Een tuin zonder planten, met alleen bestrating kost nauwelijks onderhoud. Toch kleven ook daar nadelen aan. Na een flinke regenbui krijgt u al snel plassen en de tuin ziet er minder aantrekkelijk uit. Met onderhoudsvriendelijke planten in potten, een goede afvoer en andere oplossingen houdt u de tuin mooi zonder dat het u veel werk kost.
Borders of plantenbakken
Plantenbakken hebben minder onderhoud nodig dan borders, zeker als u kiest voor een klein aantal grote plantenbakken. Grotere bakken hebben minder water nodig en u hoeft minder te bukken. Een verhoogde border heeft hetzelfde effect. Wilt u helemaal geen water geven, dan kunt u ook een automatisch bewateringssysteem aanleggen. Of u zorgt zelf voor een eenvoudige oplossing. Bijvoorbeeld een tuinslang waaruit regelmatig een beetje water druppelt.
Welke planten?
Planten die veel plezier geven en weinig onderhoud vragen zijn grote sierplanten. Ook van struiken, wintergroene planten en langzame groeiers kunt u veel plezier hebben. Vraag het tuincentrum naar geschikte soorten. Een bodembedekker als Vrouwenmantel is het hele jaar groen en heeft maar één keer per jaar een snoeibeurt nodig.
Het is bovendien handig als planten tegen droogte kunnen, zoals grassen, lavendel en rozemarijn. Ten slotte zijn ook bloembollen een goed idee. Kies voor meerjarige soorten. Deze kunnen na de bloei gewoon in de grond blijven zitten en bloeien ieder jaar opnieuw.
Wilt u helemaal geen tijd kwijt zijn aan onderhoud? Denk dan ook eens aan een standbeeld, een tuinschilderij of een fonteintje. Kijkt u liever naar iets groens, kies dan voor een kunstplant.
Gras, tegels of iets anders
Gras is het hele jaar groen en goedkoop in aanschaf, maar het maaien is wel veel werk. Een robotmaaier kan een oplossing zijn. Deze maait zelf uw hele gazon. De prijzen liggen tussen de 400 en 1800 euro. Een andere oplossing is kunstgras.
Tegels vragen bijna geen onderhoud, maar dan moet er wel een goede afwatering zijn. Als er regelmatig water blijft staan, worden de tegels snel lelijk. Vraag hierbij hulp aan een specialist.
Voor het tuinpad zijn ruwe tegels van keramiek, graniet of basalt heel geschikt omdat er weinig algen op groeien. Dit voorkomt dat de tegels glad worden. Grote tegels zijn handig, omdat er minder onkruid tussen kan groeien. Als u de ruimte tussen de tegels laat voegen, heeft u daar helemaal geen last meer van. Zorg ervoor dat de tegels op dezelfde hoogte liggen om de kans op vallen te verkleinen.
Als u geen tegels wilt, kunt u kiezen voor hardhouten vlonders, grind (op een worteldoek tegen onkruid) of boomschors. Deze oplossingen zijn minder geschikt voor delen van de tuin waar u veel zult lopen. Vlonders kunnen erg glad zijn en grind en boomschors zijn niet geschikt voor een rollator of rolstoel.
Veilige tuin
Hoogteverschillen in de tuin zien er leuk uit, maar vergroten het risico op vallen. Laat opstapjes en drempels verwijderen. Een berijdbare helling met een hoek van niet meer dan 15 graden en een stevige reling erlangs is veiliger. Een pad van 160 centimeter breed is groot genoeg voor een rolstoel of om arm in arm met iemand te lopen.
Goede verlichting maakt een tuin niet alleen veiliger, maar kan ook heel mooi zijn. Een goed verlicht tuinpad voorkomt vallen en schrikt inbrekers af. Een leuk extraatje is het verlichten van een mooie plant, standbeeld of tuinschilderij. Leg bij de toegangspoort een lamp met sensor aan, die automatisch aangaat als er iemand in de buurt komt.
Wat kost het?
Wilt u uw tuin helemaal opnieuw laten aanleggen, dan kost dat gemiddeld tussen de 5000 en 6000 euro. Voor een tuinontwerp bent u ongeveer 300 euro kwijt. Voor beplanting kunt u denken aan 10 tot 30 euro per vierkante meter en voor bestrating ongeveer 50 tot 150 euro per vierkante meter. Een hovenier vraagt tussen de 35 en 55 euro per uur.
Hulp nodig?
Hoe onderhoudsarm een tuin ook is aangelegd, soms moet er toch wat gebeuren. Is snoeien of onkruid wieden u teveel, dan kunt u hier hulp bij inschakelen. U kunt dit aan een professionele hovenier vragen, maar er zijn ook andere mogelijkheden.
In grote delen van het land is via internet makkelijk een student of zelfstandig werkende tuinhulp te vinden die kan schoffelen, grasmaaien en snoeien. Er zijn speciale websites die vraag en aanbod bij elkaar brengen, zoals nationalehulpgids.nl, hulpstudent.nl of tuinhulpen.nl. De uurprijzen liggen tussen de 15 en 25 euro.
Heeft u hier geen geld voor, dan kunt ook proberen een vrijwilliger te vinden. Gemeenten hebben soms speciale projecten voor burenhulp. Vraag ernaar bij het buurtteam of het wijkcentrum. Of plaats een oproep op een landelijke website, zoals wehelpen.nl of nlvoorelkaar.nl.