De voor- en nadelen van wonen met leeftijdgenoten

Als u nu in een gemengde buurt woont en nadenkt over verhuizen naar een woonvorm voor 55-plussers, vraagt u zich misschien af hoe dat zal zijn. Wonen met hoofdzakelijk ouderen heeft voor- en nadelen. Dit kunt u verwachten.

Er zijn veel verschillende woonvormen voor senioren. Denk aan een aanleunwoning, een serviceflat, een hofje of wonen met zorg in een verzorgingshuis nieuwe stijl. In deze woonvormen woont u bijna altijd met mensen van dezelfde leeftijdsgroep bij elkaar. Ook seniorenwoningen liggen vaak bij elkaar in een bepaalde buurt. Iedere woonvorm heeft bepaalde voor- en nadelen. En natuurlijk is ook uw eigen voorkeur van belang. We noemen in dit artikel een aantal kenmerken van woonvormen voor 55-plussers die u kunnen helpen om na te denken over uw eigen voorkeuren. Als eerste een aantal voordelen.

Toekomstgeschikte woningen

Woningen die speciaal voor senioren zijn gebouwd of aangepast, zijn bedoeld om tot op hoge leeftijd in te wonen. Ze zijn vaak gelijkvloers. U kunt er makkelijk met een rollator lopen en vaak kunt u ook een rolstoel gebruiken. Heeft u zorg nodig bij het wassen en aankleden, dan is daar alle ruimte voor.

Minder kans op eenzaamheid

U heeft meer kans op contact in een buurt of woonvorm met veel ouderen, omdat bijna iedereen in dezelfde levensfase zit. Bent u alleen en vindt u het fijn om met iemand te kunnen praten? De kans is groot dat u in een woonvorm voor senioren verschillende mensen vindt voor wie dat ook geldt. In sommige woonvormen worden ook activiteiten georganiseerd, zoals een koffieochtend, spelletjesmiddag of samen koken. Dat maakt het nog makkelijker om mensen te ontmoeten.

Makkelijk om zorg te regelen

In een woonvorm voor senioren is zorg altijd dichtbij. Vaak komt er al regelmatig een thuiszorgorganisatie langs bij bewoners die zorg nodig hebben. Bij sommige woonvormen is er zelfs de garantie dat er binnen 10 minuten iemand van de thuiszorg aanwezig kan zijn. Dat maakt het ook mogelijk om bijvoorbeeld ’s nachts op afroep zorg te kunnen krijgen. Bij sommige woonvormen heeft u een medische indicatie nodig om voor de woning in aanmerking te komen. Kijk dus vooraf goed naar de voorwaarden.

Makkelijk om samen hulp te regelen

Kunt u niet meer zelf klussen in huis? Of heeft u hulp nodig bij het bijhouden van de tuin? Misschien kunt u elkaar daarbij helpen. Lukt dat niet meer, dan kunt u misschien samen een klussenbedrijf of hovenier laten komen. Voor een dienstverlener is het aantrekkelijker om verschillende klussen op één adres te kunnen doen. Daardoor kan het goedkoper zijn om samen met uw buren een bedrijf in te huren dan alleen.

Voorzieningen in de buurt

Seniorenwoningen worden vaak gebouwd in een omgeving met veel voorzieningen. U vindt er meestal een supermarkt en een huisarts op loopafstand, vaak ook een bibliotheek, apotheek en sportcentrum. Ook het openbaar vervoer is er vaak goed geregeld. Dat is handig als u niet meer zo ver kunt lopen of bijvoorbeeld niet meer kunt autorijden.

Veiligheid

In een seniorenwoning kunt u zich als 55-plusser veilig voelen. Vaak is er een centrale toegangsdeur, zodat niet iedereen zomaar het gebouw in kan. Met behulp van een intercom kunt u controleren wie er voor de deur staat voordat u opendoet. Het gebouw is binnen en buiten goed verlicht en soms is er ook camerabewaking aanwezig.
Wat een voordeel is voor de een, kan een nadeel zijn voor de ander. Een aantal nadelen op een rijtje.

Buren kunnen elkaar minder goed helpen

Heeft u een keer iemand nodig die u kan helpen iets zwaars te tillen of een boodschap voor u mee te nemen? Die vindt u minder makkelijk in een woonbuurt of flat met vooral oudere bewoners, omdat zij vaak zelf minder fit zijn. Daardoor bent u meer afhankelijk van een jonge mantelzorger of professionele hulp.

Wonen met ouderen is niet hetzelfde als wonen met gelijken

Verwacht van wonen met senioren niet dat iedereen dezelfde levensstijl heeft. Tussen ouderen onderling zijn vaak net zoveel verschillen als tussen ouderen en jongeren. Wilt u graag met gelijkgestemden wonen, dan kunt u beter kiezen voor een woongroep die selecteert op een bepaalde levensstijl of achtergrond.

Gevoel dat u echt oud bent

De leeftijdsgrens voor een woonvorm voor senioren ligt soms op 55 jaar, maar de gemiddelde leeftijd ligt meestal veel hoger. U voelt zich als 55-plusser misschien nog te jong om tussen de 70-plussers te wonen. Aan de andere kant kunt u in een gemengde buurt het gevoel krijgen dat het leeftijdsverschil tussen u en uw jongere buurgenoten steeds groter wordt. Maar uw buren kunnen u ook jong houden. Dat zal in een woonvorm voor senioren minder snel gebeuren.

Lange wachtlijst

Als u een seniorenwoning wilt huren, moet u vaak lang wachten. Ook voor woongroepen bestaan wachtlijsten. U komt sneller aan een woning als u een gewone woning wilt huren of als u een woning koopt. Er zijn ook koopwoningen speciaal voor senioren. Als u nu een koopwoning heeft met overwaarde, is verhuizen naar een andere, kleinere koopwoning meestal goed haalbaar.