Als u niet vooraf nadenkt over een goede vluchtroute of de bestaande vluchtroute niet oefent, kunt u bij een brand snel in de problemen komen. Als u op dat moment nog op zoek moet gaan naar een sleutel of een trapje om door het raam te kunnen vluchten, bent u misschien te laat. Met de aanwijzingen in dit artikel bereidt u zich goed voor.
- Rook stijgt op. Als u moet vluchten, vlucht dan niet naar boven.
- Zorg dat u weet wat de hoofdvluchtroute is en wat mogelijke andere routes zijn. De hoofdvluchtroute is de route waarmee u het snelst en het veiligst uw huis kunt verlaten, liefst naar de straatkant. Daar kunnen hulpverleners u zien. Een andere mogelijke vluchtroute gebruikt u als de hoofdvluchtroute is geblokkeerd door de brand. Teken de route en hang hem op een centrale plaats op. Woont u in een appartementencomplex, dan heeft de Vereniging van Eigenaren als het goed is een vluchtplan gemaakt. Zo niet, bespreek dit dan met de andere leden.
- Zijn beide routes geblokkeerd door de brand? Dan heeft u een vluchtkamer nodig, liefst een kamer aan de straatkant waar hulpverleners u kunnen zien. Laat ramen en deuren dicht en zorg dat er geen rook in de kamer kan komen door een kier onder de deur bijvoorbeeld. Een deur kan de brand een aantal minuten tegenhouden. Houd de ramen gesloten totdat de brandweer is gearriveerd. Doe dan het raam open en schreeuw om hulp.
- Zorg dat er geen obstakels in de weg staan. Zet geen spullen in de hal, hang geen gordijn voor het vluchtraam, zet niets in de vensterbank en op de trap en zorg dat er een opstapje is. Als u een rollator of stok gebruikt, zorg dan dat u deze altijd kunt pakken. Zorg ook dat een rollator in de goede rijrichting staat.
- Zorg dat in het hele gebouw alle vluchtwegen altijd vrij zijn. De gangen, hallen en trappenhuizen moeten leeg zijn. Er mogen geen fietsen, scootmobiels, vuilniszakken of andere spullen in de weg staan. Deze worden onzichtbaar als er veel rook hangt. Als bewoners toch spullen in de vluchtwegen zetten, waarschuw dan de huismeester zodat die ze kan verwijderen.
- Oefen de route regelmatig. Ook af en toe met uw ogen dicht.
- Leg alles klaar om snel te ontsnappen. Daar zijn verschillende hulpmiddelen voor. Denk aan een vluchtladder, een opstapje bij het raam en een veiligheidshamer. Leg ze op een afgesproken plaats en oefen.
- Zorg dat iedereen de sleutels altijd op dezelfde plek hangt of legt. Of het nu in de fruitmand is of aan een haakje bij de deur. Zo weet u altijd waar de sleutels zijn als er brand uitbreekt. Hang ook een sleutel op een vaste plek in de buurt van de toegangsdeur.
- Geen enkele situatie is standaard. Vraag bij twijfel advies aan de brandweer of de verzekeraar.
- Maak afspraken over hulp. Bespreek met elkaar wie voor welke huisgenoten, kinderen en/of huisdieren zorgt bij brand. Heeft u zelf hulp nodig om snel naar buiten te gaan, maak dan afspraken met de buren en wissel telefoonnummers uit. Bij brand kunt u bellen om hulp.
- Zorg dat u altijd een opgeladen mobiele telefoon bij de hand heeft, ook 's nachts. Dan kunt u altijd 112 bellen. Als u een personenalarm heeft, kunt u dat ook gebruiken.
- Blijf bij brand zo mogelijk laag bij de grond, want rook stijgt op. Gebruik nooit de lift. Houd ramen en deuren gesloten. Sluit de deuren op uw vluchtroute weer achter u, zodat de brand zich minder snel kan verspreiden.
- Spreek een verzamelplek af waar u naartoe gaat als u bent gevlucht. Bel 112.
- Oefen het vluchtplan regelmatig en controleer de spullen die nodig zijn.
Advies
Wilt u graag advies over een vluchtplan in uw situatie? Dan kunt u contact opnemen met de klantenservice van Interpolis.