Een serviceflat, iets voor u?

In een serviceflat woont u zelfstandig in een appartement. U kunt gebruik maken van gemeenschappelijke voorzieningen. Het aanbod verschilt per flat, net als de kosten.

De gemiddelde serviceflat heeft 115 appartementen. Meestal bestaat een appartement uit twee kamers, soms zijn het studio’s. De oppervlakte is 50 tot 70 vierkante meter. De meeste serviceflats vindt u in de Randstad, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Wilt u weten of er een serviceflat bij u in de buurt is? Informeer bij het Wmo-loket van uw gemeente. Of kijk op Woonz.nl.

Zelfstandig en beschermd

In een serviceflat woont u zelfstandig, in uw eigen appartement. Privacy staat voorop. Het is een beschermde omgeving, zonder zorguitstraling. De service is vooral gericht op gemak en comfort. Denk aan een maaltijdservice, boodschappendienst, kapper en recreatieruimte. Er zijn ook serviceflats met een winkeltje en logeerkamers voor uw gasten. Welke diensten er zijn, verschilt per flat. Het aanbod kan beperkt zijn tot een alarmsysteem en tuinonderhoud. Maar er zijn ook flats met eigen koks, klusjesmannen en verpleegkundigen.

Servicekosten

U betaalt de geleverde diensten zelf. Deze servicekosten komen bovenop de huur- of koopprijs van uw woning. Hoe hoog de kosten zijn, hangt af van het aanbod. Meestal betaalt u een vaste bijdrage voor een verplicht servicepakket. De andere diensten betaalt u alleen als u er gebruik van maakt. De hoogte van de vaste bijdrage varieert per flat. Reken bij een koopappartement op een bedrag tussen de 350 euro en 750 euro per maand. Wilt u huren? Reken dan op gemiddeld 275 euro aan vaste servicekosten. Uitschieters van ruim 1000 euro per maand komen ook voor. Servicekosten zijn bijvoorbeeld de kosten voor een huismeester, het onderhoud aan het gebouw, tuinonderhoud, een fietsenstalling, verzekeringen, het beheer van een logeerkamer, et cetera.

Kopen of huren?

Vroeger bestonden serviceflats vooral uit koopwoningen. Tegenwoordig zijn er ook woningen te huur, vooral in de vrije sector. Dat betekent dat de huur hoger is dan 808,06 euro per maand (2023). Daar komen de servicekosten nog bij. Enkele serviceflats verhuren goedkopere sociale-huurappartementen. Hiervoor moet u zich inschrijven bij de woningcorporatie die de flat beheert. Check ook bij de woningcorporatie of er een wachtlijst is en hoe de toewijzing geregeld wordt.

Iets voor u?

serviceflat

De meeste serviceflats hebben een minimumleeftijd voor nieuwe bewoners: 50 tot 55 jaar. U moet redelijk zelfstandig kunnen wonen. U hoeft geen indicatie te hebben om in een serviceflat te wonen. 

Heeft u een serviceflat op het oog? Let op of de flat is aangepast aan de moderne tijd. Zijn de gangen breed en zonder drempels? Is de badkamer voorzien van extra handgrepen? Zijn de centrale ruimtes goed onderhouden? Als er sprake is van achterstallig onderhoud, informeer dan naar de plannen. Zo voorkomt u onverwachte extra kosten. 

Toch zorg nodig

Woont u in een serviceflat en heeft u toch zorg nodig? Medische thuiszorg regelt u via de huisarts of de wijkverpleegkundige. Zij vragen de zorg aan bij de zorgverzekering en regelen daarmee ook uw indicatie voor zorg. Thuishulp zoals huishoudelijke hulp regelt u via het Wmo-loket van de gemeente. Lees ook: Hoe regel ik huishoudelijke hulp via de gemeente? Het kan ook zijn dat er afspraken zijn met lokale zorgaanbieders. Dan kunt u gebruikmaken van een zorgpost in de buurt, of in de flat zelf. Soms heeft een serviceflat een eigen zorgteam in huis. U kunt daar ook gebruik van maken als u geen zorgindicatie heeft. U moet deze zorg wel zelf betalen.