Wonen zoals u dat wilt
Als u moeite heeft met lopen of pijn heeft in uw knieën, kan de trap naar boven een lastige hindernis worden. Misschien lukt het nog wel, maar kost het u erg veel inspanning. Er kan een moment komen dat het echt niet meer gaat. Wat zijn uw mogelijkheden?
Als traplopen steeds moeilijker wordt of misschien zelfs helemaal niet meer lukt, vraagt u zich misschien af wat u moet doen. Moet u een extra leuning laten plaatsen of is bijvoorbeeld een traplift voor u de juiste keuze? En misschien zijn er nog andere oplossingen mogelijk die beter bij uw situatie passen. U kunt denken aan een verbouwing, zodat u beneden kunt slapen en douchen. Of misschien is dit voor u het moment om naar een aangepaste woning te verhuizen.
Kunt u nog wel traplopen, maar vindt u het lastig? Dan kan het verstandig zijn om het toch te blijven doen. U kunt het traplopen zien als een dagelijkse training, die u helpt om zo fit mogelijk te blijven. Bent u onzeker op de trap, dan kunt u misschien iemand vragen om met u mee te lopen. Dat geeft een gerust gevoel. Misschien is het ook niet meer verstandig om de trap op en af te gaan als u alleen thuis bent.
U kunt ook maatregelen nemen om het traplopen veiliger te maken. Zorg in ieder geval altijd voor een opgeruimde trap. Laat geen spullen op de trap liggen en zorg dat ook de looproute onderaan en bovenaan de trap vrij is.
Zorg dat u zich goed kunt vasthouden aan een stevige trapleuning langs de hele trap. Een stroeve houten trapleuning geeft goed grip. De juiste afmetingen hiervoor zijn drie tot en met vijf centimeter doorsnede, 5 centimeter van de muur en 85 tot 95 centimeter boven de traptrede. U kunt ook veel plezier hebben van een extra trapleuning aan de andere kant. Past een trapleuning niet, dan kunt u misschien beugels bevestigen om u aan vast te houden.
Het is belangrijk dat u niet kunt uitglijden op de trap. Antislipstrips op de traptreden en stroeve bekleding helpen daarbij.
Zorg ook voor goede verlichting, bijvoorbeeld op de stootborden of naast de traptreden. U kunt hiervoor duurzame ledlampjes gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar als plakstrip en als spotjes. Er bestaat ook speciale trapverlichting die reageert op trilling. Een sensor schakelt het licht aan als er iemand aankomt. De lamp gaat vanzelf weer uit.
Lukt het traplopen echt niet meer, dan kunt u denken aan een traplift. Een traplift kan een goede oplossing zijn als u nog wel goed kunt lopen, maar alleen moeite heeft met de trap. Een traplift kan op maat gemaakt worden voor bijna iedere trap, behalve als de trap heel erg steil is.
U kunt een traplift nieuw kopen of tweedehands. Een nieuwe traplift koopt u vanaf 3000 euro voor een rechte trap en vanaf 5000 euro voor een trap met een bocht. U kunt een traplift ook aanvragen bij de gemeente. De gemeente kan u een traplift in bruikleen geven. Daarvoor betaalt u een eigen bijdrage van 19 euro per maand. Meer over het aanvragen van een traplift leest u in het artikel Zo regelt u een traplift.
Maar een traplift heeft ook nadelen. Als u met iemand samen in huis woont, kan het voor de ander moeilijker worden om de trap veilig te gebruiken, zeker als de trap smal is. Bovendien is een traplift in veel gevallen een tijdelijke oplossing. Als uw gezondheid achteruitgaat en u bijvoorbeeld een rolstoel nodig heeft, dan wordt het moeilijker om zelfstandig de traplift te gebruiken. Ook zijn er dan waarschijnlijk meer aanpassingen nodig in huis. Als uw huis daarvoor niet geschikt is, moet u verhuizen. Het is goed om daarbij stil te staan voordat u kiest voor een traplift.
Als u in huis een rolstoel of rollator nodig heeft, dan kan de trap een te grote hindernis worden, ook met een traplift. Vraag uzelf in dat geval af of u uw huis geschikt kunt maken om op de benedenverdieping te leven. Als u de ruimte ervoor heeft, kunt u denken aan een slaapkamer en badkamer beneden. U hoeft hiervoor niet altijd ingrijpend te verbouwen. Vaak is het ook mogelijk om een kant-en-klare zorgunit te laten plaatsen. Als u deze zorgunit nodig heeft, kunt u de gemeente om een vergoeding vragen.
Het is een goed idee om uw huis drempelvrij te maken, zodat u makkelijk met uw rolstoel of rollator kunt bewegen. Misschien is het ook handig om de keuken en de badkamer aan te passen. Meer over woningaanpassingen als u een rolstoel gebruikt leest u in het artikel Zo maakt u uw woning rolstoelvriendelijk.
Lukt het niet om uw woning aan te passen, is het te veel werk of te duur? Of denkt u dat u over een tijdje meer zorg nodig heeft en wilt u ergens wonen met zorg dichtbij? Dan moet u op zoek naar een andere woning. Er zijn veel verschillende woonvormen voor ouderen, van een levensloopbestendige sociale huurwoning tot een serviceflat. Misschien is er bij u in de buurt een nieuwe woonvorm die bij u past, zoals een hofje voor ouderen of een gemengde woonvorm met zorg dichtbij. Heeft u een woning nodig die geschikt is voor een rolstoel, dan kunt u bij het Wmo-loket van uw gemeente om hulp vragen. U kunt bij de gemeente ook navragen of u recht heeft op een verhuiskostenvergoeding.
Wilt u weten of verhuizen voor u een goede oplossing is? Dan is de 50Plus WoonTest een handig hulpmiddel voor u. De test maken duurt vijf minuten. Na het invullen kunt u beter beoordelen of uw huis ook de komende jaren nog bij u past, of dat het verstandig is om in actie te komen. Daarbij krijgt u handige tips, waarmee u zelf direct aan de slag kunt.