Domotica die leuk, mooi en handig is voor iedereen

Lampen die u op afstand met uw smartphone kunt bedienen en een app waarmee u kunt zien wie er voor de deur staat. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk, mooi en handig domotica is. De leukste voorbeelden van huisautomatisering voor alle leeftijden.

Domotica is een manier om veiliger, duurzamer en comfortabeler te wonen. Er verschijnen steeds meer apparaten die met uw smartphone te bedienen zijn. Zo zijn er wasmachines, wasdrogers, magnetrons en koffieautomaten die u met uw telefoon eenvoudig aanzet. Domotica kan ervoor zorgen dat u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen.

Slimme verlichting

Een van de populairste toepassingen van huisautomatisering is slimme verlichting. De nieuwste slimme lampen kunt u bedienen met uw smartphone. U kunt de lampen dimmen en van kleur laten veranderen, van heldere werkverlichting tot zachte sfeerverlichting. Bent u onderweg of op vakantie, dan kunt u een tijdschema instellen, zodat het lijkt of er iemand thuis. Een voorbeeld van slimme verlichting is Philips Hue.

Slim moestuintje

Met een smart garden kunt u binnenshuis volledig automatisch groenten en kruiden telen. Het systeem bestaat uit een kweekbak met een stekker eraan. In de bak zet u capsules die bestaan uit speciale aarde met zaad erin, bijvoorbeeld tomatenzaad of basilicumzaad. Een ledlamp zorgt voor de juiste hoeveelheid licht en de plantjes krijgen automatisch water. Een bekend merk voor slimme kweeksets is Click and Grow (Engelstalige website). Het systeem is te koop bij Nederlandse webwinkels.

Slimme deurbel

Zonder op te staan uit uw stoel, kunt u zien wie er bij u aanbelt. Sterker nog, ook als u níet thuis bent kunt u zien wie er voor de deur staat en praten met deze persoon. In een slimme deurbel zit een camera waarvan u het beeld op uw smartphone ziet. Een voorbeeld hiervan is Ring.

Slimme rookmelders

Slimme rookmelders geven niet alleen een signaal af bij brand, maar gaan een paar stappen verder. Zo kunt u een bericht op uw smartphone of tablet ontvangen als er in huis rook, brand of extreme temperatuurstijging is gemeten. Er zijn ook slimme rookmelders die u bellen op uw smartphone als er rook in huis is. Handig zijn ook rookmelders met verlichting. Het koppelen van uw rookmelder aan die van de buren is ook een mogelijkheid.

Spraakbediening

Veel domotica bedient u op afstand, met een afstandbediening, een smartphone of tablet. Het allernieuwste is spraakbesturing. Dat gaat via een basisstation waar u tegen kunt praten: ‘zet de thermostaat op 16 graden’ of ‘speel mijn favoriete muziek af op Spotify’. De apparaten reageren alleen als ze daarvoor geschikt zijn en verbonden zijn met internet. Het basisstation heet een hub en er zijn verschillende modellen te koop. Een voorbeeld is Google Home.

U kunt ook uw smartphone gebruiken voor spraakbediening. Slimme lampen van Philips kunt u bijvoorbeeld bedienen via de spraakassistent Siri die op elke iPhone zit.