Een vluchtplan voor uw woning

Bij een brand heeft u gemiddeld 3 minuten de tijd om uw woning veilig te verlaten. Het is dan ook belangrijk dat u niet twijfelt, maar meteen weet wat u moet doen. Een goed vluchtplan maken en vooraf oefenen kan levens redden. Ook bij andere noodsituaties.

Als er niets gebeurt, zal het aantal ouderen dat omkomt door een woningbrand de komende jaren meer dan verdubbelen. Dat voorspelde René Hagen, lector brandpreventie bij het Instituut Fysieke Veiligheid, verbonden aan Brandweer Nederland. Eerder verscheen het rapport ‘De invloed van vergrijzing op brandveiligheid’. Hagen sprak toen zijn zorgen uit tegenover de NOS. Zelfstandig wonende ouderen zijn kwetsbaar, omdat ze minder snel kunnen reageren en zich niet zo snel uit de voeten kunnen maken. Goede voorlichting is enorm belangrijk volgens de lector brandpreventie, maar ook vluchtroutes verdienen aandacht.

Vluchtplan op papier

Op het moment dat er brand uitbreekt telt elke seconde. Het is dan ook belangrijk dat u rookmelders installeert. Daarnaast is een vluchtplan van belang. Zorg dat u vooraf nadenkt over wat u moet doet in zo’n situatie. Maak afspraken, bijvoorbeeld met uw buren, en zorg voor een goed vluchtplan. Zo’n plan helpt u niet alleen bij brand, maar ook in andere noodsituaties. Zet alles op papier, is het advies. Dat klinkt misschien overdreven, maar het helpt u om overzicht te krijgen en het is een goede geheugensteun.
  • Het duurt gemiddeld 8 minuten voordat de brandweer bij u kan zijn. Tot die tijd kan de brandweer niet helpen. Maak daarom afspraken met buren. Hoe kunt u elkaar helpen in geval van noodsituaties? Schrijf hun telefoonnummers op of zet ze in uw (mobiele) telefoon
  • Zorg dat er altijd een telefoon binnen handbereik is om 112 en buren te alarmeren.
  • Spreek met buren en medebewoners een verzamelplek af. Dat is de plek waar u naartoe gaat als u uw woning moet ontvluchten. Zo raakt u niet verloren en kunnen anderen u snel helpen.
  • Denk na over de kortste vluchtroutes vanuit de verschillende ruimtes in uw huis.
  • Houd de vluchtweg vrij. Een rollator of stoel die in de weg staat, is bij rookontwikkeling nauwelijks zichtbaar. Haal spullen van de vloer waarover u kunt struikelen. Zorg ook dat hulpverleners goed naar binnen kunnen. Wordt de voordeur bijvoorbeeld niet geblokkeerd door een rolstoel?
  • Als u het kunt gebruiken: een brandladder gebruiken. Tevoren oefenen is verstandig.
  • Sluit bij brand tijdens uw vlucht, de deuren achter u. Dit vertraagt de verspreiding van vuur en rook.
  • Sluit als u gaat slapen de slaapkamerdeuren. Dit zorgt voor veel minder rook in uw slaapkamer als er brand uitbreekt en dit verlengt de vluchttijd.
  • Oefen een keertje, dat is ontzettend leerzaam om te doen!
Brandweer Nederland heeft een checklist vluchtplan gemaakt. Volg de stappen en geef aan wat u geregeld en geoefend heeft.