Energiezuinig wonen, wat houdt dat in?

De ene woning verbruikt veel minder energie dan de andere. Er zijn zelfs woningen die zelf alle energie opwekken die u nodig heeft. Wat houdt energiezuinig wonen precies in? En welke voordelen levert het op, naast een lage energierekening?

Een energiezuinige woning heeft weinig energie nodig en wekt zelf energie op. U kunt een energiezuinig huis makkelijk op een constante temperatuur houden en er is altijd genoeg frisse lucht.

Nieuwe woningen zijn over het algemeen een stuk zuiniger met energie dan oudere woningen. Maar u kunt een oude woning wel energiezuinig maken. We zetten een aantal maatregelen op een rij die daarbij helpen. Bij iedere maatregel ziet u ook welke voordelen de maatregel u oplevert.

Isolatie

Energiezuinig wonen begint met goede isolatie. Dat betekent bijvoorbeeld dat er geen kieren zijn bij de deuren, ramen en het luik van de kruipruimte. U kunt kieren dichtmaken met tochtstrips of tochtband. Achter de brievenbus en onder de buitendeur kunt u een tochtwerende borstel vastmaken. U voelt hierdoor minder tocht. Onder de binnendeuren moet altijd twee centimeter ruimte zijn voor de ventilatie.

Het dak, de muren en de vloer van een energiezuinige woning hebben een goede isolerende laag. Die houdt de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten. Betere dak-, muur- en vloerisolatie levert vaak een grote energiebesparing op, vooral bij oude, slecht geïsoleerde woningen. Ook de isolatie van een woning uit de jaren 80 en jaren 90 kan vaak worden verbeterd. Goede vloerisolatie heeft bovendien als voordeel dat u minder snel koude voeten krijgt. Goede dakisolatie maakt de zolder comfortabeler.

Bij goede isolatie hoort ook HR++ glas of triple glas. Deze typen glas isoleren beter dan dubbel glas. Enkel glas isoleert helemaal niet. Als u enkel glas vervangt door isolerend glas, heeft u geen last meer van beslagen ramen en vocht en voelt u veel minder kou in de winter. Ook het vervangen van dubbel glas door beter isolerend glas zorgt voor een warmere kamer.

Ventilatie

Goede ventilatie is belangrijk voor een gezonde luchtkwaliteit in huis, maar ook voor het energieverbruik. Een ventilatiesysteem kan ervoor zorgen dat de verse lucht die van buiten komt, wordt verwarmd met de uitgeblazen binnenlucht. Dat heet warmte terugwinnen. Het is handig als dat alleen gebeurt als het koud is buiten en juist niet in de zomer.

Veel huizen hebben een centraal ventilatiesysteem. Heeft u dat nog niet, dan is het erg duur om het te laten aanleggen. Het is in dat geval goedkoper om per kamer een eigen ventilatiesysteem te kiezen. Ook dan kunt u afhankelijk van de keuze die u maakt warmte terugwinnen.

Lage temperatuur verwarming

Een cv-ketel verwarmt het huis met water van 60 tot 90 graden, afhankelijk van de leeftijd en de instelling van de ketel. Een energiezuinig huis kan ook lekker warm worden als u het verwarmt met water dat maar 35 tot 55 graden is. U heeft daarvoor vloerverwarming nodig of radiatoren die goed warmte afgeven.

Radiatoren die bestaan uit twee delen met dunne, gebogen metalen platen ertussen geven veel warmte af. Of dat genoeg is, kunt u testen door in de winter de cv-ketel op 50 graden af te stellen. Zet de thermostaat ’s nachts 1 of 2 graden lager en ’s morgens weer hoger. Warmt het huis snel genoeg op en wordt het ook na een koude nacht lekker warm? Dan kunnen uw radiatoren lage temperatuurverwarming aan. Blijft het te koud? Dan kunt u dat misschien oplossen met andere radiatoren vervangen en/of een radiatorventilator.

Lage temperatuur verwarming zorgt ervoor dat uw woning bijna altijd dezelfde temperatuur heeft en houdt de lucht in huis gezond. U heeft er een goed geïsoleerd huis voor nodig. Heeft u nog geen HR++ of triple glas, dan kan het snel koud aanvoelen. Ook uw ventilatiesysteem moet worden afgestemd op lage temperatuurverwarming.

Vloerverwarming voelt aan uw voeten lekker warm aan. Maar bij lage temperatuur verwarming in een goed geïsoleerd huis blijft de warmte vaak zo constant, dat de vloerverwarming niet aanslaat. Dat kan minder comfortabel aanvoelen.

Een groot voordeel van vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is dat u geen gasaansluiting meer nodig heeft om uw huis te verwarmen. Als u ook elektrisch kookt, kunt u helemaal van het gas af.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen op het dak kunt u stroom opwekken voor uw elektrische apparaten. Afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen kunnen ze in de zomer alle stroom leveren die u nodig heeft en vaak nog veel meer. Die stroom kunt u verkopen aan de energieleverancier.

Zonnepanelen geven geen extra comfort in huis, maar zijn wel goed voor het milieu en in ongeveer zeven jaar heeft u uw investering terugverdiend.

Beter energielabel

Als u energiebesparende maatregelen neemt, kan dat de waarde van uw huis verhogen. Dat heeft te maken met het verplichte energielabel bij de verkoop. Een hoger energielabel, verhoogt de verkoopprijs.

Gratis huisscan

Wilt u weten welke mogelijkheden u heeft om uw woning energiezuiniger te maken? Doe dan de gratis huisscan op Rabobank.HomeQgo.nl. U krijgt hier ook inzicht in de subsidies en financieringsmogelijkheden.