Asbest in huis, wat nu?

In de periode na de oorlog tot de jaren tachtig leek asbest een geweldig materiaal. Het is brandwerend, sterk en het isoleert goed. Tegenwoordig weten we beter. Asbestvezels zijn kankerverwekkend als u ze inademt en daarom is het materiaal sinds 1993 verboden. Toch komt asbest nog veel voor. Wat kunt u doen als u asbest in of om uw huis heeft?

Er is op dit moment geen verplichting om asbest weg te laten halen. Toch kan de gemeente een huiseigenaar dwingen maatregelen te nemen als de situatie gevaarlijk is. Het is gevaarlijk als het asbest in slechte staat is of als het asbest niet in een ander materiaal is vastgezet, dat heet ‘losgebonden asbest’. De huiseigenaar moet het asbest dan afschermen of laten verwijderen.

Zit het asbest goed vast in een ander materiaal, dan is het ‘hechtgebonden asbest’. Als het materiaal in goede staat is en niet wordt bewerkt, kunnen de asbestvezels niet of nauwelijks vrijkomen. Bij zagen, boren of breken kunnen er wel asbestvezels vrijkomen en ontstaat er gevaar. Klussen of verbouwen is dus niet mogelijk als er asbest aanwezig is.

Asbest zoeken

Asbest kan op veel plaatsen in huis zijn verwerkt. In plafondplaten, zachtboard platen, platen achter de cv-ketel, 'nepmarmeren' vensterbanken, afvoerbuizen van cement, vloerzeil of bijvoorbeeld de kit van kozijnen. Het is lastig om zelf asbest te herkennen. Omdat asbest al heel lang verboden is, is de leeftijd van het materiaal een goede aanwijzing. In huizen die na 1994 zijn gebouwd, zit geen asbest. Vloerzeil en vinyltegels van na 1985 bevatten geen asbest.

Ouder materiaal kan wel asbest bevatten. Op de website Infomil.nl van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat staan voorbeelden van de meest voorkomende toepassingen van asbest en de plekken waar u asbest kunt vinden, binnen en buiten. Om zeker te weten of er wel of geen asbest in huis zit, kunt u dit laten onderzoeken door een erkend bedrijf. Een overzicht van deze bedrijven is te vinden bij de Stichting Ascert. Een onderzoek kost enkele honderden euro's.

Verwijderen of niet?

Een asbest dak kunt u het beste laten verwijderen. Daken verslijten door de invloed van weer en wind. Daardoor kunnen er na een aantal jaar asbestvezels vrijkomen. Ook een beschadigde pijp of een beschadigde vensterbank met asbest zorgen voor een onveilige situatie. Als het materiaal onbeschadigd is, kunt u het ook laten zitten.

Heeft u onderzoek laten doen en komt daaruit dat het asbestmateriaal gevaarlijk is voor de gezondheid? Dan moet u het weg laten halen. In de meeste gevallen moet u daarvoor een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag u asbest zelf weghalen, bijvoorbeeld bij een klein dak waarbij er geen gevaar is dat de platen breken. Als u het zelf gaat doen, moet u de gemeente informeren.

Kosten

Het verwijderen van maximaal 35 vierkante meter asbest uit één ruimte kost rond de 850 euro. Bij meerdere ruimtes met bijvoorbeeld 50 vierkante meter asbest loopt de rekening op tot boven de 1000 euro. Hoe meer asbest, hoe hoger de rekening. Vraag daarom offertes aan bij verschillende asbestverwijderaars. Er is op dit moment geen subsidieregeling voor huiseigenaren die kosten maken om asbest weg te halen.

Advies

Heeft u asbest in of rondom uw huis gevonden en wilt u weten wat u moet doen? U kunt online advies krijgen van Milieu Centraal. U vult een vragenlijst in op de website en u krijgt een advies op maat over de maatregelen die u kunt nemen en over de kosten.

Woont u in een huurwoning en heeft u asbest gevonden? Dan kunt u het beste contact opnemen met de verhuurder. Als het asbest hechtgebonden is en niet beschadigd, kan het waarschijnlijk blijven zitten. Als het asbest losgebonden is, beschadigd of van slechte kwaliteit, is er een risico voor de gezondheid. Het materiaal moet dan worden weggehaald. De verhuurder moet dat op een veilige manier doen. Denkt u dat de situatie gevaarlijk is, maar is uw verhuurder het daar niet mee eens? Dan kunt u contact opnemen met de GGD.