Fijn wonen... in een bungalow

Als u naar uw zin woont, wilt u het liefst nooit meer weg uit uw eigen huis. Maar is dit huis ook geschikt om in te blijven wonen als u ouder wordt? Wie daar al vroeg over nadenkt, heeft meer tijd om oplossingen te vinden.

Rob Marée koos voor een levensloopbestendige bungalow

Op tijd aan de slag gaan met woonwensen, kan veel opleveren. Dat merkten Rob Marée en zijn vrouw. Ze wilden graag een huis waarin ze voor altijd kunnen blijven wonen. Uiteindelijk bouwden ze zelf een duurzame bungalow die geschikt is voor alle levensfases.
Rob en zijn vrouw woonden in een twee-onder-een-kapwoning. Geen ideale situatie als één van beiden over een tijdje minder goed ter been zou worden. Rob Marée: “Bij mijn schoonouders hebben we gezien hoe een huis je in de weg kan zitten als je minder mobiel wordt. Dat wilden wij voorkomen.”

Toen hun zoon de deur uitging, begon het echtpaar met zoeken naar hun droomhuis, een compacte bungalow om levenslang in te blijven wonen. Maar geen enkele bestaande woning voldeed aan hun eisen. “Na lang zoeken op de woningmarkt, hebben we uiteindelijk zelf een prefab bungalow gebouwd. Dat is het voordeel van op tijd beginnen. Je kunt dan nog veel zelf doen.”

Ze kozen voor een bungalow zonder drempels, met brede deuropeningen en met de slaapkamer en de badkamer recht tegenover elkaar. Over alles is nagedacht met het oog op de toekomst, maar ook nu heeft het paar er al veel gemak van. “De vaatwasser, wasmachine en droger staan wat hoger. Zo kunnen we er makkelijker bij,” vertelt Rob.

De bungalow is niet alleen levensloopbestendig, maar ook erg comfortabel. Het huis heeft een klimaatsysteem, dat goed is voor het milieu én vriendelijk voor de bewoners. “We hebben nooit last van tocht of koude voeten. En door de zonnepanelen en de zonneboiler hebben we ook geen energiekosten meer.”

Rob en zijn vrouw wonen nu al een paar jaar in hun droomhuis en willen er nooit meer weg. “Ik ben blij dat we ruim de tijd hebben genomen om de juiste keuzes te maken. Daardoor genieten we nu van een huis dat helemaal naar onze zin is.”

Tips van Rob

  • Maak een lijstje waar een (toekomstige) woning minimaal aan moet voldoen en wijk daar niet vanaf.
  • Bereid een verbouwing goed voor. Denk na over alle details, zoals lichtpunten en stopcontacten.
  • Praat met mensen die ervaring hebben met levensloopbestendig verbouwen.
  • Bezoek beurzen en winkels die zijn gespecialiseerd in oplossingen voor ouderen om ideeën op te doen.
  • Als het huis voldoende overwaarde heeft, kunt u de overwaarde misschien gebruiken om een verbouwing te betalen. De bank kan hier meer over vertellen.