Deze onderhoudsklussen mag u niet uitstellen

Als u een eigen woning heeft, dan weet u dat uw huis onderhoud nodig heeft. Misschien komt het er niet altijd van om dat op tijd te doen, bijvoorbeeld omdat u weinig tijd heeft of omdat het voor u moeilijker wordt om alles zelf te doen. Zorg dan in ieder geval dat u het noodzakelijk onderhoud doet of laat doen. Deze klussen horen daar in ieder geval bij.

Versleten voegwerk repareren

Kapot metselwerk en voegen die afbrokkelen zijn een gevaar voor uw gevel. Regenwater kan hierdoor in de muur dringen. Controleer dus ieder jaar de bakstenen en het voegwerk op scheuren, gaten en poreuze delen. Laat versleten voegen zo snel mogelijk repareren. U voorkomt daarmee dat de voeg nog slechter wordt en een lekkage veroorzaakt.

Natte muur verhelpen

Blijft uw buitenmuur lang nat? Dat kan uw gevel zwakker maken. Het is belangrijk om de oorzaak van de natte buitenmuur op te sporen. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Het kan komen door zwakke voegen, maar er kan ook een dakpan verkeerd liggen. Ook kunnen er scheurtjes in het lood zitten of het lood sluit minder goed aan, wat tot wateroverlast kan leiden.

Laat dit nakijken door een specialist, zodat u het vochtprobleem meteen kunt laten aanpakken.

Dak onderhouden

Heeft u een dak met dakpannen? Controleer dan in ieder geval één keer per jaar of die nog goed liggen. Uw dak is dan goed voorbereid op een storm. Het is ook verstandig om na een zware storm uw dakpannen te controleren. Laat kapotte dakpannen meteen vervangen.

Maak minimaal één keer per jaar de dakgoten schoon, bijvoorbeeld aan het einde van de herfst. Als het regenwater goed kan wegstromen, voorkomt dat wateroverlast.

Kitwerk repareren

Ook in huis kunt u vochtproblemen krijgen, bijvoorbeeld als het kitwerk in uw badkamer niet goed meer is. Kapotte kitvoegen trekken schimmels aan en die kunnen de schade erger maken. Het gevolg kan zijn dat uw bad, douchebak of wastafel niet meer waterdicht is. U kunt verouderd kitwerk herkennen aan openstaande naden en een verdroogd oppervlak. Schakel hiervoor bij voorkeur een vakman in.

Schoorsteen laten vegen

Een vervuild of verstopt rookkanaal kan een schoorsteenbrand veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat u uw schoorsteen één keer per jaar laat schoonmaken. Schakel hiervoor een specialist in die aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (ASPB).

Kozijnen onderhouden

Kozijnen slijten harder door slecht onderhoud. Dat geldt niet alleen voor houten kozijnen, maar ook voor kunststof kozijnen. Dit kunt u doen om slijtage tegen te gaan.

Houten kozijnen

Hout kan last krijgen van houtrot, bacteriën en schimmels. Als u uw kozijnen niet goed onderhoudt, isoleren ze minder goed en kunt u last krijgen van lekkages. Ook wordt het hout minder sterk. Een goede verflaag beschermt uw houten kozijn hiertegen. Schilder uw buitenkozijnen dus op tijd of laat hiervoor een schilder komen. Controleer uw kozijnen regelmatig op zwakke plekken en werk het schilderwerk eventueel tussentijds bij. Het helpt ook om uw kozijnen goed schoon te houden. Vuil en mos houden vocht vast. Daardoor slijt het verfwerk sneller. Als u uw kozijnen ieder jaar een keer goed schoonmaakt, ziet u meteen of het weer tijd is voor een schilderbeurt.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen hebben weinig onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk om ze één à twee keer per jaar schoon te maken. Gebruik hiervoor een sopje met een zacht schoonmaakmiddel. Vuil kan het kunststof beschadigen. Als u kleine beschadigingen ziet, is het belangrijk om die zo snel mogelijk te repareren met een speciale bijwerkstift. Voor grotere beschadigingen heeft u een vakman nodig. Stel een reparatie niet uit, want dan kan de schade groter worden en kan uw kozijn zwakker worden. Dat is gevaarlijk en duurder om te repareren.

Maak ook de kitranden en de binnenkant van de kozijnen regelmatig schoon. U merkt beschadigingen dan eerder op.

Cv-installatie of warmtepomp (laten) onderhouden

Een cv-installatie en een warmtepomp hebben één keer per jaar onderhoud nodig. Daarmee verkleint u de kans op storingen en kostbare reparaties. De installatie gaat daardoor ook beter en zuiniger werken. Onderhoud is ook belangrijk voor de veiligheid, zodat u geen risico loopt op brand of koolmonoxidevergiftiging.

Voor een onderhoudsbeurt heeft u een specialist nodig. Die controleert de installatie en maakt de belangrijkste onderdelen schoon. Hij vervangt kapotte onderdelen en controleert de uitstoot van koolmonoxide.

Controleer zelf één keer per jaar de waterdruk van uw ketel of pomp. De waterdruk moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Is de waterdruk te laag? Dan moet u het apparaat bijvullen, anders werkt uw installatie niet goed meer.

Ventilatiesysteem schoonhouden

Een ventilatiesysteem zorgt voor frisse lucht in huis. De lucht van buiten wordt gefilterd en komt schoon uw huis binnen. Maar als uw ventilatiesysteem vies is, neemt ook de luchtkwaliteit in uw huis af. Dat is niet goed voor uw gezondheid. Daarom is het belangrijk het ventilatiesysteem schoon te houden. U kunt zelf de ventilatieroosters en afvoerventielen regelmatig schoonmaken. Als u een mechanisch ventilatiesysteem heeft, is het verstandig om dit iedere vier jaar te laten onderhouden door een gespecialiseerd bedrijf.

Tip

Kijk ook of uw zonnepanelen onderhoud nodig hebben. In veel gevallen spoelt de regen ze wel schoon, maar als ze bijna plat liggen hebben ze wel een schoonmaakbeurt nodig. Ook kunnen er bladeren of vogelnestjes onder de panelen liggen. Dat is niet goed voor de brandveiligheid. Haal ze daarom weg als deze onder uw panelen liggen.