Dementie en wonen: de mogelijkheden op een rij

Als u vergeetachtig wordt, kunt u misschien niet meer thuis blijven wonen. Wat zijn dan de mogelijkheden?

Woonzorgcentrum of serviceflat

Het traditionele verpleeghuis bestaat nog wel, maar alleen voor mensen met ernstige dementie. Een alternatief zijn de appartementen in woonzorgcentra of in een serviceflat.  Dit zijn huurappartementen die zijn bedoeld voor mensen die nog geen 24-uurs zorg nodig hebben, maar wel veilig willen wonen met begeleiding en ondersteuning. Deze sociale huurwoningen zijn er vanaf een kale huur van rond de 600 euro per maand (2023). Kijk eens op woonz.nl (zoek Zorgappartement) of vraag ernaar bij woningbouwverenigingen in uw gemeente. Houd er rekening mee, dat voor sociale huurwoningen er vaak lange wachttijden zijn. Bij deze vorm van wonen heeft u uw eigen voordeur en deurbel. U ontmoet gemakkelijk andere bewoners, bijvoorbeeld in een recreatieruimte, het restaurant of in de gemeenschappelijke tuin. Vaak is er overdag begeleiding aanwezig of in de buurt. Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u misschien huurtoeslag krijgen. Zorg en ondersteuning regelt u zelf, bijvoorbeeld via de huisarts of de wijkverpleegkundige. Thuishulp zoals huishoudelijke hulp regelt u via het Wmo-loket van de gemeente. Hoe regel ik huishoudelijke hulp via de gemeente? Voor al deze vormen van zorg en ondersteuning heeft u een indicatie nodig, die vraagt u aan bij de gemeente of bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Een aanleunwoning

Aanleunwoningen zijn woningen waarin u zelfstandig woont. Aanleunwoningen staan vaak in de buurt van een verpleeghuis. Kunt u nog zelfstandig bewegen en voor uzelf zorgen? Dan is dit misschien iets voor u. U vindt een aanleunwoning via een woningcorporatie in uw woonplaats. Eventueel is een inschrijving bij de zorginstelling ook nodig. De meeste aanleunwoningen zijn sociale huurwoningen met een huur van tussen de 600 en 700 euro per maand (2023).

Het verpleeghuis

Heeft u voortdurend (intensieve) zorg nodig? Dan is het waarschijnlijk nodig om te verhuizen naar een verpleeghuis. Als zelfstandig wonen niet meer  gaat, bespreekt u dit samen met uw mantelzorgers met  uw huisarts of met de wijkverpleegkundige.  Eén van beiden kan u helpen om een opname voor het verpleeghuis aan te vragen. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) geeft daarna de indicatie af.

Een particulier verpleeghuis

Particuliere verpleeghuizen vindt u in heel Nederland. Vaak zijn het prachtige landhuizen of kastelen, die zijn opgedeeld in appartementen. De kosten van particuliere verpleeghuizen zijn heel verschillend. Soms zijn ze bereikbaar voor mensen met alleen een AOW-uitkering, soms lopen de kosten op tot wel 4000 euro per maand. Voor een particulier verpleeghuis is geen indicatie nodig. Deze woonvorm valt buiten de Wet voor langdurige zorg. De kosten voor wonen betaalt u zelf. De zorg regelt u bij de gemeente of bij de thuiszorg.  Omdat een particulier verpleeghuis wordt gezien als 'thuis wonen', kunt zelfs volledige verpleeghuiszorg via een Volledig Pakket Thuis ontvangen. Zie ook: Hoe regel ik een particulier verpleeghuis?

Mantelzorgwoning

In een mantelzorgwoning woont u dichtbij degene die voor u zorgt. Het is een tijdelijke woning, die in de tuin van bijvoorbeeld uw zoon of dochter wordt neergezet. Ook een aanbouw of een verbouwde garage of schuur kunnen als mantelzorgwoning gebruikt worden, als er aan bepaalde eisen is voldaan. Een mantelzorgwoning is namelijk een volledig zelfstandige woonruimte met stromend water, elektriciteit, verwarming en mogelijk zelfs een eigen huisnummer. Een verplaatsbare mantelzorgwoning varieert in prijs van circa 60.000 euro tot 135.000 euro (2023). Sommige woningcorporaties verhuren mantelzorgwoningen. Valt de huur binnen de grenzen van de sociale huursector, dan kunt u recht hebben op huurtoeslag. Informeer hiernaar bij woningbouwverenigingen in de buurt.