Checklist zelfstandig blijven wonen

Is uw huis geschikt om er gezond en zelfstandig oud te worden? Zijn er genoeg voorzieningen in de wijk? En heeft u er voldoende sociale contacten? Met deze checklist kunt u nagaan of u lang veilig, comfortabel en plezierig thuis kunt blijven wonen.

Bijna iedereen wil zo lang mogelijk zelfstandig wonen, liefst in het oude, vertrouwde huis. Vaak kan dat ook, misschien met wat aanpassingen en hulp van familie, buren of thuiszorg. Maar voor plezierig oud worden is het ene huis meer geschikt dan het andere. Ook de buurt en uw eigen leefstijl en gezondheid spelen mee. Veel mensen wachten te lang met nadenken over de toekomstige woonwensen. Als u hier op tijd over nadenkt en in actie komt, heeft u meer mogelijkheden en kunt u langer van eventuele aanpassingen genieten. Wacht dus niet langer dan nodig! Juist als u er op tijd aan begint is er meer mogelijk dan u misschien denkt.

Op de checklist hieronder, staan de belangrijkste punten waar u over na moet denken. Voldoet uw woning niet aan alle eisen? Misschien kunt u met een aantal kleine aanpassingen uw woning toekomstklaar maken. Kan dat niet, dan is het misschien goed om te verhuizen naar een woning die beter bij u past. Zo kunt u misschien toch zelfstandig blijven wonen ook als u minder mobiel wordt of zorg nodig heeft.

Kan ik zelf mijn huishouden doen?

Als u ouder wordt, kan huishoudelijk werk te zwaar worden. Denk er eens over na bij welke klussen u nu of in de toekomst hulp kunt vragen. Zo kunt u misschien huishoudelijke hulp inschakelen. Uw boodschappen kunt u laten thuisbezorgen. En als bijvoorbeeld koken een probleem wordt, kunt u uw maaltijden thuis laten bezorgen.

Is mijn huis veilig?

Een steile trap, losliggende kleedjes en een gladde badkamervloer vergroten de kans op vallen in huis. Veel van deze risico’s zijn te voorkomen door het huis op tijd aan te passen. Zorg onder andere voor stroeve vloeren, goede verlichting, stevige trapleuningen en goede handgrepen.

Is mijn huis comfortabel?

Lekker blijven wonen in uw eigen huis is alleen fijn als het er warm is, fris ruikt en alles goed werkt. In een huis met goede ventilatie is de lucht fris en schoon.

Kranen moeten makkelijk te bedienen zijn, net als gordijnen en zonneschermen. En hoe energiezuinig is uw woning? Is uw huis voldoende geïsoleerd of zijn er veel aanpassingen nodig om uw huis te verduurzamen?

Heb ik aanpassingen nodig?

Een toilet vlakbij de slaapkamer is erg fijn. Nog fijner  is het om alle belangrijke ruimten gelijkvloers te hebben. De badkamer moet ruim genoeg zijn, zodat die ook te gebruiken is als u hulp nodig heeft.

Is mijn huis te groot/te klein?

Het onderhouden en schoonhouden van een grote eengezinswoning kan in de toekomst een belasting worden. En wat dacht u van de tuin? Door een aantal kleine aanpassingen kunt u misschien langer van uw tuin genieten. Een te kleine woning kan ook een probleem zijn, bijvoorbeeld omdat u zich er moeilijk in kunt bewegen als u een rollator nodig heeft. Misschien staat uw meubels te dicht op elkaar en kunt u dit eenvoudig oplossen. Misschien zijn er grotere aanpassingen nodig.

Past de buurt nog bij mij en heb ik veel sociale contacten?

Een buurt met veel voorzieningen is heel geschikt voor ouderen. Het is fijn om de huisarts, apotheek en de winkels op loopafstand te hebben. Ook behulpzame buren en/of familie en bekenden die dichtbij wonen, maken dat u lang in een buurt kunt blijven wonen.

Heb ik lichamelijke klachten?

Lichamelijke klachten kunnen het zelfstandig wonen moeilijker maken. Wordt traplopen moeilijker? Of moet u vaak naar het ziekenhuis of naar fysiotherapie bijvoorbeeld? Woont u hier ver vandaan en kunt u hier zelf niet eenvoudig komen? Is er bijvoorbeeld openbaar vervoer in de buurt?

Beweeg ik voldoende?

Actief zijn beschermt tegen achteruitgang. Als u voldoende beweegt en ook de hersenen actief houdt, kunt u langer voor uzelf zorgen. Iedere dag een wandelingetje maken is dus een goed idee. Maar u kunt ook kiezen voor speciale beweeggroepen voor ouderen, bijvoorbeeld in het wijkcentrum.

Samenwonen met anderen?

Misschien woont u al uw hele leven alleen en wilt u nu u ouder wordt liever samenwonen met anderen. Of komt u er op een dag alleen voor te staan en bent u benieuwd naar mogelijkheden om samen te wonen met anderen. Er zijn veel verschillende woonvormen.

De 50Plus WoonTest

De 50Plus WoonTest is een handig hulpmiddel om in kaart te brengen waar u in de toekomst aan moet denken. Aan de hand van een aantal vragen krijgt u meer inzicht in en informatie over comfortabel en veilig wonen. Het kost ongeveer 10 minuten om de test in te vullen. Daarna kunt u beter beoordelen of uw woning ook de komende jaren nog bij u past, of dat het verstandig is om nu al in actie te komen.