Een slimme speaker, wat is dat en wat kan ik ermee?

Slimme speakers zijn moderne luidsprekers die u met uw stem opdrachten kunt geven en vragen kunt stellen. Het antwoord komt van een nagemaakte stem uit de speaker. Hoe werkt het en wat heeft u eraan?

Als u praat tegen een slimme speaker, zet de speaker uw stemgeluid om in woorden. Uw vraag komt terecht bij een zoekmachine, want de speaker is draadloos verbonden met internet. De zoekmachine stuurt het antwoord terug naar de speaker. De speaker spreekt dit antwoord vervolgens uit. Er zijn slimme speakers van Google, Amazon en Apple. Ook andere bedrijven, instellingen en de overheid bieden diensten aan via deze slimme speakers. Albert Heijn bijvoorbeeld gebruikt een spraakdienst voor de boodschappenservice en voor recepten. Bij de Rabobank kunt u met uw stem bankzaken regelen.

In de zorg zijn slimme speakers in opkomst. In de toekomst kunt u bijvoorbeeld hulp inroepen door te praten tegen uw speaker. U hoeft dan geen personenalarm meer bij u te dragen. Nu al gebruiken ouderen slimme speakers voor sociaal contact, muziek, informatie en spelletjes. De slimme speaker vergroot hun gevoel van veiligheid. 

Hoe werkt het?

Op Google kunt u de Google Assistent een vraag stellen of een opdracht geven. Dat kan op uw telefoon, maar ook met een slimme speaker. U heeft daarvoor draadloos internet (wifi) en de slimme speaker Google Home of Google Nest Mini nodig. Ook heeft u een smartphone nodig om de speaker te installeren.

De slimme speaker van Google leest bijvoorbeeld het laatste nieuws of het weerbericht voor, maar u kunt de speaker ook vragen of u vandaag een korte broek aan kunt en hoelang u eieren kunt bewaren. U kunt de speaker ook gebruiken als kookwekker, rekenmachine, muziekspeler of radio. Het is tegelijkertijd een vertaalmachine, tv-gids, kookboek, agenda en nog veel meer. Een installatiehandleiding en tips voor het gebruik van de slimme speaker van Google vindt u bij Project Zilver.

Hoe veilig is het?

Wat u zegt tegen de speaker, wordt opgeslagen door Google. Deze gegevens zijn goed beveiligd, zodat anderen ze niet kunnen afluisteren. Google bewaart de vragen en opdrachten die u heeft ingesproken. U kunt zelf terugluisteren wat er precies is opgeslagen via uw Google-account. U vindt de opnames op de pagina ‘Mijn activiteit’. Hier kunt u de gegevens ook zelf verwijderen. Wilt u niet dat de slimme speaker meeluistert? Zet de speaker dan uit met de ‘stop luister-knop’.

Andere apparaten

Een slimme speaker kunt u ook verbinden met andere (slimme) apparaten in uw woning. U kunt dan bijvoorbeeld met uw stem de tv aanzetten op uw favoriete zender, het licht aandoen, de verwarming hoger of lager zetten of het zonnescherm bedienen.