Gaat u verhuizen? Dit mag u niet vergeten

Als u gaat verhuizen komt er veel op u af. U moet niet alleen uw spullen inpakken en de nieuwe woning inrichten, maar ook veel zaken regelen. Deze checklist helpt u om stap voor stap alles af te handelen.

Gemeente

Blijft u in dezelfde gemeente wonen? U bent verplicht om uw nieuwe adres door te geven aan uw gemeente. Verhuist u naar een andere gemeente, dan geeft u de adreswijziging door aan uw nieuwe gemeente. U moet uw adres uiterlijk vijf dagen na de verhuizing doorgeven. Doet u dit niet, dan kunt u een boete krijgen.

Zorgverleners

Informeer uw huisarts, tandarts, apotheek, fysiotherapeut en andere zorgverleners over uw verhuizing. Als u buiten uw gemeente verhuist, ga dan op zoek naar nieuwe zorgverleners. Vraag of de nieuwe zorgverleners uw dossier opvragen, of vraag het zelf op bij bijvoorbeeld uw huisarts en neem uw dossier mee naar uw eerste afspraak. In de brochure van De Landelijke Huisartsen Vereniging leest u meer over het veranderen van huisarts.

Leveranciers

Geef uw verhuizing op tijd door aan uw energieleverancier, waterleverancier en Internet-, telefoon en tv-provider. Soms kunt u uw oude contract meenemen, soms moet u een nieuw contract afsluiten. Neem ruim van tevoren contact op met de leveranciers om te zorgen dat alles op tijd is aangesloten. Dat kan al vanaf drie maanden voor uw verhuizing. Schrijf bij vertrek uit uw oude woning de meterstanden van gas, stroom en water op.

Bank

Geef uw nieuwe adres door aan uw bank. Als u verhuist omdat u gaat samenwonen, moet u misschien ook nog andere bankzaken regelen, zoals een gezamenlijke rekening. Ook als u uit elkaar gaat, zijn er meer geldzaken die u moet regelen.

Verzekeringen

Geef uw nieuwe adres door aan uw verzekeraar en geef aan vanaf welke datum u op uw nieuwe adres woont. Heeft u verzekeringen bij meerdere maatschappijen, informeer deze dan allemaal. Denk hierbij ook aan verzekeringen die niet direct met uw woning te maken hebben, zoals een verzekering voor uw huisdieren.

Kijk ook goed naar uw inboedelverzekering en woonhuisverzekering. Misschien gaat u kleiner wonen en heeft u een minder uitgebreide verzekering nodig. Vraag ook na hoe het zit met de verzekeringen tijdens de overgang van de ene woning naar de andere.

Vraag ook of de autoverzekering moet worden aangepast, want de premie kan per postcodegebied verschillen.

Bedrijven en organisaties

Maak een lijst van alle bedrijven en organisaties die uw adres nodig hebben. Denk hierbij aan:

  • Diensten zoals een boodschappendienst, wegenwachtservice, glazenwasser
  • Winkels en webwinkels
  • Hobby- en sportclubs
  • Verenigingen waar u lid van bent
  • Goede doelen en loterijen
  • Kranten, tijdschriften en bladen
  • Bibliotheek
  • Kerk

Overheid

Gemeenten zetten uw adres in de Basisregistratie Personen (BRP). Daarmee komt uw nieuwe adres automatisch terecht bij allerlei instanties, zoals bij uw pensioenfonds en de belastingdienst Op de website van de Rijksoverheid vindt u een volledige lijst met instanties die uw adres via de BRP doorkrijgen. Deze hoeft u niet zelf in te lichten.

Huurtoeslag

Als u huurtoeslag krijgt, dan moet u zelf na uw verhuizing uw nieuwe huur doorgeven. Kreeg u in uw vorige huis geen huurtoeslag, maar denkt u dat u er nu wel recht op heeft? Dan kunt u huurtoeslag aanvragen. Meer informatie over verhuizen en toeslagen vindt u op de website van de Belastingdienst.

Verhuiskostenvergoeding

Als u vanwege uw gezondheid moet verhuizen, kunt u soms een verhuiskostenvergoeding krijgen van de gemeente waar u nu woont. Dat kan als u een huurhuis heeft, maar ook als u een eigen huis heeft. Vraag het na bij uw gemeente.

Subsidie en vergoeding

Laat u uw nieuwe woning opknappen? Voor duurzame maatregelen zoals dubbel glas, isolatie en een warmtepomp kunt u subsidie aanvragen. Zijn er vanwege uw gezondheid aanpassingen aan de woning nodig, informeer dan bij de gemeente of er vergoeding mogelijk is vanuit de WMO.

Gemeentebelastingen

Heeft u de rioolheffing, afvalstoffenheffing en/of hondenbelasting vooruit betaald? Als u naar een andere gemeente verhuist, kunt u deze kosten voor een deel terugkrijgen. Sommige gemeenten betalen automatisch terug, bij andere gemeenten moet u er zelf achteraan. Vraag het na. Heeft u een hond? U bent verplicht dat zelf door te geven aan de nieuwe gemeente. Als u dat niet doet, kunt u een boete krijgen.

Vrienden en kennissen

Maak een lijst van vrienden en kennissen aan wie u wilt laten weten dat u gaat verhuizen.

Post laten doorsturen

Met de gratis verhuisservice van PostNL kunt u uw nieuwe adres eenvoudig doorgeven aan meer dan 400 bedrijven en organisaties. Het kan gebeuren dat u iemand vergeet en dat post naar uw oude adres wordt gestuurd. PostNL kan tegen betaling van 1,79 euro per week uw post doorsturen. U kunt ook afspreken met de nieuwe bewoners dat zij uw post doorsturen.