Een groen dak is ook goed voor het klimaat. In sommige gemeentes kunt u er daarom subsidie voor krijgen. Als u een plat dak heeft op uw woning, schuur of garage, is het meestal mogelijk om een groen dak te maken. Een groen dak is een plat dak dat bedekt is met sedumplanten. Sedumplanten zijn een soort vetplanten, die veel water opnemen maar ook goed tegen droogte kunnen. De mat waarop ze groeien bewaart het water als het veel regent.
Het groene dak bestaat uit drie lagen. De onderste laag is een beschermlaag. Die zorgt ervoor dat de wortels van de planten het dak niet beschadigen en dat regenwater wordt afgevoerd. Daar bovenop komt de voedingsbodem voor de sedumplantjes. Onkruid groeit hier juist niet goed op. De laag met plantjes is de enige laag die zichtbaar is.
De voordelen van een groen dak
- De sedumplanten nemen zonlicht op, zodat bij warm weer de temperatuur in huis minder snel stijgt. Dat scheelt soms wel tot 4 graden. In de winter zorgt het groene dak ervoor dat de warmte minder snel naar buiten gaat.
- Planten zetten kooldioxide om in zuurstof. Kooldioxide is een broeikasgas, dat slecht is voor het klimaat. Daarom doet u met een groen dak iets goeds voor het klimaat. Bovendien nemen de plantjes pollen en kleine stofdeeltjes op, zodat de luchtkwaliteit verbetert.
- Een groen dak neemt veel water op en vermindert daardoor de kans op lekkage en overstroming.
- De extra laag op het dak beschermt de dakbedekking tegen straling van de zon en tegen hagel, zware regen en vorst. Daardoor gaat het dak langer mee, ongeveer twee keer zo lang als een ander plat dak.
- Een groen dak is mooi. Als u een groen dak laat aanleggen op een schuur of aanbouw die van bovenaf vanuit het huis te zien is, kunt u daar het hele jaar van genieten.
- Heeft u zonnepanelen? Die leveren nog meer op in combinatie met een groen dak. Dat komt doordat de zonnepanelen minder warm worden door de koelere, groene ondergrond. Het rendement kan daardoor met 6 procent verbeteren.
- Vogels en insecten zijn blij met uw groene dak. Daarmee zorgt u ervoor dat veel soorten zich thuis voelen in de buurt.
- Een groen dak helpt mee om de temperatuur in de omgeving van uw huis minder hard te laten stijgen. Dat geldt niet alleen voor groene daken, maar voor al het groen in steden en dorpen. Planten en bomen laten water verdampen en geven schaduw. Daardoor kan de temperatuur plaatselijk met 2 graden dalen.
De nadelen van een groen dak
- Kort na het aanleggen hebben de plantjes water nodig. Als het niet regent, moet u ze dus besproeien. Daarna hoeft dat alleen nog in lange, droge perioden (4 of 5 weken in de zomer).
- Een groen dak heeft evenveel onderhoud nodig als een normaal plat dak. Het beste is om in het voor- en najaar het onkruid te verwijderen en de plantjes te bemesten. Wilt of kunt u dat niet zelf doen? Dan kunt u hiervoor ook een onderhoudscontract afsluiten.
- Het is erg belangrijk dat een groen dak goed wordt aangelegd. Als er door wortelgroei toch lekkage zou ontstaan, is het erg moeilijk om dit op te sporen en te verhelpen.
- Een groen dak is zwaarder dan een gewoon dak. Daarom zijn niet alle gebouwen geschikt voor een groen dak. De muur en het dak moeten stevig genoeg zijn om de drie lagen waaruit het groene dak bestaat te kunnen dragen.
- Een groen dak kost geld. Hiervoor kunt u soms wel subsidie aanvragen. Lees verder voor meer informatie. Ook gaat u op den duur geld besparen door lagere stookkosten.
Wat kost een groen dak?
De kosten van een groen dak hangen af van de oppervlakte en de hoogte. Voor een dak van 10 tot 50 vierkante meter op een gebouw zonder verdiepingen betaalt u bijvoorbeeld rond de 90 euro per vierkante meter. Voor daken op de tweede of derde woonlaag liggen de prijzen per vierkante meter hoger. Ook grind verwijderen en afvoeren kost extra.
Veel gemeentes en waterschappen geven subsidie voor de aanleg van groene daken. Die subsidie kan oplopen tot 40 euro per vierkante meter. Meer informatie over groene daken vindt u op deze pagina.