De 11 meest gemaakte fouten bij verbouwingen

Wilt u uw eigen huis graag helemaal naar uw zin maken en denkt u aan een verbouwing? Dat kan een goede manier zijn om uw huis geschikt te maken voor de toekomst. Een goede voorbereiding van uw verbouwing is erg belangrijk. Zorg dat u deze fouten vermijdt.

1. Een plan zonder details

Verbouwingsplannen beginnen meestal met een idee, dat nog niet is uitgewerkt. U wilt een nieuwe keuken, een ruimere en luxere badkamer, een inloopdouche of een slaapkamer en een badkamer in een uitbouw. Voordat u aan de slag gaat, moet u die ideeën eerst goed uitwerken. Hoeveel ruimte heeft u nodig? Waar komt de deur en naar welke kant draait die? Waar wilt u lichtpunten en stopcontacten? Maak een compleet overzicht van alles wat er moet gebeuren. Doet u dat niet, dan is de kans groot dat u iets over het hoofd ziet. Als u tijdens de verbouwing uw plannen opeens verandert, kan dat veel extra geld kosten. Zelfs iets eenvoudigs als een stopcontact verplaatsen is veel duurder dan het in één keer goed aanleggen.

2. De buitenkant vergeten

Bij verbouwingsplannen gaat de aandacht vaak uit naar de zichtbare onderdelen, zoals de nieuwe keuken of de badkamer. Maar vergeet ook de buitenkant niet. Zijn het dak, de gevel en de riolering nog in goede staat of is er onderhoud nodig? Denk ook aan verduurzaming, zoals de isolatie verbeteren of HR++ glas laten plaatsen. Hiervoor kunt u achteraf subsidieaanvragen.

3. Vergunning vergeten

Controleer vooraf of u een vergunning nodig heeft. Dit kan via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket. Als u een vergunning nodig heeft, kunt u die hier ook digitaal aanvragen. De kosten verschillen per gemeente. Soms heeft u geen vergunning nodig, maar moet u alleen een melding doen. Kleine verbouwingen mogen zonder vergunning. Heeft u een vergunning nodig? Begin dan niet aan de verbouwing voordat u de vergunning heeft. Het kan u een boete opleveren en een flinke vertraging.

Wilt u meer weten over het vergunningvrij bouwen van aan- en uitbouwen, dakkapellen, zonnepanelen en schuttingen? De overheid heeft hier brochures over.

4. Uzelf overschatten

Sommige mensen zijn erg handig en kunnen alles zelf maken. Ook een verbouwing regelen zij eenvoudig zelf. Dat scheelt natuurlijk flink in de kosten. Maar als u minder handig bent of weinig ervaring heeft, valt zelf verbouwen vaak tegen. Voor sommige werkzaamheden is veel deskundigheid en vakmanschap nodig. Denk aan het verleggen van water- en gasleidingen of de elektriciteit. Ook het plannen van een ingrijpende verbouwing is werk voor professionals. Eenvoudige klussen kunt u misschien wel zelf doen. Als u kunt helpen met puin verzamelen en afvoeren, opruimen en de afwerking, kunt u veel geld besparen.  

5. Verkeerde aannemer kiezen

Bij een grotere verbouwing is het verstandig een aannemer in te schakelen. Een aannemer regelt de verbouwing, heeft de juiste contacten met vakmensen en weet wat kan en wat niet. Vraag aan familie en vrienden of zij een betrouwbare aannemer kunnen aanbevelen. Vraag bij een aantal aannemers offertes aan zodat u prijzen kunt vergelijken. Vraag eerdere klanten naar hun ervaringen met de aannemer. Of ga kijken bij een verbouwing waar de aannemer aan het werk is.

De offerte moet duidelijk maken welke werkzaamheden de aannemer gaat uitvoeren en welke materialen worden gebruikt. Bij een kleinere verbouwing is het meestal voldoende de offerte te ondertekenen. Bij een grotere verbouwing is het verstandig een contract op te stellen. Hierin staan de werkzaamheden, de betalingstermijnen, de begin- en einddatum, ontbindende voorwaarden en afspraken over garantie.

6. Kosten uit de hand laten lopen

Verbouwingen zijn vaak duurder dan gepland. Het werk duurt langer dan verwacht, materiaal is duurder geworden of u wilt toch nog iets extra’s gedaan hebben. Dat kost allemaal extra geld. Houd de kosten in de hand door het totale budget te verdelen over de verschillende onderdelen, zoals de badkamer, de keuken, de isolatie. Verdeel ieder budget in noodzakelijke en niet-noodzakelijke werkzaamheden.

Bespreek de voortgang van de werkzaamheden regelmatig met de aannemer, zodat u weet waar u aan toe bent en of u binnen het budget blijft. Toch zijn onverwachte verrassingen lang niet altijd te vermijden. Zorg dat u hiervoor geld achter de hand heeft, bijvoorbeeld tien procent.

7. Betalingsproblemen

Als een verbouwing duurder uitvalt dan het saldo op uw bankrekening, dan heeft u een probleem. Met spoed geld lenen kan duur zijn. Het is verstandiger vooraf een goede financiering voor uw verbouwing te regelen, waarbij ook ruimte is voor tegenvallers. Vraag bij de bank naar de mogelijkheden van een tweede hypotheek en/of een persoonlijke lening. Misschien heeft uw huis overwaarde, die u hiervoor kunt gebruiken. Zorg dat het geld er is voordat u het nodig heeft.

8. Optimistische planning

Verbouwingen duren meestal langer dan gepland en één vertraging leidt vaak tot meer vertragingen. Als de leidingen te laat klaar zijn, kan er niets worden geïnstalleerd en als de muren nog niet droog zijn, kan de schilder niet aan de slag. De levertijd van materialen kan langer worden, zodat de hele verbouwing even stil komt te liggen. Bij de verbouwing van een oud huis kunnen er verrassingen tevoorschijn komen als er iets wordt weggebroken. Maak samen met de aannemer vooraf een goede planning en wees daarin niet te optimistisch. Houd de planning tijdens de verbouwing zorgvuldig bij.

9. In huis blijven wonen

Tijdens een grote verbouwing zijn de badkamer en de keuken vaak wekenlang niet te gebruiken. Blijft u thuis wonen, dan heeft u minder comfort, veel overlast en weinig privacy. U kunt dit oplossen door tijdelijk ergens anders te gaan wonen of logeren, zeker in de periode dat de overlast in huis het grootst is.

10. Oplevering vergeten

Als de verbouwing klaar is, levert de aannemer de verbouwing op. Samen loopt u alles langs en controleert u of het werk goed is uitgevoerd. Dit is een belangrijk moment, want u kunt gebreken aanwijzen die moeten worden hersteld. Werkt iets niet of is er iets beschadigd of niet goed uitgevoerd? Leg dit dan schriftelijk vast. Alle partijen ondertekenen dit document, ook eventuele onderaannemers. Bespreek hoe de nazorg en de garantie worden geregeld. Neem de tijd voor de oplevering, zodat u geen zaken over het hoofd ziet.

11. Geen verzekering

Bij een verbouwing gaat er altijd wel iets mis. Vaak kunt u dit in overleg met de aannemer oplossen, maar soms leidt een fout tot een conflict. Als u hierbij juridische hulp nodig heeft, kan dat erg duur worden. Met een rechtsbijstandsverzekering staat u er in een conflict niet alleen voor. U kunt alleen een beroep doen op de rechtsbijstandsverzekering als u deze vóór de verbouwing heeft afgesloten.