Dit moet u weten over veilig en comfortabel wonen

Anbo, de belangenorganisatie voor ouderen krijgt veel vragen over veilig en comfortabel wonen. Vijf veelgestelde vragen én antwoorden op een rij.

1 Ik lees en hoor veel over babbeltrucs en daardoor maak ik mij zorgen over mijn veiligheid. Kan ik de deur nog wel opendoen voor onbekenden?

De politie adviseert: doe niet zomaar open voor onbekenden. Kijk bij voorkeur eerst wie er voor de deur staat: een (digitale) deurspion kan daarbij helpen. Vertrouwt u het niet: bel dan de politie op telefoonnummer  112. Helaas komen oplichting en smoezen aan de deur om geld afhandig te maken steeds vaker voor: dat zijn babbeltrucs. Iemand probeert met een smoes of een leugen binnen te komen en slaan dan hun slag. Enkele tips tegen oplichting aan de deur:
  • Kijk, voor u opendoet, eerst wie er voor de deur staat;
  • Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek;
  • Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten met bijvoorbeeld een deurketting of kierstandhouder;
  • Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe uw deur dicht;
  • Gaat het toch mis? Denk aan RAAK: rustig blijven, accepteer wat wordt gezegd en gevraagd en volg bevelen snel en kalm op; afgeven en kijken. En… doe achteraf altijd aangifte!
Voor meer tips tegen babbeltrucs? Zie ook Trap niet in de babbeltruc Staat er een collectant aan de deur? In dit artikel leest u wat u dan het beste kunt doen.

2 Hoe weet ik of mijn sloten goed zijn?

Controleer of uw sloten een SKG keurmerk hebben. Dat keurmerk staat altijd zichtbaar op scharnieren en sloten. Het is ook onuitwisbaar. U hoeft dus nooit iets los te schroeven of uit elkaar te halen om het keurmerk te kunnen zien: het valt op. Het aantal sterren geeft aan hoe goed het slot tegen inbraak beschermt. Goede sloten hebben 2 of 3 sterren. Heeft u een eigen woning dan bent u zelf verantwoordelijk voor een goede beveiliging, hoewel subsidie van de gemeente soms mogelijk is. Bijvoorbeeld in Utrecht. Woont u in een huurhuis? Overleg dan met uw verhuurder en vraag om een veilig slot. Als uw verhuurder hier niet aan mee wil werken, vraag dan of u zelf het slot mag vervangen. Een nieuw, veilig slot hoeft niet duur te zijn. U leest meer over een inbraakveilige woning in dit artikel. Vindt u het prettig als er iemand langskomt om de veiligheid van uw woning te controleren ? De Anbo-Woonconsulenten kunnen bij Anbo-leden langskomen, om samen met u te kijken naar uw sloten, uw hang- en sluitwerk en eventuele zwakke plekken  

3 Zijn sleutelkastjes veilig?

De vuistregel bij hang- en sluitwerk – en dus óók bij sleutelkastjes is:  kijk naar het SKG®-logo. Anbo is een voorstander van zogeheten slimme sloten. Deze slimme sloten geven bewoners, mantelzorgers, huishoudelijke hulp en/of zorgverleners toegang met een slimme oplossing, zodat bijvoorbeeld altijd duidelijk is wie wanneer naar binnen of naar buiten is gegaan. En vergeet niet: het slot en de toegang zijn belangrijk, maar goede afspraken tussen de verschillende mensen en organisaties die zorg verlenen, zijn nog belangrijker. Vraag in dergelijke gevallen naar het WDTM Ketenkeurmerk voor Toegang tot de Zorgwoning. Lees ook: Hoe regel ik een sleutelkastje?

4 Hoe kan ik mijn huis aanpassen om vallen te voorkomen?

Kijk zelf eens met een kritische blik naar uw woning. Kunt u nog veilig de trap op, heeft u losliggende kleden of kabels op de grond liggen. Heeft u obstakels op uw vaste wandelroutes door de woning, zijn er drempels.  of liggen er misschien losse stoeptegels op uw tuinpad. Dit zijn allemaal zaken die nu misschien nog nauwelijks problemen veroorzaken, maar dat kan zomaar veranderen. Kleden zijn al veiliger als er antislipmateriaal onder ligt, en kabels kunt u met kabelgoten of kabelclips vastmaken. Denk ook aan het vervangen van het bad, aan antislip op de vloer en aan handgrepen in de douche. Er zijn tegenwoordig veel mooie en slimme oplossingen te vinden. Maak ook de trap stroef en zorg dat er niets op ligt. Een tweede leuning of een ander hulpmiddel kan ook helpen. Zorg ook voor vrije, goedverlichte wandelroutes in uw woning, zodat u ook ’s nachts niet valt. Meer artikelen over ‘Vallen’ en Vallen voorkomen vindt u in het dossier.

5 Kan iemand me helpen met het beoordelen van de veiligheid van mijn woning?

Als u zelf niet goed weet waar u op moet letten bij eventuele aanpassingen van uw woning en graag van een deskundige wilt horen hoe u uw woning kunt verbeteren, dan kunt u een expert van de Anbo vragen eens door uw huis te lopen. Maak bijvoorbeeld kennis met Ben Dijkman of maak een afspraak met een vrijwilliger van Wonen met gemak. Een handig hulpmiddel om in kaart te brengen waar u in de toekomst aan moet denken is de Langer Thuis Test van Zilver Wonen. Aan de hand van een groot aantal vragen krijgt u meer inzicht in en informatie over comfortabel en veilig wonen én mobiel blijven.