Een ongeluk zit in een klein hoekje

Het aantal valpartijen onder ouderen neemt toe. In 2017 was gemiddeld elke 5 minuten een 65-plusser slachtoffer van een val in de privé-omgeving. Voorkomen is natuurlijk het beste. Maar wat als u toch op de grond ligt en hulp nodig heeft?

Een valpartij kan verschillende oorzaken hebben. Een losliggend kleedje of een drempel zijn bekende voorbeelden. Maar ook duizeligheid of gewoon even niet goed opletten, kan leiden tot een vervelende valpartij. Wat de oorzaak ook is, het is belangrijk dat u na een val zo snel mogelijk hulp krijgt.

Wees voorbereid

U weet natuurlijk niet of en wanneer u zult vallen. U kunt er wel voor zorgen dat u in iedere situatie iemand kunt waarschuwen. Een beetje voorbereiding kan veel ellende voorkomen.
  • Zorg ervoor dat er op elke verdieping een telefoon is, of dat u uw mobiele telefoon altijd bij u heeft.
  • Zorg dat alle telefoons opgeladen zijn.
  • Zet belangrijke telefoonnummers in het geheugen van de telefoon. Denk hierbij aan het nummer van de huisarts, maar ook aan dat van uw buren en/of uw naaste familie.
  • Gebruik personenalarmering en draag deze altijd bij u. Vindt u de alarmknop te zwaar of hinderlijk, vraag dan bij uw zorgorganisatie of thuiszorgwinkel om een andere knop. Er bestaan ook alarmsystemen verwerkt in een horloge of armband. Zo’n sieraad draagt u altijd bij u, waardoor u de hulpdiensten altijd binnen handbereik heeft.
  • Denk ook eens na over een personenalarm dat buitenshuis te gebruiken is. Veel mensen weten niet dat er ook mobiele alarmering te koop is. Daarmee kunt u overal hulp inroepen en niet alleen als u thuis bent. Met 1 druk op de knop is hulp altijd dichtbij. Met mobiele alarmering kunt u op afstand met elkaar praten. En door de GPS is bekend waar u bent. Een voorbeeld van mobiele alarmering is het horloge van Wuzzi Alert.
  • Bewaar een exemplaar van de voordeursleutel boven, bijvoorbeeld in uw slaapkamer of badkamer.
  • Zorg ervoor dat ook anderen uw huissleutel hebben, zoals buren, een zoon en/of dochter of goede vriend of vriendin die in de buurt woont.