Dit moet u doen na een woninginbraak

Per dag wordt er meer dan 100 keer ingebroken. Met de juiste voorzorgsmaatregelen maakt u de kans op inbraak een stuk kleiner, maar wat moet u doen als het u toch overkomt?

De eerste minuten: blijf kalm, bel de politie, maak foto’s

Hoort u een inbreker? Of denkt u dat die nog in de buurt is? Bel direct 112! De politie komt dan zo snel mogelijk. Is er ingebroken en is er niemand meer in de buurt? Bel dan 0900-8844. De politie komt naar u toe om een aangifte op te nemen. Soms komt de politie ook om sporen te onderzoeken, daarom is het belangrijk dat u na een inbraak niet meteen het hele huis doorloopt en begint met opruimen. Laat alles zoals u het aantreft. Ook de slotenmaker en glaszetter moeten even wachten. Juist de plaats waar de inbreker is binnengekomen, is vaak van belang. Soms komen de forensisch specialisten voor het sporenonderzoek pas de volgende dag: ook dan geldt het advies, laat alles zoveel mogelijk zoals het is en overleg met de agenten wat er wel en niet mag. Een noodraam vanuit de buitenkant plaatsen, kan bijvoorbeeld in veel gevallen wel. Maak zoveel mogelijk foto’s. Soms volgt ook een buurtonderzoek.

Blokkeer

Bankpassen, creditcards en mobiele telefoons zijn populair: blokkeer deze zo snel mogelijk. Een telefoon blokkeren kunt u zelf doen op afstand, maar uw provider kan u daar ook bij helpen. De drie grootste providers zijn bereikbaar op:
  • KPN: 06 120 01 200
  • T-Mobile: 0800 7111
  • Vodafone: 06 54 500 100
Maak een lijstje met rekening- en pasnummers en het telefoonnummer van de betreffende bank/creditcardmaatschappij. Rabobank biedt u hier meer informatie.

Wat is er weg?

Nadat de eventuele sporen veilig zijn gesteld, kunt u gaan kijken wat er mist. Dat is eenvoudig als u al een lijst heeft waarop uw belangrijkste bezittingen staan. . Daarvoor heeft de politie handige lijsten gemaakt, te downloaden via het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Heeft u nog niet zo’n lijst? Dan stelt de politie in de meeste gevallen samen met slachtoffers een lijst op voor de aangifte. Dit gaat een stuk sneller als u de lijst al ingevuld in huis hebt.

Neem contact op met de verzekeraar

Het gemiddelde schadebedrag na een inbraak is al snel 2.000 euro, volgens de AD Misdaadmeter. Om die kosten (deels) vergoed te krijgen moet u een beroep doen op de inboedelverzekering voor schade aan losse spullen in het huis. De opstalverzekering dekt schade aan de woning zelf. Dus als een inbreker met een koevoet de deurpost heeft beschadigd, wordt dit misschien vergoed uit de opstalverzekering. Stel de verzekeraar zo snel mogelijk op de hoogte van de inbraak. Dat kan in elk geval telefonisch, vaak ook via de website of een app. Sommige verzekeraars bieden als extra service snelle hulp bij het herstellen van de schade en keren binnen enkele dagen een schadebedrag uit.  Dat verschilt per maatschappij. Interpolis maakt het geld binnen 48 uur over.

Kader: Niet thuis, wat nu?

Inbrekers slaan graag toe als er niemand thuis is. Wat moet u doen als er wordt ingebroken terwijl u op vakantie bent en de buren of anderen de inbraak constateren. Daarvoor heeft de politie de meterkastkaart bij calamiteiten ontwikkelt. Meterkast op de gang? Hang de lijst dan in de aanrechtkast. U kunt de lijst hier downloaden.