Fijn wonen... in een serviceflat

Als u naar uw zin woont, wilt u het liefst nooit meer weg uit uw eigen huis. Maar is dit huis ook geschikt om in te blijven wonen als u ouder wordt? Wie daar al vroeg over nadenkt, heeft meer tijd om oplossingen te vinden.

Lauk Spelberg verhuisde naar een serviceflat

Lauk Spelberg kreeg veel verbaasde reacties toen ze op haar 62ste in een serviceflat ging wonen. Inmiddels woont ze met haar hond in de Hobbemaflat in Bilthoven met veel plezier. Ze is er lang niet de enige zestiger. De gemiddelde leeftijd ligt er op ongeveer 65 jaar.
Voor Lauk begon het nadenken over haar woonwensen op wel heel jonge leeftijd. “Als 14-jarige heb hier nog wel eens pannetjes met eten rondgebracht! Toen was het nog een zorgcentrum. En door mijn werk als pastor kwam ik hier later ook wel eens. Daarbij heb ik steeds gedacht: wat hangt er hier toch een prettige sfeer. Wat zou het leuk zijn om hier later te wonen.”

Sinds ruim drie jaar is dat gelukt. Ze verkocht haar oude, ruimere huis en van het geld dat daardoor beschikbaar kwam, kon Lauk haar appartement prima betalen. Dat geld was ook nodig, want de bewoners hier hebben geen hypotheek, de appartementen zijn afbetaald. Niet iedereen vond die stap vanzelfsprekend. “Mensen om me heen vroegen: ‘Moet je daar nu al gaan wonen?’ Maar het was juist géén moeten. Ik wilde niet te lang wachten en alle tijd hebben om hier te aarden. Daar geniet ik iedere dag van! Ik kan het iedereen aanraden om niet te lang te wachten met zo’n overstap. Doe het liever als je er bewust voor kunt kiezen.”

De gemiddelde leeftijd in de flat ligt rond de 65 jaar en dat betekent dat er heel veel te doen is. Er zijn maandelijkse borrels, er is een club voor het onderhoud van de prachtige tuin, er worden concerten gegeven en spelletjes gedaan. Er is geen kok, dus iedereen zorgt zelf voor zijn maaltijd. Er is wel personeel voor wat klein schoonmaakwerk in de gemeenschappelijke ruimte en een huismeester. En natuurlijk heel veel goede buren. “Iedereen kent elkaar. De buren aan beide kanten hebben mijn sleutel en ik die van hen. We vangen elkaar op. Dat gevoel geeft mij rust.”

De appartementen zijn zo ingericht dat je er eventueel met wat professionele zorg via de gemeente of de zorgverzekering lang kunt blijven wonen. “En bewoners mogen huisdieren houden. Dat was voor mij een uitkomst!”

Beeld: Robin Utrecht