Experttips die inbrekers buiten de deur houden

Een openstaand raam, een voordeurslot dat makkelijk te forceren is. Bij woninginbraak gaan de daders meestal voor een snelle buit. Hoe moeilijker u het ze maakt, hoe groter de kans dat ze het opgeven.

Een woninginbraak heeft vaak een enorme impact. Mensen raken niet alleen bezittingen kwijt, maar vaak ook hun gevoel van veiligheid, weet Sjak van Nieuwkuijk, risico- en preventiedeskundige van Interpolis: ‘Ik zie heel wat ellende.’ Achteraf de schade vergoeden, neemt maar een deel van de pijn weg. ’Daarom richt  Interpolis zich steeds meer op preventie.

In de spotlights

Behalve met slachtoffers, spreekt Van Nieuwkuijk af en toe ook met inbrekers: ‘Hun belangrijkste zorg is niet opvallen.’ Ze komen niet in straten waar de sociale controle groot is. Met dat in uw achterhoofd kunt u er met eenvoudige maatregelen al voor zorgen dat inbrekers liever aan uw deur voorbij gaan. Een zeer effectief middel is volgens Van Nieuwkuijk de Whatsapp buurtpreventie. Uit proeven die daarmee gedaan zijn in Tilburg, bleek dat het aantal inbraken met ongeveer 40 procent daalde. Whatsapp buurtpreventie werkt via de smartphone mobiele telefoon. Buurtbewoners maken een gezamenlijke Whatsapp groep en via die groep kunnen ze elkaar waarschuwen zodra ze iets verdachts zien. Inbrekers worden dus al in de gaten gehouden, voordat ze hun slag hebben geslagen. Hoe het precies werkt, leest u hier. Ook verlichting schrikt af; een inbreker staat niet graag in de spotlights. Denk aan goede buitenverlichting, of aan een lamp die aanspringt zodra er iemand in de buurt komt. Maar zorg ook dat er binnen lampen branden en laat de gordijnen open. Dat maakt het lastig om ongemerkt door uw huis te sluipen. Tot slot doet u er goed aan regelmatig te snoeien. Dichte begroeiing is ideaal voor inbrekers om zich achter te verschuilen.

Doe of u thuis bent

Inbrekers lopen eerder voorbij aan een huis dat er bewoond uitziet. Zorg daarom om te beginnen dat er ’s avonds licht brandt. LED kaarsjes gebruiken is zeer effectief, dan lijkt het of iemand thuis is. U kunt als u niet thuis bent eenvoudige tijdschakelaars gebruiken die het licht automatisch aan doen op een vaste tijd. Maar dankzij moderne elektronica is het ook mogelijk om inbrekers op andere wijze om de tuin te leiden. Interpolis-expert Van Nieuwkerk maakt zelf gebruik van domotica, huisautomatisering. Daarmee kunt u bijvoorbeeld de verlichting bedienen vanaf uw mobiele telefoon, ook als u onderweg bent.  Sommige domoticasystemen kunt u zo instellen dat buren gewaarschuwd worden als het systeem iets verdachts opmerkt. Verder kunt u de buren vragen om tijdens de vakantie de post op te ruimen, de planten water te geven en de tuin een beetje bij te houden. En schakel uw vaste telefoon door naar uw mobiele telefoon. Dan kunt u opnemen tijdens uw vakantie, en dit maakt dat een dader denkt dat u thuis bent. Het spreekt voor zich dat u geen briefjes op de deur plakt, maar wees ook voorzichtig met sociale media.

Laat ze niet binnen

Preventie door verzekeraars en politie heeft gelukkig al veel opgeleverd. Zo is het aantal insluipingen gedaald. Mensen zijn er steeds beter van doordrongen dat ze ramen en deuren altijd moeten afsluiten, ook als ze maar even weg zijn. Ook is goed hang- en sluitwerk met een keurmerk steeds normaler. Goede sloten werken niet tegen de babbeltruc, waarbij onbekenden aanbellen en met een smoes proberen binnen te komen. Tip van Sjak van Nieuwkuijk is om zeker niet open te doen als het donker is. Instanties met goede bedoelingen, zullen het begrijpen en het overdag opnieuw proberen. Handig is een kierstandhouder, waarmee u de deur een klein stukje kunt openen. Inbrekers bedenken steeds nieuwe methoden om sloten te forceren. Zo is er de cilindertrekmethode, ook wel kerntrekken genoemd. De inbrekers draaien een schroef in het cilinderslot waarna ze het slot er met een speciaal apparaat uittrekken. Het kost een minuut en maakt nauwelijks lawaai. Er zijn gekeurde sloten waarmee dit niet lukt. Meer informatie vindt u op Politiekeurmerk.nl. Daar ziet u ook andere bekende inbraakmethodes. Met tips wat u er tegen kunt doen.

Toch ingebroken?

Sjak van Nieuwkuijk tipt om met de Stopheling app van de politie uw eigendommen te registreren. Ze komen dan - als ze ondanks alle preventiemaatregelen toch gestolen worden - in een database van de politie. Wanneer de politie tijdens een onderzoek spullen van u aantreft, is de kans groter dat u ze terugkrijgt. De app is ook handig voor wie regelmatig iets tweedehands koopt. U kunt via het serienummer checken of bijvoorbeeld een televisie of fiets niet als gestolen geregistreerd staat. Zo ontmoedigt u inbrekers en draagt bij aan het veiliger maken van Nederland!