Een badkamer beneden

Als u ouder wordt, kan het fijn zijn als uw badkamer op dezelfde verdieping ligt, als uw woonkamer en slaapkamer. Heeft u een eengezinswoning, dan kunt u misschien een badkamer en slaapkamer laten aanbouwen of een bestaande aanbouw of garage verbouwen. Waar moet u dan allemaal aan denken?

De eerste vraag die u moet beantwoorden is of er voldoende ruimte is om een badkamer en slaapkamer te realiseren. Het is verstandig om hierbij ook rekening te houden met de toekomst. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er genoeg ruimte is voor als u later een rollator of rolstoel nodig heeft en dat er genoeg plaats is voor iemand om u te helpen. Voor een badkamer heeft u minimaal 160 bij 180 centimeter nodig. Met een toilet erbij moet u denken aan 220 bij 220 centimeter. Ook moet er voor en naast de wc en bij de wastafel plaats zijn voor een rolstoel. Reken daarvoor op 90 bij 120 centimeter. De deur moet minimaal 85 centimeter breed zijn (liever 90 centimeter) en naar buiten opendraaien. De slaapkamer is bij voorkeur 340 bij 440 centimeter. Er is dan voldoende ruimte voor een tweepersoonsbed, een kast en een rolstoel. Ook een tillift past er dan bij.

Aanbouwen

Bij een eengezinswoning met een ruime tuin is het vaak mogelijk om aan de achterkant een aanbouw te maken. Als uw tuin niet groter is dan 100 vierkante meter, mag u de tuin aan de achterkant van het huis voor de helft bebouwen. Een vergunning is dan niet nodig. Er moet in ieder geval een waterleiding, elektra en een aansluiting op de riolering komen. Dat laatste is het meest ingrijpend. Soms is hiervoor een extra luik in de vloer nodig. Iets om rekening mee te houden als u een mooie parketvloer heeft liggen. Misschien kan de riolering door de tuin gelegd worden. Ook zult u de ruimte moeten verwarmen. Vloerverwarming is juist in de badkamer extra comfortabel. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor elektrische vloerverwarming in combinatie met zonnepanelen. Zorg in ieder geval voor een goede isolatie en goede ventilatie. Denk ook na over de indeling. Wilt u bijvoorbeeld een dubbele wastafel? Komt er ook een toilet in de badkamer of niet? Ten slotte is ook de afwerking van belang. Design kranen en waskommen geven de badkamer een luxe uitstraling, maar verhogen ook de kosten.

Verbouwen

Heeft u beneden al voldoende ruimte, dan hoeft u misschien alleen maar te verbouwen. Dat heeft als voordeel dat de muren er al staan en in de meeste gevallen is de ruimte ook geïsoleerd. Een aansluiting op de riolering moet er nog wel komen. Dat is in een bestaande ruimte iets ingrijpender dan bij een nieuwe aanbouw, omdat er ook een gat in de vloer en de fundering moet worden geboord. Wilt u de garage verbouwen tot slaapkamer en/of badkamer? Dan komt daar ook nog de verhoging van het dak bij met zo’n 30 centimeter. Ook is er isolatie nodig. 

Inrichting badkamer

Bij een nieuwe badkamer kunt u helemaal zelf de inrichting kiezen. Doe het meteen goed en zorg om te beginnen voor een goede ventilatie, zodat er niet snel schimmel zal ontstaan. Dat scheelt weer schoonmaakwerk. Voor het schoonmaken is het ook handig als de vloer volledig vrij is. Kies daarvoor een hangend toilet en hangende kastjes met voldoende opbergruimte. Een wastafel waar een rolstoel onder past kan in de toekomst van pas komen. 

Aannemer

Voor een aanbouw of ingrijpende verbouwing is een goede vakman een vereiste. Vraag in uw omgeving naar namen van betrouwbare aannemers of zoek op internet, bijvoorbeeld op www.bouwgarant.nl. Aannemers met een keurmerk van de Stichting BouwGarant hebben een streepje voor, omdat ze zich houden aan afspraken die zijn gemaakt met de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis. Vraag vervolgens offertes aan verschillende aannemers. Het is handig als u vooraf al weet wat u wilt, zodat u vergelijkbare offertes krijgt. Let bij het gunnen van de opdracht niet alleen op de prijs. Bij een verbouwing in uw eigen huis is het ook belangrijk dat u goed kun communiceren met degene die de klus gaat uitvoeren.

Tijdelijke douche of zorgunit

Kunt u tijdelijk uw badkamer niet gebruiken, bijvoorbeeld omdat u thuis moet revalideren van een operatie? Dan kunt u een tijdelijke douchecabine huren of kopen, ook compleet met douchestoel. Het is zelfs mogelijk een zorgunit te laten plaatsen, compleet met slaapkamer en badkamer. Een voorwaarde is dat u daar ruimte voor heeft achter of naast uw woning. Soms betaalt de gemeente mee aan een zorgunit via de WMO. Dat gebeurt alleen als er geen andere, goedkopere oplossing is.