Alles wat u wilt weten over een inloopdouche

Een inloopdouche is een douche zonder drempel. Als u nu een bad of een douchecabine heeft, kan het handig zijn om die te vervangen door een inloopdouche. U hoeft dan geen drempel meer over, wat de kans op vallen kleiner maakt. Dit is wat u moet weten.

Veel eengezinswoningen hebben een badkamer met bad. Dat kan heel fijn zijn als u graag ontspant in het warme water. Maar als u ook in het bad moet stappen om te kunnen douchen, kan het een probleem worden. Omdat de bodem van een bad wat oploopt, staat u bovendien minder stabiel. Op een vlakke ondergrond staat u steviger en houdt u makkelijker uw balans.
Heeft u een douchecabine, dan hoeft u een minder hoge drempel over om in de douche te komen. Ook heeft u in een douchecabine meestal een groter vlak oppervlak waarop u kunt staan. Toch geeft ook de opstaande rand van de douchecabine een grotere kans op vallen dan een vlakke vloer.
Een inloopdouche heeft deze nadelen niet. Daar loopt u zo in, zonder dat u uw voeten hoog hoeft op te tillen. U kunt zelfs tot vlakbij uw rollator meenemen. Als u nu of later hulp nodig heeft bij het wassen of afdrogen, is daar bij een inloopdouche meestal meer ruimte voor. Bovendien is een inloopdouche makkelijk droog en schoon te maken.

Badkamer verbouwen of nieuwe badkamer?

Een badkamerverbouwing is een ingrijpende beslissing. Als u genoeg ruimte heeft, kunt u een bad misschien combineren met een inloopdouche, zodat u uw bad kunt houden. Maar in veel gevallen zal het bad eruit moeten, om plaats te maken voor een doucheruimte die u ook in de toekomst kunt blijven gebruiken. Een veilige badkamer voor een rolstoelgebruiker is minimaal 1,60 bij 1,80 meter. Reken voor de douche zelf op een afmeting van minstens 90 bij 90 centimeter.
Als u naar de toekomst kijkt, is het ook goed om stil te staan bij de bereikbaarheid van de badkamer. Ligt de badkamer nu op de eerste verdieping? Dan is het misschien fijner om een nieuwe badkamer en slaapkamer beneden te maken.

Kan een inloopdouche ook in een appartement?

Als appartementseigenaar mag u uw eigen woning meestal gewoon aanpassen. U mag uw bad of douchecabine dus zonder toestemming vervangen door een inloopdouche. U heeft wel toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren als uw plannen gevolgen hebben voor gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen. Ook als u muren wilt weghalen of de badkamer wilt verplaatsen, kan het nodig zijn toestemming te vragen.

Plan maken

Wilt u een inloopdouche laten aanleggen in uw badkamer? Dan kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden. U kunt alleen het bad of de douchecabine weghalen en er een inloopdouche voor in de plaats nemen. Maar misschien wilt u ook andere onderdelen van uw badkamer vernieuwen. Denk aan een stroeve vloer in de hele badkamer, een wastafel waar u ook met een rolstoel onder kunt en een wc met voldoende ruimte ernaast voor een rolstoel.
Het ligt ook aan uw wensen en uw budget welke keuze u maakt. Het vervangen van een bad of douchecabine door een inloopdouche, kost tussen de 1400 en 5000 euro. Een volledige badkamer opnieuw inrichten kan 10.000 tot 15.000 euro kosten, afhankelijk van de grootte en de materialen die u kiest.
Soms is een inloopdouche niet mogelijk. Als de afvoer op een ongunstige plek zit, moet soms de badkamervloer verhoogd worden, zodat u een drempel krijgt bij de ingang. Het is verstandig dit vooraf na te vragen.

De snelste manier

Het bad of de douchecabine vervangen door een inloopdouche is de snelste en goedkoopste manier. Sommige bedrijven doen dit in één dag. Zij halen het bad of de douchecabine weg en leggen een kunststof douchevloer op de plek die vrijkomt. Deze douchevloer is kant-en-klaar en loopt precies genoeg af om het water naar de afvoer te laten stromen. Daarvoor is een klein opstaand randje nodig, maar geen hoge drempel.
De snelste manier om de kale muur af te werken, is er een kunststof paneel tegenaan te plaatsen. Betegelen kan ook, maar dat duurt langer. Als de kraan niet op de goede plaats zit, moet die worden verplaatst.
Hoe meer er moet worden aangepast, hoe langer de verbouwing duurt. Als u kiest voor een installateur die een verbouwing in één dag aanbiedt, vraag dan of de verbouwing zeker klaar is aan het einde van de dag. Soms moeten bepaalde werkzaamheden later worden afgemaakt.

Een uitgebreide verbouwing

Wilt u de hele badkamer in één keer aanpakken, trek dan een paar weken uit voor de verbouwing. De badkamer wordt dan helemaal leeg gemaakt en er komt een volledig nieuwe inrichting in. Het voordeel hiervan is dat u alles helemaal naar uw zin kunt maken. U kunt de plek van de kranen en de wastafel(s) zelf kiezen, net als de tegels voor de vloer en de muur. Ook kunt u bijvoorbeeld meteen vloerverwarming laten aanleggen.
Voor de inloopdouche kunt u in dit geval dezelfde tegels kiezen als voor de rest van de badkamer. De afvoergoot van de douche kunt u bijvoorbeeld tussen de douche en de rest van de badkamer leggen, zodat u er van beide kanten water in kunt trekken.

Denk ook hieraan

  • Laat een douchestoel plaatsen.
  • Kiest u voor een inloopdouche met tegels, neem dan extra stroeve tegels.
  • Als de inloopdouche geen wanden en geen deur heeft, verspreidt de waterdamp zich makkelijk door de hele ruimte. Ook voelt een open inloopdouche kouder aan tijdens het douchen. Zorg in dat geval voor een goede ventilatie en een goede verwarming. U kunt ook kiezen voor een inloopdouche met wanden en een deur.

Vakman zoeken

Voor de verbouwing van uw badkamer heeft u een goede vakman of aannemer nodig. Het is verstandig om offertes te vragen aan verschillende aannemers. Houd er rekening mee dat aannemers vaak heel druk zijn. Wilt u de verbouwing graag in een bepaalde tijd van het jaar plannen, begin dan zo snel mogelijk met de voorbereidingen.

Tijdelijke douche

Duurt uw verbouwing een paar dagen? Misschien kunt u zich dan tijdelijk wassen aan de kraan of een keer douchen bij de buren. Duurt de verbouwing langer, dan kunt u een tijdelijke douchecabine laten plaatsen. U kunt tijdelijke douchecabines huren, ook compleet met douchestoel.