Deze kleine aanpassingen verhogen de waarde van uw woning

Bent u van plan uw huis in de komende jaren te gaan verkopen? Misschien kunt u met een paar kleine aanpassingen de waarde van uw huis verhogen. Een goed afgewerkt huis is aantrekkelijk en heeft invloed op de verkoopwaarde. Als u de aanpassingen op tijd doet, geniet u er zelf ook nog van. We geven een paar voorbeelden.

Als u zelf handig bent, kunt u veel verbeteringen zelf uitvoeren. Zelf klussen houdt de kosten laag. Heeft u hulp nodig bij het opknappen van uw huis? Voor kleine klusjes kunt u prima een klusbedrijf inschakelen. De kosten hiervan moet u dan nog optellen bij de kosten die hieronder worden genoemd.

Kleine klusjes

Veel kleine verbeteringen kosten weinig geld en leveren veel resultaat op. Loop het hele huis door en bekijk het met de ogen van een vreemde. Zitten er vlekken of vegen op de muren of ziet u kleurverschil? Schilder de muur dan opnieuw in een lichte en neutrale kleur. Is uw behang beschadigd of vuil? Of is de vloerbedekking beschadigd? Met een fris behang en nieuwe vloerbedekking of een kleed kunt u de kamer snel opknappen. Controleer ook het houtwerk en repareer beschadigingen. Ook een likje verf hier en daar kan veel goed doen.

Nieuwe deuren

Nieuwe binnendeuren geven een kamer meteen een betere uitstraling. Bij een bouwmarkt kunt u voor rond de honderd euro keurige nieuwe binnendeuren kopen. Denk er wel aan dat als u in een gang één deur vervangt door een nieuwe, dat de andere deuren er dan ouder uitzien.

Badkamer

Een verbouwing van de badkamer met nieuwe wastafels en kranen en nieuw tegelwerk is duur. U verdient dit bedrag ook niet altijd terug met een hogere verkoopwaarde. Misschien is het slimmer om kleine verbeteringen door te voeren, zoals een nieuw badkamermeubel. Een badkamermeubel is een kastje met een wastafel. Dat kost vanaf rond de 250 euro. Is de wastafel nog goed, dan kunt u ook alleen een nieuwe wastafelkast plaatsen. Voordelige wastafelkasten zijn er al voor minder dan 100 euro. Een nieuwe wastafelmengkraan kan ook een goed idee zijn. Die koopt u voor minder dan 100 euro.

Heeft de douche een opknapbeurt nodig? Dan kunt u bijvoorbeeld een doucheset met een thermostatische mengkraan kopen voor 200 euro. Douchewanden kunt u vervangen voor tussen de 200 en 300 euro. Heeft u een toilet in de badkamer en is dit nog goed, dan heeft u met een nieuwe wc-bril een goedkope en simpele verbetering.

De totale rekening voor een nieuw badkamermeubel, doucheset, douchewanden, mengkraan en wc-bril is minimaal zo'n 800 euro. Dan blijft er nog wat geld over voor accessoires, zoals een doucherek, handdoekrek en de badkamer ziet er weer als nieuw uit.

Keuken

Ook voor de keuken geldt dat u een dure verbouwing niet altijd kunt terugverdienen met een hogere verkoopprijs. U kunt beter de onderdelen verbeteren die echt nodig zijn. Vernieuw of vervang bijvoorbeeld de keukendeurtjes. Dan ziet de keuken er heel anders uit. Deurtjes vervangen kan prima als de keuken zelf nog goed is. De prijzen van nieuwe deurtjes verschillen. Voordelige keukendeurtjes kunt u vinden vanaf 100 euro. U kunt ook de bestaande deurtjes schuren en lakken. Zijn de deurtjes nog goed, dan kunt u alleen de handgrepen vervangen. Voor 10 of 20 euro per stuk heeft u goede en mooie handgrepen.

Misschien is uw keuken toe aan een nieuwe kraan. Een voordelige nieuwe kraan kost enkele tientjes. Als een inbouwapparaat aan vervanging toe is, kunt u het vervangen door een nieuw apparaat. Let op het energielabel, daarmee kunnen u en de volgende bewoners veel geld besparen. Of zorg voor een betere afzuiging, als uw afzuigkap niet meer zo goed werkt.

Toilet

Het is belangrijk dat het toilet er schoon uitziet. Maar soms is schoonmaken alleen niet genoeg om het toilet een frisse uitstraling te geven. Misschien zijn er tegeltjes beschadigd of is het fonteintje niet meer zo mooi. Met een nieuwe tegelvloer of tegelwand kunt u de ruimte opknappen. Ook een nieuw fonteintje is niet zo duur, maar laat de wc er veel beter uitzien.

Zolder

Heeft u een zolder? Zorg dat de zolder is opgeruimd, zodat duidelijk is hoeveel ruimte er is. Gebruik bijvoorbeeld stellingkasten om uw spullen een plek te geven. Nieuwe bewoners kunnen dan beter zien of er genoeg ruimte is om bijvoorbeeld een dakkapel te plaatsen of om er twee kamers van te maken.

Tuin

Vergeet ook uw tuin niet. Een opgeruimde tuin met veel ruimte ziet er aantrekkelijk uit. Wilt u iets verbeteren, dan kunt u denken aan het verbeteren van de afwatering of aan het onderhoudsarm maken van uw tuin. Het ligt aan de grootte van uw tuin en aan de maatregelen die nodig zijn of het lukt om dit voor onder de duizend euro te doen. Bestraten kost ongeveer 50 tot 150 euro per vierkante meter. Een hovenier vraagt tussen de 35 en 55 euro per uur (2024).