaal tegelijk wilt nemen. Om tot een handige aanpak te komen, doorloopt u de volgende 5 stappen.
Een aardgasvrije woning in 5 stappen
- Stap 1. Goed isoleren. Goede isolatie zorgt ervoor dat u tot 70 procent minder energie nodig heeft om uw huis warm te houden. Denk aan vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en HR++(+) glas.
- Stap 2. Voldoende ventileren. Frisse lucht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat, maar u wilt geen tocht en ook geen warmteverlies. Daar zijn goede oplossingen voor, bijvoorbeeld ventilatie met warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp.
- Stap 3. Duurzaam verwarmen. Als u uw gasinstallatie wilt vervangen, zijn er verschillende mogelijkheden. Vaak is een warmtepomp een goede oplossing . Dit is een elektrisch verwarmingssysteem dat warmte haalt uit bijvoorbeeld buitenlucht, bodem, ventilatielucht of (grond)water. U verwarmt er uw huis en uw warme water mee. Een andere optie is infraroodverwarming via panelen die (meestal) in het plafond zijn verwerkt. Als u in dichtbevolkt gebied woont, kunt u soms overstappen naar een collectief warmtenet dat restwarmte van fabrieken gebruikt.
- Stap 4. Elektrisch koken. Uw gasfornuis kunt u vervangen door een inductiekookplaat die op elektriciteit werkt. Met inductie kookt u net zo snel als met een gasfornuis; en het is ook nog eens makkelijker schoon te houden. Een gasoven vervangt u door een elektrische oven.
- Stap 5. Zonnepanelen op het dak. Omdat u meer elektriciteit gaat gebruiken, kan het aantrekkelijk zijn om te investeren in zonnepanelen. Bovendien is het een duurzame keuze: u wekt zelf groene stroom op.