De voor- en nadelen van een appartement

Als u wilt verhuizen, denkt u misschien ook na over een verhuizing naar een ander type woning. Woont u nu in een huis met meer verdiepingen en een tuin? Dan is een appartement iets heel anders. Dit zijn de voor- en nadelen.

Een appartement is bijna altijd een gelijkvloerse woning in een gebouw met meer verdiepingen. Op de hogere verdiepingen kunt u een prachtig uitzicht hebben. Op de lagere verdiepingen heeft u meer contact met de straat. Sommige appartementengebouwen hebben ook woningen op de begane grond. Een appartement heeft een aantal voordelen. We hebben ze voor u op een rij gezet.

Geschikt voor de toekomst

In een appartement zijn alle kamers op dezelfde verdieping. Dat is een groot voordeel als traplopen moeilijker wordt. Een voorwaarde is dan wel, dat er een lift in het gebouw is, om uw eigen woonverdieping te kunnen bereiken. Een appartement kan dan heel geschikt  zijn voor de toekomst.

Goedkoper

Een appartement kunt u huren of kopen. Er zijn natuurlijk grote verschillen in prijs, afhankelijk van de buurt, de grootte en het wooncomfort. Maar meestal betaalt u voor een appartement minder dan voor een eengezinswoning. Heeft u een hypotheek nodig en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met uw bank.

Eigendom

Bij het kopen van een appartement dat onderdeel is van een groter gebouw, koopt u een appartementsrecht. Dat betekent dat u een stukje mede-eigendom van het hele gebouw koopt en het recht om uw woning te mogen gebruiken. U bent samen met alle andere appartementsbewoners eigenaar van het hele gebouw. Als u een woning koopt bent u de enige eigenaar en is de woning uw eigen bezit.

Lagere stookkosten

In een appartement betaalt u gemiddeld minder stookkosten. Dat komt vooral doordat een appartement kleiner is. Bovendien verliest u minder warmte naar boven en naar beneden, omdat die ruimtes warm gehouden worden door uw boven- en benedenburen. Is het appartement al wat ouder, dan loopt u wel de kans dat het minder goed geïsoleerd is. Daardoor kunnen de stookkosten toch tegenvallen. Let daarom bij de aankoop op het energielabel.

Minder schoonmaakwerk

Omdat een appartement kleiner is dan een eengezinswoning, hoeft u minder ruimtes schoon te houden. Dat scheelt in het stofzuigen, ramen zemen en gordijnen wassen. Buiten hoeft u bijna niets meer te doen, want bij een appartementencomplex is de schoonmaak van de entree en van de ramen buiten meestal de taak van een schoonmaakbedrijf.

Minder werk aan onderhoud

Bij een appartementencomplex is de Vereniging van Eigenaren (VvE) verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten en onderdelen van het gebouw, zoals het trappenhuis, de lift en het dak. Iedere eigenaar is lid van deze vereniging. U betaalt samen voor het noodzakelijke onderhoud en u kunt hier ook over meepraten. De VvE geeft namens alle bewoners samen opdracht aan bijvoorbeeld een schildersbedrijf of een dakdekker. Dat hoeft u dus niet meer zelf te doen.

Meer aanspraak

In een appartementengebouw komt u al snel iemand tegen in de lift of bij de brievenbus. Dat maakt het makkelijk om even een praatje te maken. De VvE organiseert vergaderingen over zaken die alle bewoners aangaan. Deze vergaderingen zijn een goede manier om uw buren te leren kennen. Soms organiseert de VvE ook activiteiten, zoals een jaarlijkse barbecue of een nieuwjaarsborrel.

Dichterbij voorzieningen

Een appartementencomplex heeft vaker een bushalte voor de deur dan een rijtjeshuis. Ook winkels en een gezondheidscentrum zijn vaker te vinden in de buurt van hoogbouw. Soms zitten die voorzieningen zelfs in het appartementengebouw, op de begane grond.

Meer privacy

In een appartement woont u meestal niet op straatniveau. Anderen kunnen daardoor minder makkelijk bij u naar binnen kijken.

Er zitten ook een aantal nadelen aan het wonen in een appartement.

Minder ruimte

Een appartement is meestal kleiner dan een eengezinswoning. Ook heeft u minder bergruimte. Als u alleen of met zijn tweeën bent, is dat misschien geen probleem. Het kan wel betekenen dat u moet gaan opruimen en spullen weg moet doen.

Servicekosten en erfpacht

Samen met de andere bewoners betaalt u de kosten voor de schoonmaak van de gemeenschappelijke ruimtes, voor het liftonderhoud en voor de opstalverzekering. Deze servicekosten kunnen behoorlijk hoog zijn. In sommige grote steden moet u ook erfpacht betalen. Het is verstandig om hiernaar te vragen voor de aankoop van een appartement.

Gemeenschappelijke ruimtes

Als eigenaar van een appartement bent u samen met de andere bewoners eigenaar van een deel van het gebouw. U bent er dus samen verantwoordelijk voor deze ruimtes schoon en netjes te houden. Als sommige bewoners rommel laten liggen, kan dat tot ergernis leiden.

Geluidsoverlast

In een appartementencomplex woont u met uw buren dichtbij elkaar. U heeft niet alleen buren aan beide kanten, maar ook boven en onder. Daardoor is er meer kans op geluidsoverlast. Dat betekent dat u rekening moet houden met elkaar.

Verbouwen

In een appartement heeft u vaak minder mogelijkheden om te verbouwen dan in een eengezinswoning. U kunt dit nakijken in het reglement van de Vereniging van Eigenaren.

Geen eigen tuin

Meestal heeft een appartement geen tuin. Sommige appartementen op de begane grond kunnen een kleine tuin hebben. Een appartement heeft vaak wel een balkon of dakterras, zodat u nog steeds buiten kunt zitten en planten kunt neerzetten of ophangen. Een appartementengebouw heeft soms een gezamenlijke tuin, waar u samen met andere bewoners kunt zitten en die soms ook door de bewoners zelf wordt onderhouden.

Drukkere woonomgeving

Een appartementencomplex met veel voorzieningen in de buurt, trekt ook veel mensen uit andere delen van de wijk of woonplaats aan. Dat kan betekenen dat het drukker is op straat dan in een woonerf met eengezinswoningen bijvoorbeeld. Als u daar niet van houdt, is dat iets om rekening mee te houden.

Vereniging van Eigenaren

Een appartementencomplex heeft altijd een Vereniging van Eigenaren (VvE). Als deze vereniging goed functioneert, kunt u daar veel aan hebben. Maar een VvE kan ook nadelen hebben. Zo bepaalt de vereniging bijvoorbeeld de kleur van het buitenschilderwerk. Sommige VvE’s zijn niet actief of reserveren te weinig geld voor het onderhoud. In dat geval loopt u het risico dat u onverwacht moet bijbetalen als er plotseling onderhoud nodig is.

50Plus WoonTest

Weet u nog niet of verhuizen de beste oplossing is voor uw woonwensen? Misschien kunt u ook uw woning verbouwen. U kunt dit onderzoeken met de 50Plus WoonTest. Het invullen van de test kost ongeveer vijf minuten. Na afloop krijgt u tips en adviezen waarmee u direct aan de slag kunt.