De voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning

Als u wilt verhuizen, kunt u op zoek gaan naar een nieuwbouwwoning of een bestaande woning. Wat zijn de voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning?

Een belangrijk verschil tussen nieuwbouw en bestaande bouw is de manier waarop de prijs wordt bepaald. Een nieuwbouwwoning heeft een vaste koopprijs. Dat kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Het voordeel is dat u geen bod hoeft te doen, zoals bij een bestaande woning. U loopt dus ook geen risico dat uw bod te laag of te hoog is. Het nadeel is dat u niet kunt onderhandelen over de prijs. U kunt ook niet overbieden om meer kans te maken op de woning. Als bij een nieuwbouwproject meer mensen zich inschrijven voor een woning dan er woningen zijn, gebeurt de toewijzing vaak door loting. U heeft daar zelf geen invloed op.

Energiezuinig

Een nieuwbouwwoning voldoet aan strengere milieueisen dan een oudere woning. Dat is gunstig, want dan hoeft u zelf bijvoorbeeld niet meer te isoleren. Ook hebben nieuwbouwwoningen vaak glas met een hoge isolatiewaarde en een energiezuinige verwarmingsinstallatie. Het huis heeft daardoor van begin af aan al een goed energielabel. Soms kunt u met een gunstig energielabel meer lenen voor uw hypotheek.

Aanpasbaar

Als u op tijd bent met het kopen van een nieuwbouwwoning, kunt u in veel gevallen aanpassingen laten doen aan de bouwtekening. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een uitbouw, voor het samenvoegen van kamers of voor een zelfgekozen inrichting van de badkamer. Ook kunt u in veel gevallen zelf bepalen waar de stopcontacten komen en of u een extra kraan wilt. Vaak heeft de aannemer een lijst met meerwerkopties waaruit u kunt kiezen. U kunt ook de inrichting van de badkamer en de keuken weglaten en deze zelf (laten) bouwen.

Onderhoudsarm

Een nieuwbouwwoning heeft zeker de eerste jaren weinig onderhoud nodig. Als het buitenschilderwerk goed gedaan is, mag u ervan uitgaan dat u daar de eerste jaren geen omkijken naar heeft. Ook over het dak en het hang- en sluitwerk hoeft u zich voorlopig geen zorgen te maken.

Minder kosten

Is een nieuwbouwhuis goedkoper dan een bestaande woning? Dat is niet te zeggen, maar u heeft wel minder kosten aan een nieuwbouwhuis. Zo hoeft u geen overdrachtsbelasting en geen makelaarskosten te betalen. Een nieuwbouwhuis koopt u ‘vrij op naam’, dus zonder deze bijkomende kosten. Als u een bestaand huis koopt, betaalt u deze kosten wel. Dit noemen we ‘kosten koper’.

Niet te bezichtigen

Een nieuwbouwwoning kunt u meestal niet bezichtigen. Soms is er een modelwoning en kunt u die van binnen bekijken, maar uw eigen huis koopt u vanaf een bouwtekening. Dat betekent dat u niet kunt ervaren hoe de lichtinval is, hoe groot of klein een ruimte aanvoelt en wat het uitzicht is. U kunt zich alleen een voorstelling maken van de binnen- en de buitenkant van het huis op grond van de informatie die de projectontwikkelaar aanbiedt. Dat zijn vaak mooie plaatjes, die niet helemaal overeenkomen met de werkelijkheid.

Minder sfeervol

Nieuwbouwwoningen kunnen heel smaakvol zijn ontworpen, rekening houdend met de stijl van omliggende oudere woningen of met het karakter van de streek. Toch vindt u in een nieuwbouwwoning niet de originele elementen die sommige oudere woningen wel hebben, zoals een oude schouw, een plafond met versieringen of een oude boom in de tuin. Sommige mensen vinden daarom dat een nieuwbouwwoning minder sfeervol is.

Langdurig proces

Als u een nieuwbouwwoning koopt vanaf een tekening, heeft u nog wel even geduld nodig. De bouw van een compleet appartementencomplex bijvoorbeeld kan wel langer dan een jaar duren. Soms loopt de bouw vertraging op en moet u nog langer wachten.

Dubbele lasten

Als de bouw van het nieuwe huis begint, moet u al beginnen met betalen. Maar u kunt er nog niet in wonen, dus u moet ook uw oude huis blijven betalen. Dat betekent dubbele lasten. Kunt u die niet opbrengen, dan kunt u daarvoor ook geld lenen, bijvoorbeeld door een hogere hypotheeklening te nemen. Als uw oude huis overwaarde heeft, kunt u ook die inzetten.

Vochtig

Een nieuwbouwwoning moet drogen om het vocht dat bij de bouw is gebruikt, kwijt te raken. Dat vocht zit bijvoorbeeld in de muren. U moet een nieuwbouwhuis daarom regelmatig verwarmen en goed ventileren. U kunt de muren wel behangen of sauzen, maar ze moeten kunnen blijven ademen. Kies dus behang of muurverf die daarvoor geschikt is. Het duurt vaak een jaar voordat al het bouwvocht is verdwenen.

Keuring

Het is verstandig om een nieuwbouwhuis te laten keuren als het wordt opgeleverd. In vergelijking met de aankoop van een bestaande woning is dit geen nadeel, want bij een bestaand huis is een bouwkundige keuring ook verstandig. Beide zorgen voor extra kosten.