In het stookseizoen houden veel mensen het liefst de boel goed dicht. Tegelijkertijd gaat de verwarming flink omhoog. Die combinatie is niet gezond. De lucht in huis raakt vervuild, er ontstaan vochtproblemen of het wordt juist onaangenaam droog. Ouderen zijn extra kwetsbaar. Een slecht binnenklimaat zorgt bij hen voor maar liefst 25 procent meer doktersbezoeken, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht.
Vocht in huis
In één op de tien Nederlandse woningen groeit schimmel op muren of plafonds. Heeft u er ook last van, dan is dat een teken dat het te vochtig is in huis. Het is belangrijk maatregelen te nemen, want vocht en schimmel zijn erg ongezond. Ze veroorzaken of verergeren astma en andere luchtwegaandoeningen. Heeft u erg vaak een verstopte neus, jeukende ogen of keelklachten? Vocht geeft behalve aan schimmel ook voeding aan de huisstofmijt die volgens het Longfonds dit soort allergische reacties kan geven.
Last van droge lucht
Behalve te vochtig, kan de lucht in huis ook te droog zijn. Dat gebeurt bijna alleen in de winter als droge buitenlucht wordt opgewarmd. Een te lage luchtvochtigheid kan allerlei klachten geven. Uw keel voelt droog aan, u krijgt last van droge ogen of van barstjes in uw lippen. Droge lucht kan ook huidklachten verergeren. Voor mensen die snel last hebben van schilfertjes, kloofjes of roodheid is de winter sowieso al een lastig seizoen. Door vrieskou en gure wind is hun huid extra gevoelig.
De juiste luchtvochtigheid
Met een hygrometer kunt u de luchtvochtigheid in huis meten. Een waarde tussen de 40 en 60 procent is ideaal. Zowel bij een te vochtig als een te droog huis is ventileren belangrijk. Het zorgt voor gezonde, schone en zuurstofrijke lucht. ’s Morgens even luchten is niet voldoende; u moet zorgen voor een permanente toevoer van verse lucht via roosters of een ventilatiesysteem.
Tips tegen vocht:
- Ventileer extra tijdens koken en douchen.
- Kook met de deksel op de pan.
- Maak wanden en vloeren na het douchen droog.
- Droog de vloer na het dweilen.
- Hang wasgoed als het kan buiten, of anders in een goed geventileerde ruimte.
- Laat lekkages of vochtdoorslag snel repareren.
Tips tegen droge lucht:
- Zet de verwarming niet hoger dan 21 graden.
- Zorg voor frisse lucht.
- Hang waterbakjes aan de radiator en houd deze goed schoon. Anders ontstaat een risico op bacteriën.
- Stof regelmatig (stof verergert de klachten).